Dlaczego nogi Postaci na krzyżu są przybite dwoma gwoździami?
A sądząc z tych postów i z pańskiego zachowania na tym forum, to doprawdy nie widać u pana tego członkostwa.
Przepraszam, to pan ma dar wzrokowego rozeznania - kto jest w Kościele?
Ja wiem, ze mnie Pan nie lubi, ale moje odpowiedzi choć może czasem zbyt ostre są bliższe prawdy niż to co piszą neoni. Nie rozumiem Pańskiego wniosku. Może zawnioskuje Pan o bana dla naszych neonów???
20 lat na Drodze.....prawdziwy weteran Pan jest katechistą, czy może księdzem?
CytujDlaczego nogi Postaci na krzyżu są przybite dwoma gwoździami?Gratuluję znajomości historii sztuki chrzescijańskiej. Jak również dowodu na katolickość lub nie.
UKRZYŻOWANIE, przedstawienie Chrystusa na krzyżu, najczęściej występujący temat w sztuce chrześcijańskiej; najstarsze zachowane dzieło przedstawiające U. pochodzi z VI w. (Chrystus żywy wisi na krzyżu, z długimi włosami, otwartymi oczami, okryty szatą od bioder po kolana, bok ma przebity włócznią; scenę uzupełniają: Maria i św. Jan Ewangelista, grupa świętych niewiast oraz Longinus z włócznią, Stefaton podający gąbkę z octem i dwóch ukrzyżowanych łotrów); od VIII-IX w. przedstawiano Chrystusa, zwł. w kręgu sztuki bizantyjskiej, jako martwego, z zamkniętymi oczami. W IX w. w sztuce Europy zach. wprowadzono Eklezję - personifikację Nowego Testamentu, odzianą w wytworną szatę, w koronie, dosiadającą zwierzęcia o głowie utworzonej z symboli Ewangelistów, która zbiera do pucharu krew wypływającą z boku Chrystusa, oraz Synagogę - personifikację Starego Testamentu, z przepaską na oczach, złamaną włócznią, dosiadająca osła i odwróconą od Chrystusa. W średniowieczu w przedstawieniach U. pojawiły się anioły, od XIV w. ręka Boga a pod krzyżem Adam powstający z grobu oraz wąż. Od połowy XIII w. zmieniono układ nóg Chrystusa z ułożonych dotąd obok siebie, przybitych dwoma gwoździami, na skrzyżowane i przybite jednym gwoździem; nad głową Chrystusa pojawiła się tabliczka (tzw. titulus) z literami I.N.R.I. Od XIV w. często Marię przedstawiano podtrzymywaną przez św. Jana i trzy niewiasty, także z mieczem przebijającym jej serce; tło zaludnił tłum postaci ubranych we współczesne stroje. Od XV w. scenę U. umieszczano na tle pejzażu, starano się ukazać cierpienie Chrystusa (zwł. w malarstwie niderlandzkim i niem.). W czasach renesansu zredukowano liczbę postaci, a w baroku sceny U. nabrały patetyczno-dramatycznego nastroju.
W prezbiterium w głównym ołtarzu wysoki krzyż z Ukrzyżowanym Chrystusem, którego nogi przybite są osobno dwoma gwoździami.
Cytat: bohator w Maja 27, 2010, 20:07:37 pm20 lat na Drodze.....prawdziwy weteran Pan jest katechistą, czy może księdzem?No xiędzem to raczej niemozliwe
Rozumiem. Postaram sie powstrzymać mój jezyk na wodzy. To nie jest pycha, to jest raczej bezradność...
Spróbuję się odnieśc do innych wielu rzeczy, ale pomału.
Rzeczywiście przez wiele lat Komunia Św. była na siedząco, zresztą za wiedzą i zgodą biskupa miejsca.
Boli mnie wiele postów na tym forum szczególnie tych, które uważają nas za protestantów, którzy nie wierzą w rzeczywistą obecnośc Chrystusa w Eucharystii.Wątpię czy znalazłby się chociaż jeden biskup w Polsce, który chciałby celebrowac Mszę Św. ze wspólnotami DN wiedząc, że oni nie widzą tam rzeczywistej i prawdziwej obecności Chrystusa.
jak w DN wyglada spowiedz? czemu komunia jest na stojaco? nie ma klekania? powtarza sie slowa konsekracji za ksiedzem? podnosi sie rece na ojcze nasz? z tego co wiem slowa konsekracji sa tylko dla ksiedza i rece na Ojcze Nasz nie powinno sie podnosic to podchodzi pod grzech.z gory dziekuje za odpowiedz
a czemu na ikonach malowanych przez Kiko Maryja i Jezus nie maja oczu? i Jezus ma reke palca w ksztalcie litery V?