(...) mam więc nadzieję, że na tym forum dane mi będzie pogłębić moją wiedzę i umocnić wiarę.
Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus!
Jak dotychczas uczestniczyłem tylko w Mszach św. Novus Ordo, ale mam zamiar wybrać się z kumplem albo do kaplicy Bractwa św. Piusa X albo do innego kościoła w Poznaniu gdzie odprawiana jest Msza Trydencka.
do kaplicy Bractwa św. Piusa X
Laudetur Iesus Christus,pochodzę z Opola gdzie przez okres roku posługiwałem do postindultu (w okresie, gdy Msze były jeszcze co miesiąc). Od października student Politechniki warszawskiej uczęszczający głównie na karolkową (najbliżej), od czasu do czasu do Radości się wybieram. Oczywiście poza pobytami w mieście rodzinnym 0 novusa . Forum czytywałem od dawna, teraz coś mnie popchnęło by się włączyć w dyskusje.
witam serdecznie. Może jednak warto pogadać z proboszczem na temat mszy trydynckiej raz jeszcze. Z doświadczeń warszawskich wynika, że NOM w języku łacińskim w którymś z kosciołów szybko zanika lub wegetuje. Bo czym się różni NOM polski i łaciński? tylko językiem. Natomiast msza trydencka różni się od NOM sposobem celebracji i to może przyciągnąć więcej ludzi, także młodych znudzonych NOM.