Pani ereandel i Panu amharc zazdroszczę, że odkryli Mszę Wszechczasów już mając 15 lat. Ja czekałem na to ponad dwukrotnie dłużej. Oto owoce działalności wszystkich nurtów tradycji, i "indultu" i Bractwa, że teraz nawet 15-o latkowie mają szansę uczestniczyć w Mszy Wszechczasów, poznać tradycyjne nauczanie i tak dalej.
Uwazalem wtedy ksiedza FSSPX za superksiedza, lepszego od tych co odprawiaja po polsku. Glupi gowniarz bylem
To co trzeba wytłumaczyć dzieciom przed Mszą Świętą? Może ktoś ma doświadczenie, jak je wprowadzić w kontakt z łaciną
Cytat: Magdusia w Grudnia 10, 2009, 21:01:26 pmTo co trzeba wytłumaczyć dzieciom przed Mszą Świętą? Może ktoś ma doświadczenie, jak je wprowadzić w kontakt z łacinąZrobić im śpiewnik fonetyczny, np.: Kre-do in u-num De-e-um, Pa-a-ter om-ni-po-ten-tem... itd. A w domu pokazać i objaśnić w dwujęzycznym modlitewniku tłumaczenie.
Czy mogę prosić o podpowiedź, gdzie znajdę modlitewnik, w ktorym będzie napisane kiedy klękać?
Cytat: Magdusia w Grudnia 10, 2009, 20:13:39 pm Czy mogę prosić o podpowiedź, gdzie znajdę modlitewnik, w ktorym będzie napisane kiedy klękać?Na temat klkania, stania i siedzenia podczas Mszy św. Wszechczasów (cichej, recytowanej i śpeiwanej) polecam opracowanie na tej stronce:http://gdynia.piusx.org.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=88%3Azewntrzne-uczestnictwo-wiernych-we-mszy-w&catid=4%3Aliturgia&Itemid=13&lang=pl
...i powie "usiądźmy".
Cytat: andy w Grudnia 14, 2009, 16:29:24 pm...i powie "usiądźmy"....po polsku czy łacinie?
Stanie podczas Sanctus jest bez sensu. Przecież kapłan za 5 sekund rozpoczyna Kanon!
Kiedy natomiast Sanctus śpiewa się długo, po prostu klękam wtedy, kiedy ministrant dzwoni (zgodnie z tym, co podaje modlitewnik).