Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Marca 24, 2025, 05:13:52 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233056 wiadomości w 6649 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Lefebryzm
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14 15 Drukuj
Autor Wątek: Lefebryzm  (Przeczytany 59851 razy)
Tato
aktywista

« Odpowiedz #165 dnia: Grudnia 13, 2009, 09:29:05 am »

Czyż jednak dzieła Bożej Opatrzności dokonywały się w inny sposób? Od przekazania Prawdy o Bogu Jedynym plemieniu wciśniętemu gdzieś pomiędzy ówczesne mocarstwa, przez cały Stary Testament z rodowodem Pana Jezusa pełnym ludzi grzesznych, słabych  czy wahających się , Nowy testament ze zdradami i zaparciami się Uczniów po rozwój Kościoła i życiorysy Świętych Nowego Przymierza? 

Dokładnie tak Panie JWK. Wszystkie te banialuki o "wielkiej czystości pierwotnego Kościoła" i krytyka lat następnych to wielkie nieporozumienie.
Wielka mi "czystość pierwotnego Kościoła" ...raptem dwunastu Apostołów a już wśród nich jeden zdrajca...
"CRUX SACRA SIT MIHI LUX , NON DRACO SIT MIHI DUX"
          V R S N S M V - S M Q L I V B
Waldemar
Gość
« Odpowiedz #166 dnia: Grudnia 13, 2009, 09:34:34 am »

Wielka mi "czystość pierwotnego Kościoła" ...raptem dwunastu Apostołów a już wśród nich jeden zdrajca...

Mi się to spodobało: "Jeden zdrajca, drugi zaprzaniec, trzeci niedowiarek a reszta... pożal się Boże!". :)
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #167 dnia: Grudnia 13, 2009, 16:49:24 pm »

Mi się to spodobało: "Jeden zdrajca, drugi zaprzaniec, trzeci niedowiarek a reszta... pożal się Boże!". :)

Ale Pan Bóg silniejszy. Oni i my to tylko gliniane naczynia :) I narzędzia w Jego ( oby zawsze) ręku!
http://www.youtube.com/watch?v=r24hZXfl__o&feature=related
To jest Msza Dziękuję Ci!!!!! ;(

Św. Józef z Kupertynu potężny orędownik, zwłaszcza studentów!!

"Gdy strzelcy się kłócą, niedźwiedź jest bezpieczny!" przysłowie norweskie pod rozwagę tradsom ;)

Jestem papistką :] zbawić dusze :-)
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #168 dnia: Grudnia 13, 2009, 19:04:29 pm »

Gy ksiądz siada do konfesjonału, wierny nie ma obowiązku dociekać, czy ma jurysdykcję. Ecclesia supplet.
Pan JGP palnął bzdurę ("w kaplicy") więc te bzdurę punktuję....

1. Jaki jest bilans wpływu FSSPX na zachowanie Tradycji w Kościele w latach 1970-2009?
2. Jaki jest bilans wpływu posoborowych papieży na zachowanie Tradycji w Kościele w latach 1970-2009?

Zapomina Pan, że szereg w gruncie rzeczy porządnych biskupów za punkt honoru postawiło sobie "zwalczenie schizmy", przez co w pewnych diecezjach samo wspomnienie w Kurii "Msza trydencka" zbliżone jest do aktu samobójczego...
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #169 dnia: Grudnia 13, 2009, 19:12:21 pm »

Gy ksiądz siada do konfesjonału, wierny nie ma obowiązku dociekać, czy ma jurysdykcję. Ecclesia supplet.
Pan JGP palnął bzdurę ("w kaplicy") więc te bzdurę punktuję....

Wtedy nie zrozumialem pytania.Wypadek ktory pan podal to calkiem inna sprawa, napisalem w kaplicy FSSPX, majac na mysli u ksiedza FSSPX bez jurysdykcji od bp (zwykla sytuacja, skrot myslowy), a ze jacys tam w USA z jurysdykcja sa to dobra dla nich i dla FSSPX.
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #170 dnia: Grudnia 13, 2009, 19:32:10 pm »

Wtedy nie zrozumialem pytania.Wypadek ktory pan podal to calkiem inna sprawa, napisalem w kaplicy FSSPX, majac na mysli u ksiedza FSSPX bez jurysdykcji od bp (zwykla sytuacja, skrot myslowy), a ze jacys tam w USA z jurysdykcja sa to dobra dla nich i dla FSSPX.
Zdaje soie Pan sprawę, ze gdyby chciał Pan wyspowiadać się np u kapłana "krzywosławnego", "starokatolika", czy "polskokatolika" (o ile zachowali ważne kapłaństwo) - to on nie posiada jurysdykcji zwyczajnej, jednak... w myśl CIC może Pana ważnie wyspowiadać.
Zatem powyższa dyskusja świadczy ponad wszelką wątpliwość, zę FSSPX w schizmie się nie znajduje...

Kyrie Eleison!
Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #171 dnia: Grudnia 13, 2009, 19:37:40 pm »

No to dobrze, bo rowniez uwazam, ze FSSPX w schizmie nie jest , co akurat nic w kwestii jurysdykcji, godziwosci sakramentow itd. nie zmienia
Tato
aktywista

« Odpowiedz #172 dnia: Grudnia 14, 2009, 10:25:03 am »

Zapomina Pan, że szereg w gruncie rzeczy porządnych biskupów za punkt honoru postawiło sobie "zwalczenie schizmy", przez co w pewnych diecezjach samo wspomnienie w Kurii "Msza trydencka" zbliżone jest do aktu samobójczego...

Może Pan Drogi Panie JP 7 podać jakieś przykłady takowych ? Którzy to są? Czy są jacyś Biskupi, którzy ( już pomijam  ochoczą walką z KRR ) nie wpuścili do siebie np.neokatechumenatu, lub "charyzmatyków" . albo może nie dopuścili do wprowadzania Komunii "na stojaka", a może sprzeciwili się chociaż "świeckim szafarzom", lub odmówili organizowania na terenie ich diecezji "spotkań ekumenicznych" zwłaszcza w charakterze "wspólnych nabożeństw", lub może chociaż próbowali w jakikolwiek sposób przeciwstawić się modernistycznym herezjom obscenicznie i jawnie głoszonym przez ich "współbraci w biskupstwie" np takim że "żydzi zbawiają się przez Mojżesza i nie ma potrzeby ich nawracać", albo "Adwentyści Dnia Siódmego są Kościołem Chrystusowym" itp których nie brak praktycznie na co dzień w posoborowiu.
Bardzom ciekaw takich właśnie przykładów, temu proszę o zapodanie, spragnionym ich jak "trawa dżdżu "... 
Andris krokodyl różańcowy
aktywista

« Odpowiedz #173 dnia: Grudnia 14, 2009, 11:07:21 am »

W przypadku błędu powszechnego, faktycznego czy prawnego, a także w przypadku wątpliwości pozytywnej i prawdopodobnej, prawnej lub faktycznej, Kościół uzupełnia wykonawczą władzę rządzenia, zarówno w zakresie zewnętrznym, jak i wewnętrznym.
Co to znaczy? Nie jestem prawnikiem i taki język do mnie nie przemawia, jeśli nie jest odpowiednio prosty. Kto popełnia "błąd powszechny", kto ma "wątpliwość", co to jest "wątpliwość pozytywna i prawdopodobna, prawna lub faktyczna", co to jest "zakres zewnętrzny i wewnętrzny"?

A co Ksiądz, osobiście, sądzi o jurysdykcji zastępczej? No, mają, czy nie? Nie ukrywam, że zwracam się do Księdza, jako człowieka z autorytetem, na tym forum.
Początkowo zamierzaliśmy nie odpisywać na Pański list, ale ponieważ Pan nalega, pragniemy poinformować, że nie odpowiemy na zadane pytanie.
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #174 dnia: Grudnia 14, 2009, 11:46:03 am »

A co Ksiądz, osobiście, sądzi o jurysdykcji zastępczej? No, mają, czy nie? Nie ukrywam, że zwracam się do Księdza, jako człowieka z autorytetem, na tym forum.
Dołączam się....

Może Pan Drogi Panie JP 7 podać jakieś przykłady takowych ?
Choćby mój były ordynariusz, czyli abp. Sławoj - Leszek Głódź: zero świeckich szafarzy i ministrantek, spotkań ekumenicznych - jak na lekarstwo (komunia na klęcząco nie jest w diecezji zwalczana, nie słyszałem, żeby gdziekolwiek w diecezji zlikwidowano balaski - a wszędzie tam gdzie byłem są i są używane, nawet w nowych kościołach- niestety ś.p. poprzednik bp. Kazimierz Romaniuk wprowadził). Mogę Panu w zaufaniu powiedzieć, że nawet (o zgrozo) księża po ulicach w sutannach chodzą...

No to dobrze, bo rowniez uwazam, ze FSSPX w schizmie nie jest , co akurat nic w kwestii jurysdykcji, godziwosci sakramentow itd. nie zmienia
Bo nie jest (wbrew temu, co twierdzono choćby 10 lat temu).
Ale - skoro Kościół uzupełnia jurysdykcję schizmatyków, którzy z całą pewnością zwyczajnej jurysdykcji nie mają, to wydaje mi się że w dzisiejszym CICu kwestia jurysdykcji jest sprawą czysto dyscyplinarną - i dotyczącą jedynie kapłanów. Zatem oczywiste jest że w nienormalnej sytuacji jurysdykcja jest uzupełniana...

Kyrie Eleison!
Bolt
aktywista

Czasami dużo szczekam!

« Odpowiedz #175 dnia: Grudnia 14, 2009, 12:24:09 pm »

W przypadku błędu powszechnego, faktycznego czy prawnego, a także w przypadku wątpliwości pozytywnej i prawdopodobnej, prawnej lub faktycznej, Kościół uzupełnia wykonawczą władzę rządzenia, zarówno w zakresie zewnętrznym, jak i wewnętrznym.
Co to znaczy? Nie jestem prawnikiem i taki język do mnie nie przemawia, jeśli nie jest odpowiednio prosty. Kto popełnia "błąd powszechny", kto ma "wątpliwość", co to jest "wątpliwość pozytywna i prawdopodobna, prawna lub faktyczna", co to jest "zakres zewnętrzny i wewnętrzny"?
To wszystko zostało wyjaśnione w bieżącym wątku - szkoda że Pan tam nie zajrzał.

Wyjątkiem jest zakres zewnętrzny i wewnętrzny (forum externum, forum internum).

Zakres wewnętrzny to kwestie objęte tajemnicą spowiedzi, a zakres zewnętrzny obejmuje sprawy jawne, jak np. sakramenty (wyjątkiem jest chyba tajnie zawierany sakrament małżeństwa), jawnie udzielane dyspensy, indulty itd.
Tato
aktywista

« Odpowiedz #176 dnia: Grudnia 14, 2009, 12:24:24 pm »

Choćby mój były ordynariusz, czyli abp. Sławoj - Leszek Głódź: zero świeckich szafarzy i ministrantek, spotkań ekumenicznych - jak na lekarstwo (komunia na klęcząco nie jest w diecezji zwalczana, nie słyszałem, żeby gdziekolwiek w diecezji zlikwidowano balaski - a wszędzie tam gdzie byłem są i są używane, nawet w nowych kościołach- niestety ś.p. poprzednik bp. Kazimierz Romaniuk wprowadził). Mogę Panu w zaufaniu powiedzieć, że nawet (o zgrozo) księża po ulicach w sutannach chodzą...

Aaa owszem Sławoj razem z Pacyfikiem, to są jeszcze tacy nasi poczciwi Sarmaccy Biskupi :) Myślę, że oni tęsknią "jakoś" do tych dobrych przedsoborowych czasów, zdecydowanie lepiej w nich by się odnaleźli, lecz cóż"kiedy wchodzą między wrony muszą krakać jak i one"... Dla mnie najlepszym testem będzie sprawa uchwały KEP w sprawie katolickiego wychowywania dzieci w małżeństwach "mieszanych" , jak to "klepną" to jest po sprawie....
Zygmunt
Gość
« Odpowiedz #177 dnia: Grudnia 14, 2009, 12:46:11 pm »

...oj nie dla każdego...
x. Konstantyn Najmowicz
aktywista

« Odpowiedz #178 dnia: Grudnia 14, 2009, 13:38:27 pm »

Jestem zdania, że każdy poszczególny przypadek (sakrament) należy rozpatrywac indywidualnie. Nie wierzę, że jest coś takiego jak jurysdykcja nadzwyczajna we wszystkich sytuacjach, gdzie jest obecne FSSPX, ale naprawdę w wielu wypadkach Ecclesia suplet. Co do sytuacji w Polsce, to ja osobiście wątpię, by była sytuacja nagląca, aby się spowiadac u księży FSSPX. W wielu krajach, gdzie dane mi było bywac ciężko jest znaleźc spowiednika, a jeśli jest, to często spowiedź wygląda jak pogadanka u psychologa, przy biurku w wygodnych fotelach, ksiądz w garniturze. W Polsce, dzięki Bogu, jeszcze mamy dużo miejsc, gdzie są stałe dyżury spowiedników w konfesjonałach, gdzie nie zmienia się formuły rozgrzeszenia i zachowuje się powagę sakramentu.
Chętnie poszerzyłbym mój punkt widzenia o zdanie tych, którzy uważają, że jednak w naszej Ojczyźnie jest koniecznośc korzystania z posługi spowiedników z Bractwa.
Instaurare omnia in Christo!
Nikt się nie zbawia, jak tylko przez Ciebie Matko Boga.
Nikt nie otrzymuje darów Bożych, jak tylko przez Ciebie, o pełna łaski!
św. German z Konstantynopola
Andris krokodyl różańcowy
aktywista

« Odpowiedz #179 dnia: Grudnia 14, 2009, 13:59:26 pm »

Dziękuję Księdzu za wypowiedź.
Przepraszam, Panie Bolt, za niedokładne przeczytanie całego wątku i niezrozumienie wyjaśnień.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 14, 2009, 14:12:34 pm wysłana przez Andris Inkvizitors » Zapisane
Początkowo zamierzaliśmy nie odpisywać na Pański list, ale ponieważ Pan nalega, pragniemy poinformować, że nie odpowiemy na zadane pytanie.
Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14 15 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Lefebryzm « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!