W Eucharystii, tym który przewodniczy jest kapłan
CytujW Eucharystii, tym który przewodniczy jest kapłanKolega tkiller uprawia tutaj protestancki redukcjonizm. Kapłan nie tylko przewodniczy liturgii, ale sprawuje liturgię sakramentu Eucharystii. Jest jej szafarzem. Wierni nie są szafarzami Eucharystii. Proszę się z tym pogodzić i nie głosić herezji"Niczym nie można zastąpić kapłaństwa służebnego. Jeśli bowiem we wspólnocie brakuje kapłana, zostaje ona pozbawiona możliwości wypełnienia sakramentalnej funkcji Chrystusa - Głowy i Pasterza, co jest istotą życia wspólnoty kościelnej 247, jako że "szafarzem, który może sprawować w osobie Chrystusa sakrament Eucharystii, jest tylko kapłan ważnie wyświęcony"REDEMPTIONIS SACRAMENTUMI tyle w temacie. Herezje proszę sobie darować.
Sprytnie jednak gdzie ja głoszę że: "kapłan tylko przewodniczy liturgii"? To może wskaże pan jakąś inną herezję którą tu głoszę? Niech pan łaskawie nie przypisuje mi słów ani intencji które są mi obce. Życzę dobrej nocy.
Niech pan łaskawie nie przypisuje mi słów ani intencji które są mi obce. Życzę dobrej nocy.
Proszę otwarcie powiedzieć, że nie zgadza się Pan z Kiko, który głosi:Niedopuszczalny jest ...Przecież nawet w NOM niejednokrotnie kapłan konsekruje Hostie bez bez świadomości ludu o tym fakcie. Kiko myli Mszę z Eucharystią i chce co gorsza być uważany za specjalistę w tej sprawie. Wasz guru nie ma pojęcia o prostych sprawach i głosi własne wyobrażenia zamiast nauki Kościoła.Jeszcze raz ponawiam, apel o wyrzeknięcie się tych heretyckich nauk.
Najpierw musiał bym przyznać panu rację że on coś takiego powiedział, a szczerze w to wątpię. Sam "cytat " też wydaje mi się nie wiarygodny. Nie słyszałem też by Kiko kiedykolwiek mówił że jest specjalistą w tej dziedzinie. Z tego co wiem to głosi Dobrą Nowinę pod patronatem Kościoła i jego akceptacją. Na pewno na moim szczeblu lokalnym (mój biskup) oraz całego kościoła (Papież).
Jedyną naukę jaką wyznaję jest nauka Kościoła Katolickiego. Poświadczona ocenami na świadectwach i w indeksie
Panie tkiller jest Pan mistrzem odwracania kota ogonem.
Może się doczekamy... Zapewne Pan tkiller konsultuje się ze swoim przełożonym, co na takie dictum odpowiedzieć, by za dużo nie powiedzieć, ale zeby było ok.
No, czekamy, Panie Tkiller, co Pan na to?Może to było tak dawno, że już właściwie nie wiadomo, czy to prawda? Może wtedy (kadencja JP2) jeszcze było to do przyjęcia, a obecnie (B16) nie jest już ortodoksyjne?