A mi wciąż pozostanie dylemat, z tajemnicą światła. Bo przecież książeczki do różańca są wznowione ta tajemnicą.
Więc jak rozumiem Bractwo św. Piusa X nie przyjmuje tej tajemnicy?
Prywatnie - zostaje przy 150 tajemnicach.
Cytat: jp7 w Kwietnia 25, 2010, 23:41:21 pmPrywatnie - zostaje przy 150 tajemnicach. Pańska pobożność jest nad wyraz bogata
Cytat: Hotori w Kwietnia 23, 2010, 23:22:26 pmA mi wciąż pozostanie dylemat, z tajemnicą światła. Bo przecież książeczki do różańca są wznowione ta tajemnicą. Ba - okazuje się nawet, ze (zdaniem wydawców przynajmniej) - św. Maksymilian, czy św. ojciec Pio (itp...) - antycypowali tajemnice światła - bo są dostępne rozważania różańcowe z tajemnicami światła (rzekomo) ich autorstwa... Cytat: Hotori w Kwietnia 24, 2010, 13:42:30 pmWięc jak rozumiem Bractwo św. Piusa X nie przyjmuje tej tajemnicy?Nie wiem jak bractwo. Z tego co wiem zakazu nie ma, choć sądząc po krytyce - nie liczył bym na wielu zwolenników tych tajemnic. Wiem że potrafię jednorazowo odmówić różaniec z 15 dziesiątkami, z 20 - nie dał bym rady. Zatem tajemnice światła odmawiam tylko podczas modlitwy w grupie - kiedy grupa ta odmawia te tajemnice. Prywatnie - zostaje przy 150 tajemnicach.
Widzę Pan bardzo pobożny, 15 dziesiątek na dzień.
Czy moglaby pani doprecyzowac co oznacza "bractwo nie aprobuje" ? Jesli chodzi o to, ze Bractwo zakazuje swoim wiernym, ktorzy mieliby na to ochote odmawiac tej koronki, to oczywiscie jest to nieprawda. Jesli chodzi o to, ze Bractwo twierdzi, ze tajemnice autorstwa Jana Pawla II nie stanowia czesci rozanca, to za ta opinia idzie nie tylko Bractwo, ale kazdy znajacy historie tej modlitwy katolik.
Podobno JP II był mistykiem (jest taka książka Tajemnica Jana Pawła II) Szkoda tylko, że autor jest za Medjugorie.