I’m the twelfth. Pius the twelfth.
Trafiłem tu przypadkiem w związku z KNO i próbą odnalezienia znaczenia słowa "lasandrysta".
Bardzo wielu forowiczów odkryło Tradycję dzięki KNO - tzn dzięki ogromnej pracy dwóch autorów tego bloga. Ja również. O czym zawsze przypominam i dziękuję autorom.Przy okazji powiem, że "transmisji" Tradycji katolickiej w trybie rodzinnym już nie ma. Tradycja w PL została skutecznie zerwana. W Piasecznie, cała grupa (wg ankiety) od lat nastu do 75-ciu dowiedziała się o Tradycji, MP SP i celebracji w Piasecznie tylko dzięki internetowi. Dosłownie nikt, nie odkrył tradycji lub uzyskał "cynk" ze źródła żywego. Tym samym zachęcam Tradi Gim-Bazę - czyli ludzi najbardziej obeznanych z najnowszą technologią, oraz emerytów i rencistów o aktywność on-line.
Przy okazji, brak jest na fk właśnie nowości o technologiach. W jakim kierunku zmieniają się, jakie są ciekawe możliwości. Może jakiś Gimnazjalista opowie coś z branży niedostępnej dla starych pierników?
Trzeba szokować bo to generuje emocje. A dziś szokuje katolicyzm właściwy od którego liberałom i pięknoduchaczom włos w jeży na zadzie.
"[...] ks.Proboszcz proponuje przykre warunki, zwlaszcza dla rodziców z małymi dziećmi, lub pracujących do późna, aby po cichu zamknąć temat z powodu braku chętnych. Jakiekolwiek argumenty nie dzialają - ani o późnej porze, ani o wyjątkowym charakterze niedzieli, ani o papieskim życzeniu dot. powrotu liturgii wg dawnego mszału. Za to wysłuchalem po raz kolejny historii o nieznajomości łaciny, konieczności specjalnego przygotowania wiernych itd. Dodatkowo dowiedziałem się, że ludzie z ciekawości nie przyjdą na MW [Mszę Wszechczasów ], a jeżeli nawet to "bardzo źle, gdyby tak się stało".