Zapomniałem dopisać, że ma irytacja wzrasta, gdy ten cyrk jest jeszcze komentowany przez komentatorkę. "Do ołtarza zbliża się procesja z darami w której niesione są chleb i wino, które za chwilę staną się...". Po prostu odlot. Odsakralizowanie Mszy.
Procesje z darami kojarzą mi się ze wspomnieniem Jana Pawła II.Wówczas to ludzie klękali przed papieżem, nawet starsze babcie.Chwilę potem, ci sami ludzie stali przyjmując Komunię Świętą.Procesje te trwały bez końca.
procesja z darami trwala prawie 20 minut (czy nawet wiecej), bo tylu bylo przedstawicieli roznych grup, ktorzy chcieli podarowac prezent swojemu Pasterzowi....
Komentarze to też ciekawa sprawa. Pamiętam, że była to zmora animatorów w RŚŻ. Niektórzy to mieli nawet dyżurny zeszyt ze zbiorem komentarzy w różnych wariacjach i konfiguracjach na wszelakie okazje. Osobiście uważam, że komentarz przed jakimś większym wydarzeniem liturgicznym (np. podczas Triduum Paschalnego) jest rzeczą przydatną. Ale podkreślam przed rozpoczęciem obrzędów i przygotowany przez kogoś znającego się na rzeczy a nie napaloną animatorkę:D.
Owocne uczestnictwo w świętych obrzędach powinno być poprzedzone przygotowaniem w domu. Przed wyjściem do kościoła wypada przyswoić sobie części zmienne, zastanowić się nad symboliką obrzędów itp. Może lepszym byłoby, gdyby powiedzieć wiernym, żeby na pół godziny przed przyszli do domu parafialnego, a tam ksiądz wygłosiłby katechezę na temat symboliki itp.
[...] Może lepszym byłoby, gdyby powiedzieć wiernym, żeby na pół godziny przed przyszli do domu parafialnego, a tam ksiądz wygłosiłby katechezę na temat symboliki itp.
Z pewnością byłoby to dobre, tylko ilu będzie tych, co zechcą - jak powiedziała Pani Wiridiana - skorzystać ?
Cytat: Kalistrat w Marca 02, 2009, 00:08:37 amOwocne uczestnictwo w świętych obrzędach powinno być poprzedzone przygotowaniem w domu. Przed wyjściem do kościoła wypada przyswoić sobie części zmienne, zastanowić się nad symboliką obrzędów itp. Może lepszym byłoby, gdyby powiedzieć wiernym, żeby na pół godziny przed przyszli do domu parafialnego, a tam ksiądz wygłosiłby katechezę na temat symboliki itp.Ale wg mnie w takich komentarzach chodzi bardziej o powiedzenie proszę wstać jak jest okadzenie ludu, albo że teraz będzie procesja i jak będzie uformowana. Krótkie i techniczne bardziej. A wyjaśnianie symbolii w mojej parafii w czasie triduum jest przed Mszą/Nabożeństwem. Wychodzi lektor 15 min przed Mszą i czyta z ambonki. Kto chce korzysta.