U mnie w parafii jest to notoryczne (śpiewanie dialogu przed prefacją a samej prefacji nie).
Cytat: bohator w Lutego 23, 2009, 18:20:39 pmU mnie w parafii jest to notoryczne (śpiewanie dialogu przed prefacją a samej prefacji nie). U mnie tak samo. Właśnie się zastanawiałem czy to jest zgodne z przepisami.
Nie.Znaczy - że się neokatechumenat przyjął i utworzył wspólnotę. Oni muszą co jakiś czas dawać świadectwo "redditio symboli".
Tylko oni na to zapraszają, a więc czy to ma być tylko dla nich czy ogólnie dla chętnych?
Szerzej mówiąc to u mnie księża już naprawdę się bardzo starają o ściągnięcie do Neo... jak najwięcej wiernych. Jak i sama Wspólnota.[/quotye]Widać taki prikaz z góry. "Owoców" widać zaczyna brakować...Cytat: Albertus w Marca 02, 2009, 17:51:08 pmPo za tym chodziło mi o to, że sam pomysł wprowadzenia Liturgii Godzin do życia parafii wydaje mi się dobry. No, a że akurat zajął się tym neokatechumenat...Pomysł wspólnotowego odprawiania brewiarza - świetny, tylko ... powinni na to wpaść księża.Cytat: Albertus w Marca 02, 2009, 17:51:08 pmA tak jeszcze z innej beczki, samemu się akurat w tym nie orientuję, czy DN jest naprawdę tak powszechnym zjawiskiem w parafiach w Polsce czy może moja parafia jest tu jednak jedną z nielicznych, bo tyle się o tym pisze...Na szczęście wyjątki. Która diecezja jak wolno spytać?
Po za tym chodziło mi o to, że sam pomysł wprowadzenia Liturgii Godzin do życia parafii wydaje mi się dobry. No, a że akurat zajął się tym neokatechumenat...
A tak jeszcze z innej beczki, samemu się akurat w tym nie orientuję, czy DN jest naprawdę tak powszechnym zjawiskiem w parafiach w Polsce czy może moja parafia jest tu jednak jedną z nielicznych, bo tyle się o tym pisze...
Pomysł wspólnotowego odprawiania brewiarza - świetny, tylko ... powinni na to wpaść księża.
Na szczęście wyjątki. Która diecezja jak wolno spytać?
Cytat: jp7 w Marca 02, 2009, 18:14:34 pmPomysł wspólnotowego odprawiania brewiarza - świetny, tylko ... powinni na to wpaść księża.Dokładnie tak samo myślę, a nie czekać aż tu im Neokatechumenat z tym wyjdzie. W końcu to DN czy księża zajmują się liturgią? A przecież oni i tak muszą codziennie go odmawiać.Cytat: jp7 w Marca 02, 2009, 18:14:34 pmNa szczęście wyjątki. Która diecezja jak wolno spytać?Czyli nie jest aż tak strasznie Diecezja Toruńska.
Cytat: jp7 w Marca 02, 2009, 18:14:34 pmPomysł wspólnotowego odprawiania brewiarza - świetny, tylko ... powinni na to wpaść księża.Dokładnie tak samo myślę, a nie czekać aż tu im Neokatechumenat z tym wyjdzie. W końcu to DN czy księża zajmują się liturgią? A przecież oni i tak muszą codziennie go odmawiać.
Diecezja Toruńska.
W dniach od 21 do 28 stycznia odbyła się konwiwencja dla proboszczów i innych prezbiterów z całej Polski. Organizatorem jej była ekipa katechistów odpowiedzialnych za Drogę Neokatechumenalną w Polsce: Stefano Gennarini, Silvana Venditti i ksiądz Livio Orshingher. W konwiwencji wzięło udział również sześciu księży biskupów - czterech ordynariuszy: z Pelplina ks. bp Jan Szlaga, z Torunia ks. bp Andrzej Suski, z Siedlec ks. bp Zbigniew Kiernikowski i z Charkowa na Ukrainie ks. bp Stanisław Padewski oraz dwóch pomocniczych: z Radomia ks. bp Stefan Siczek i z Elbląga Józef Wysocki.
- Czy pewne ożywienie w stałej formacji nie jest przynależność kapłanów do różnych ruchów katolickich? - Wydaje się, że tak, to może być pomocne. Powstają nowe stowarzyszenia na przykład stowarzyszenie kapłanów Unia Chrystusa Sługi w ramach ruchu Swiatło-Życie. To są pewne nowe światła. Wielu kapłanów należy do ruchów charyzmatycznych, do neokatechumenatu. Niektórzy uczestniczyli w nich od dziecka. Duchowość tych ruchów wpisują w swoje kapłaństwo. Ale zawsze trzeba pamiętać, żeby kapłan uczestniczący w jakimś ruchu nie zamykał się na inne formy duchowości, bo on jest duszpasterzem dla wszystkich.