Wierni siedzą podczas czytań przed Ewangelią i psalmu responsoryjnego; w czasie homilii i przygotowania darów OWMR 43
27. "Po zakończeniu modlitwy powszechnej wszyscy siadają i rozpoczyna się śpiew na przygotowanie darów. Akolita albo inny świecki ministrant umieszcza na ołtarzu korporał, puryfikaterz, kielich, palkę i mszał" (OWMR 139). Czynności związanych z przygotowaniem darów oraz umieszczenie na ołtarzu wszystkiego, co potrzeba, nie wolno rozpocząć przed zakończeniem modlitwy powszechnej. Po przygotowaniu ołtarza przynoszone są dary chleba i wina. Zaleca się, aby te owoce ziemi i pracy człowieka, wyrażające ludzki udział w ofierze Chrystusa, były przynoszone w sposób uroczysty, w procesji. Do ołtarza można także przynosić dary na potrzeby ubogich lub kościoła. W czasie całego obrzędu przygotowania darów (łącznie z procesją) wierni siedzą do wezwania "Módlcie się ..." wyłącznie i wykonują odpowiednio dobrany śpiew (zob. OWMR 74, 139), jeśli używa się kadzidła, wierni wstają na okadzenie kapłana.Wskazania Episkopatu Polski po ogłoszeniu nowego wydania Ogólnego wprowadzenia do Mszału Rzymskiego(przyjęte na 331. Zebraniu Plenarnym Konferencji Episkopatu Polski dnia 9 marca 2005 r.)
siedzieć? ja zawsze myślałem i z tym się spotykałem, że stoi się do złożenia darów. potem można usiąść. na siedząco patrzeć, jak inni składają dary - to niedorzeczne.
przecież np. jak przedstawiciele klasy składają życzenia pani z okazji dnia nauczyciela, to klasa stoi?
chodzi o to, że postawa stojąca byłaby wyrazem tego, że te dary są od całej wspólnoty, a nie tylko od tych, co je niosą do ołatarza.
Najlepsze jest to, że oaza wszędzie wprowadzała (w parafiach, gdzie działały jakieś grupy) właśnie postawę stojącą podczas procesji z darami... a tu psikus wyciął wszystkim EP.