Czyż jednak dzieła Bożej Opatrzności dokonywały się w inny sposób? Od przekazania Prawdy o Bogu Jedynym plemieniu wciśniętemu gdzieś pomiędzy ówczesne mocarstwa, przez cały Stary Testament z rodowodem Pana Jezusa pełnym ludzi grzesznych, słabych czy wahających się , Nowy testament ze zdradami i zaparciami się Uczniów po rozwój Kościoła i życiorysy Świętych Nowego Przymierza?
Wielka mi "czystość pierwotnego Kościoła" ...raptem dwunastu Apostołów a już wśród nich jeden zdrajca...
Mi się to spodobało: "Jeden zdrajca, drugi zaprzaniec, trzeci niedowiarek a reszta... pożal się Boże!".
Gy ksiądz siada do konfesjonału, wierny nie ma obowiązku dociekać, czy ma jurysdykcję. Ecclesia supplet.
1. Jaki jest bilans wpływu FSSPX na zachowanie Tradycji w Kościele w latach 1970-2009?2. Jaki jest bilans wpływu posoborowych papieży na zachowanie Tradycji w Kościele w latach 1970-2009?
Cytat: Bolt w Grudnia 12, 2009, 22:31:11 pmGy ksiądz siada do konfesjonału, wierny nie ma obowiązku dociekać, czy ma jurysdykcję. Ecclesia supplet.Pan JGP palnął bzdurę ("w kaplicy") więc te bzdurę punktuję....
Wtedy nie zrozumialem pytania.Wypadek ktory pan podal to calkiem inna sprawa, napisalem w kaplicy FSSPX, majac na mysli u ksiedza FSSPX bez jurysdykcji od bp (zwykla sytuacja, skrot myslowy), a ze jacys tam w USA z jurysdykcja sa to dobra dla nich i dla FSSPX.
Zapomina Pan, że szereg w gruncie rzeczy porządnych biskupów za punkt honoru postawiło sobie "zwalczenie schizmy", przez co w pewnych diecezjach samo wspomnienie w Kurii "Msza trydencka" zbliżone jest do aktu samobójczego...
W przypadku błędu powszechnego, faktycznego czy prawnego, a także w przypadku wątpliwości pozytywnej i prawdopodobnej, prawnej lub faktycznej, Kościół uzupełnia wykonawczą władzę rządzenia, zarówno w zakresie zewnętrznym, jak i wewnętrznym.
A co Ksiądz, osobiście, sądzi o jurysdykcji zastępczej? No, mają, czy nie? Nie ukrywam, że zwracam się do Księdza, jako człowieka z autorytetem, na tym forum.
Może Pan Drogi Panie JP 7 podać jakieś przykłady takowych ?
No to dobrze, bo rowniez uwazam, ze FSSPX w schizmie nie jest , co akurat nic w kwestii jurysdykcji, godziwosci sakramentow itd. nie zmienia
Cytat: x. Konstantyn Najmowicz w Grudnia 11, 2009, 14:49:28 pmW przypadku błędu powszechnego, faktycznego czy prawnego, a także w przypadku wątpliwości pozytywnej i prawdopodobnej, prawnej lub faktycznej, Kościół uzupełnia wykonawczą władzę rządzenia, zarówno w zakresie zewnętrznym, jak i wewnętrznym. Co to znaczy? Nie jestem prawnikiem i taki język do mnie nie przemawia, jeśli nie jest odpowiednio prosty. Kto popełnia "błąd powszechny", kto ma "wątpliwość", co to jest "wątpliwość pozytywna i prawdopodobna, prawna lub faktyczna", co to jest "zakres zewnętrzny i wewnętrzny"?
Choćby mój były ordynariusz, czyli abp. Sławoj - Leszek Głódź: zero świeckich szafarzy i ministrantek, spotkań ekumenicznych - jak na lekarstwo (komunia na klęcząco nie jest w diecezji zwalczana, nie słyszałem, żeby gdziekolwiek w diecezji zlikwidowano balaski - a wszędzie tam gdzie byłem są i są używane, nawet w nowych kościołach- niestety ś.p. poprzednik bp. Kazimierz Romaniuk wprowadził). Mogę Panu w zaufaniu powiedzieć, że nawet (o zgrozo) księża po ulicach w sutannach chodzą...