Ksiądz proboszcz przed Mszą mówił, że "jest bardzo zainteresowany tym rytem".
Msza bardzo piękna, była to druga Msza w NFRR w jakiej uczestniczyłem, wraz ze współbraćmi z semiarium (oni byli pierwszy raz) bardzo się nam podobało. Jesteśmy bardzo zainteresowani tą liturgia, stąd nasza obecność na tej Mszy, jesli Bóg da i Matka Kościół pozwoli, to za kilka lat sami będziemy tak celebrpować
Dodam jeszcze, że było pioruńsko zimno I ze był jeszcze jakiś zakonnik (chyba braciszek), ale nie wiem z jakiego zgromadzenia - habit biały i ciemny szkaplerz miał.Ogólnie wielkie podziękowania dla inicjatorów i organizatorów!!!
Dodam jeszcze, że było pioruńsko zimno
Cytat: SolusLupus w Lutego 23, 2009, 16:21:09 pmDodam jeszcze, że było pioruńsko zimno Dla mnie to jeden z najcięższych rodzajów umartwienia, jedynym znanym mi kościołem z Tridentiną gdzie jest ciepło i można się spokojnie skupić na tym co trzeba jest kościół Niepokalanego Poczęcia NMP w Lublinie na Staszica. O każdej porze roku jest tam optymalna temperatura - to się właśnie nazywa prawdziwie duszpasterski klimat . X. Grzegorz IBP będzie mógł niebawem, z początkiem marca jak wiadomo, sprawdzić zalety tego klimatu.
Jeszcze chciałem o coś zapytać:1. Dlaczego nie było Gloria?
Dla mnie to jeden z najcięższych rodzajów umartwienia, jedynym znanym mi kościołem z Tridentiną gdzie jest ciepło i można się spokojnie skupić na tym co trzeba jest kościół Niepokalanego Poczęcia NMP w Lublinie na Staszica. O każdej porze roku jest tam optymalna temperatura - to się właśnie nazywa prawdziwie duszpasterski klimat . X. Grzegorz IBP będzie mógł niebawem, z początkiem marca jak wiadomo, sprawdzić zalety tego klimatu.
Tym mrozem to się martwiłem, że zniechęci "przypadkowych wiernych" (podświadome, niemiłe skojarzenia), ale o dziwo, wierni nie "pouciekali" na koniec, tylko czekali na błogosławieństwo prymicyjne.Dodam, że Msza rozpoczęła się z opóźnieniem.
Cytat: Grigorij w Lutego 23, 2009, 20:50:15 pmDodam, że Msza rozpoczęła się z opóźnieniem.opóźnienie było spowodowane takim przejęciem organizatorów, aby wszystko dobrze wyszło, że zapomnieli o celebransie...
Dodam, że Msza rozpoczęła się z opóźnieniem.