Jesli kosciol jest nadal w budowie to zapewne zostal tylko poswiecony dolny kosciol, a caly kosciol bedzie konsekrowany gdy gore wybuduja. Poswiecenie nie sprawia, ze dany budynek jest na zawsze przeznaczony do kultu - a konsekracja wlasnie to sprawia (teoretycznie). Z tego slyszalem istnieje obrzed dekonsekracji...
Pontyfikał rzymski. Obrzędy poświęcenia kościoła i ołtarza, Katowice 2001, Księgarnia św. Jacka, ISBN: 83-7030-322-6.Ta część Pontyfikału rzymskiego zawiera obrzędy poświęcenia kamienia węgiel-nego lub rozpoczęcia budowy kościoła, obrzędy poświęcenia kościoła, zwane kiedyś konsekracją kościoła, obrzędy poświęcenia kościoła, w którym już stale sprawuje się służbę Bożą, obrzędy poświęcenia ołtarza, obrzędy błogosławieństwa kościoła, ob-rzędy błogosławieństwa ołtarza oraz obrzędy błogosławieństwa kielicha i pateny.
Nie zastepuje to obrzedu konsekracji, ktory potocznie jest wlasnie nazywany poswiecniem. Niech Pan mi wierzy, ze gdy przyjdzie czas to odbedzie sie "full wypas" konsekracja z zacheuszkami - takiej okazji do wylansowania sie przed kuria zaden proboszcz nie przepusci
Cytat: Jarod w Września 06, 2009, 21:41:55 pmNie zastepuje to obrzedu konsekracji, ktory potocznie jest wlasnie nazywany poswiecniem. Niech Pan mi wierzy, ze gdy przyjdzie czas to odbedzie sie "full wypas" konsekracja z zacheuszkami - takiej okazji do wylansowania sie przed kuria zaden proboszcz nie przepusci Wedle obecnych przepisów nowusowoordowych nie ma już konsekracji Kościoła, są możliwe tylko dwa akty: błogosławieństwo i poświęcenie.http://www.kkbids.episkopat.pl/wprowadzeniedowkl/pontyfikal/oltarz.htm
Zmienilo sie slownictwo.
Tak jak pisalem - pokropienie woda to blogooslawienstwo, a dawna konsekracja to teraz poswiecenie. Niewatpie jednak, ze obrzed konsekracji zostal "szlachetnie uproszczony".
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Czyli mój kościół jednak jest konsekrowany, mimo że tylko został pobłogosławiony wodą święconą i odmówiono w nim stosowną prefację Idąc za ciosem - w jakim dokumencie z Watykanu ma umocowanie ten warunek ważności poświęcenia kościoła (Msza św.z prefacją), przy zmarginalizowaniu znaczenia pozostałych czynności? Czy może wystarczy sama aprobata dla "Obrzędów poświęcenia kościoła i ołtarza", czy to lokalny folklor liturgiczny? Wybaczcie Państwo nieufność, ale nie chce zmieścić mi się w głowie, że mimo braku stałego ołtarza i bez namaszczenia ścian olejami świętymi, wspomniany budynek pod placem budowy jest już pełnoprawnym kościołem...
Cytat: spanish inquisition w Września 07, 2009, 03:02:23 amDziękuję za wszystkie odpowiedzi. Czyli mój kościół jednak jest konsekrowany, mimo że tylko został pobłogosławiony wodą święconą i odmówiono w nim stosowną prefację Idąc za ciosem - w jakim dokumencie z Watykanu ma umocowanie ten warunek ważności poświęcenia kościoła (Msza św.z prefacją), przy zmarginalizowaniu znaczenia pozostałych czynności? Czy może wystarczy sama aprobata dla "Obrzędów poświęcenia kościoła i ołtarza", czy to lokalny folklor liturgiczny? Wybaczcie Państwo nieufność, ale nie chce zmieścić mi się w głowie, że mimo braku stałego ołtarza i bez namaszczenia ścian olejami świętymi, wspomniany budynek pod placem budowy jest już pełnoprawnym kościołem... Ehh... Czy Pan czytał mojego posta?Pański kościół został poświęcony przez biskupa, natomiast konsekrowany zostanie gdy wybudują cały. Konsekracja nomowa zawiera namaszczanie ścian, ołtarza, okadzanie itd. Tak samo wyglądałoby to przed soborem - kościół z założenia konsekruje się tylko raz!
W czerwcu 2004 r. jest przewidziana uroczystość poświęcenia nowej świątyni w Licheniu z udziałem Episkopatu Polski.Rozmawiając czy pisząc o tej uroczystości lub o podobnej, na przykład w Warszawie na Polach Wilanowskich, nie należy używać terminu "konsekracja" kościoła, lecz jedynie wyrazu "poświęcenie", jako słowa równoznacznego z rzymskim określeniem "dedykacja"; takiej poprawności domaga się współczesny język polskich ksiąg liturgicznych.
"Najważniejszym i jedynie koniecznym obrzędem przy poświęceniu kościoła jest sprawowanie Eucharystii",
"Aby można było taki kościół poświęcić, wymaga się następujących warunków:- aby ołtarz nie był jeszcze poświęcony, gdyż zwyczaj i prawo liturgiczne słusznie zabraniają poświęcenia kościoła bez poświęcenia ołtarza, ponieważ poświęcenie ołtarza jest główną częścią całego obrzędu;"
Panowie, przed soborem kościoły i kaplice się błogosławiło i konsekrowało, a nie tylko konserowało.
Ergo błogosławieństwo - dzisiejsze poświęcenie, konsekracja to konsekracja i tyle.
Jacy Panowie ciężko kapujący...
Obecnie także istnieją te dwa obrzędy (tj. błogosławieństwo i dedykacja/konsekracja), a nazwy "konsekracja" używa się także w tym kontekście,
Obecny Kodeks Prawa Kanonicznego zastąpił termin "konsekracja", używany przez Kodeks z 1917 r., słowem "dedykacja". Także Ordo dedicationis ecclesiae et altaris mówi o dedykacji kościoła. Termin "konsekracja" jest używany dzisiaj tylko i wyłącznie w odniesieniu do osób, natomiast termin "dedykacja" do miejsc świętych. Innymi słowy, osoby są Bogu konsekrowane, natomiast kościoły dedykowane.
Kan. 1217.§ 1. Po należytym zakończeniu budowy, należy nowy kościół możliwie najszybciej poświęcić lub pobłogosławić, z zachowaniem przepisów świętej liturgii.§ 2. Kościoły, zwłaszcza katedralne i parafialne, należy poświęcić uroczystym obrzędem.
oprócz określenia dedykacja, które jest także poprawne i całkiem tradycyjne.
Panie spanish inquisition proszę poczekać spokojnie, zaręczam że konsekracja Pańskiego kościoła się odbędzie.