zawsze chciałem zapytać, dlaczego prezbiter nie ubierze się zatem w humerał, cingulum i piękne skrzypce...
Tabernakulum w głównym ołtarzu to dość późna koncepcja.
organy to satanizm, bo są nad ołtarzem w opozycji do niego i zagłuszają Mszę.
Cytat: sm w Sierpnia 16, 2018, 23:15:34 pmTabernakulum w głównym ołtarzu to dość późna koncepcja. Autorstwa biskupa mediolańskiego Karola Boromeja.
Jest. Niestary.
Co tam pisać? Przejrzałam tam dziś trochę i jak się czyta takie wypowiedzi, poniżej cytuję:"Parafia Św. Jana Pawła II na Bemowie Pani Tereso, na swoim koncie na FB promuje Pani ekskomunikowanego za herezje abpa Lefebvre`a, wiec nie zamierzam dyskutowac z Pania na tematy katolickosci Kosciola, z gory prosze o wybaczenie za nie odpowiadanie na Pani posty zwiazane z tym tematem. Patron parafii na Bemowie, sw. Jan Pawel II wiele lat probowal jakos wplynac na Lefebvre`a, ale bezskutecznie, zdaje sie, ze Lefevbre zmarl jako heretyk i dzis smazy sie w piekle. Wiec ja rowniez idac za przykladem Swietego JP2 pozwole sobie tylko na koniec przywolac Pania do nawrocenia i nie promowania na swojej stronie na FB heretyckich tresci. Nie chcialbym, zeby i Pani smazyla sie w piekle"Piotr Lutyńsk:i 21 stycznia 2009 roku Benedykt XVI zdjął ekskomunikę z czterech biskupów wyświęconych przez arcybiskupa Marcela Lefebvre'aLubię to! · 14 minParafia Św. Jana Pawła II na Bemowie: Tak, ale z niego samego i paru innych biskupow nie zdjal. Jako fan Jana Pawla II pozwole sobie tylko przypomniec, ze zarowno heretycy lefebrysci, jak i ta czesc lefebrystow, krtora nawrocila sie do jednosci z Kosciolem katolickim, tzn. Bractwo Kaplanskie sw. Piusa X byli zawsze i konsekwentnie, twardo przeciwni beatyfikacji Jana Pawla II. Stad, niestety, w naszej parafii raczej nie widze dla nich miejsca."[/color]... i to chyba któregoś wielebnego wypowiedzi - to o czym tam dyskutować? Przecież to totalne zaczadzenie! Wielebni katolicy, a może już "katolicy"? kłaniają się Pastorom Ewangelickim, ich Starszych nazywają Biskupami, nawet uczestniczą w ich "pseudo sakrach", w swoich wykładach opiewają heroiczność cnót i mądrość heretyka Marcina Lutra, a z politowniem i uśmieszkiem i oszczerstwem traktują prawdziwych kapłanów, biskupów FSSPX.
Autorstwa biskupa mediolańskiego Karola Boromeja.