Cytat: Jean Gabriel Perboyre w Grudnia 10, 2009, 20:46:19 pmA to w ogole, ereandel to dziewczyna Już to poprawiłem. Teraz w profilu jest mężczyzna. Chyba był to mój błąd. A tak przy okazji ponawiam pytanie z mojego poprzedniego posta: gdzie i jak uczestniczyć we mszy trydenckiej w okolicy Lublina?
A to w ogole, ereandel to dziewczyna
A tak przy okazji ponawiam pytanie z mojego poprzedniego posta: gdzie i jak uczestniczyć we mszy trydenckiej w okolicy Lublina?
Na pewno na poczatku Mszy, na Sanctus, na Agnus Dei - i powinno się kleczeć do zakończenia Komunii, na Błogosławieństwo.
Cytat: szkielet w Grudnia 10, 2009, 20:39:51 pmNa pewno na poczatku Mszy, na Sanctus, na Agnus Dei - i powinno się kleczeć do zakończenia Komunii, na Błogosławieństwo.O jakiej Mszy świętej Pan mówi? Bo chyba nie o śpiewanej.
W sprawie Mszalika: ja mam stary, taki (tu są fotografie): http://fronda.pl/magdusia/blog/mszal_rzymski_skrocony- to może nie warto kupować nowego, tylko nauczyć się tego klękania.W sprawie dzieci: na NOMie są bardzo skupione i spokojne (bo nie zabieram je na Msze Św. dziecięce tylko rano, z dorosłymi. Nawet dużo słuchają. Może rzeczywiście warto razem wybrać się, żeby zaczęły nasiąkać od małego. Trochę się obawiam reakcji innych - nie dość że ja pogubiona to jeszcze dwójka dzieci cią©le pytających
W sprawie dzieci: na NOMie są bardzo skupione i spokojne (bo nie zabieram je na Msze Św. dziecięce tylko rano, z dorosłymi. Nawet dużo słuchają. Może rzeczywiście warto razem wybrać się, żeby zaczęły nasiąkać od małego. Trochę się obawiam reakcji innych - nie dość że ja pogubiona to jeszcze dwójka dzieci cią©le pytających
... - czy na Tridentiną można się wybrać z dwójką dzieci przyzwyczajonych do NOMu (5 i 8 lat) czy lepiej poczekać jak podrosną, żeby nie przeszkadzały?
Teraz muszę tylko przekonać rodziców.
To co trzeba wytłumaczyć dzieciom przed Mszą Świętą? Może ktoś ma doświadczenie, jak je wprowadzić w kontakt z łaciną, aby nie kazały sobie tłumaczyć? (a propos zalecenia P. Zygmunta)