Panie Robercie, jeśli poczyta Pan cytowaną przez Pana Deklarację [Dominus Iesus] w oryginale, to będzie Panu łatwiej zrozumieć, co oznacza słowo \"trwa\". Na pewno nie oznacza ono \"tożsamy\". Otóż Kościół Chrystusowy nie jest tożsamy z Kościołem katolickim lecz trwa (subsiste) w Kościele katolickim. Przed Soborem Watykańskim II podkreślano, że Kościół Chrystusowy to Kościól katolicki. Natomiast Sobór przyjął, że Kościół Chrystusowy jest obecny również w innych wspólnotach chrześcijańskich. Taka jest nauka głoszona przez wszystkich katolików będących w jedności z Papieżem. Pozdrawiam- Wojciech Żmudziński SJ -
Po ostatniej kasacie była rewolucja (anty)francuska - może jednak lepiej ratować?
CytujMimo,że zostałam ochrzszczona 50 lat temu dopiero teraz staram się poznać mego Boga i dlatego zanim zrobię coś przeciw mojej wierze wolę zadać pytanie.Mieszkam w maleńkiej miejscowości przyjeżdżdzają tu Zielonoświątkowcy pytanie -czy mogę poprosić ich o modlitwę wylania Ducha Świętego.Przez wiele lat współpracowałem z Zielonoświątkowcami i razem ewangelizowaliśmy w Polsce, Szwecji i we Włoszech. Była jednak między nami jasna umowa - jeśli ewangelizujemy razem w Polsce lub we Włoszech, to osoby nawrócone trafiają do wspólnot katolickich, jeśli w Szwecji, do wspólnot zielonoświątkowych. Bo po chrzcie w Duchu Świętym, ludzie potrzebują wspólnoty, w której mogliby wzrastać. Jeśli po modlitwie doświadczysz szczególnej mocy Ducha Świętego i Bóg obdarzy Cie mocą wiary, będziesz potrzebowała wspólnoty, w której będziesz wzrastała. Czy w Twojej miejscowości jest wspólnota Odnowy w Duchu Świętym? Jeśli nie, jak poradzisz sobie po modlitwie o wylanie Ducha Świetego? Zielonoświątkowcy przyjada i wyjadą. Co potem? Tam gdzie Bóg działa z wielką mocą, bardzo szybko przychodzi zły duch, aby wszystko popsuć. Będziesz potrzebowała wsparcia wspólnoty. Zanim poprosisz jakichkolwiek chrześcijan o modlitwę "wylania" Ducha Świętego, rozważ powyższe kwestie. Jednak Duch wieje kędy chce...Wojciech Żmudziński SJ
Mimo,że zostałam ochrzszczona 50 lat temu dopiero teraz staram się poznać mego Boga i dlatego zanim zrobię coś przeciw mojej wierze wolę zadać pytanie.Mieszkam w maleńkiej miejscowości przyjeżdżdzają tu Zielonoświątkowcy pytanie -czy mogę poprosić ich o modlitwę wylania Ducha Świętego.
2012-08-31 11:37:31Szczęść Boże.moja żona przyniosła z pracy ulotkę w której anonimowi autorzy domagają się od wiernych aby wymogli na swoich proboszczach wprowadzenie obowiązku przyjmowania komuni świętej w postawie klęczącej .dodam jeszcze że tekst sugeruje iż kościół w polsce nie stosuje się w tej kwesti do zaleceń Ojca Swiętego.proszę o kilka z dań na temat postawy przy przyjmowaniu komuni świętej pozdrawiam serdecznie
Ciekawe co ma do powiedzenia na temat noszenia sutanny? Copyright: www.odnowa.jezuici.pl
Panie, strzeż nas od takich pasterzy! Czytam kolejne wykwity tego ojca i ogarnia mnie coraz większe przerażenie.Tu też dał czadu: http://www.rozmawiamy.jezuici.pl/rozmawiamy/forum/47/n/7325
http://www.rozmawiamy.jezuici.pl/rozmawiamy/forum/107/n/7327Czy tego portalu nikt nie kontroluje?
Cytat: animus60 w Września 01, 2012, 22:04:26 pmhttp://www.rozmawiamy.jezuici.pl/rozmawiamy/forum/107/n/7327Czy tego portalu nikt nie kontroluje? To akurat ujdzie. Czepiać się można jedynie formy jakiej zastosował.