Przy budowie kościoła pod wezwaniem św. Jana Pawła II w Opolu. Świątynia powstaje przy ul. Witosa 40. Gotowy jest już natomiast dom parafialny i klasztor dla sześciu zakonników. Ten ostatni będzie połączony z kościołem specjalnym łącznikiem na wysokości pierwszego piętra. Do pracy przystąpili dekarze, którzy kładą poszycie dachowe. Nie należą one do najłatwiejszych ze względu na skomplikowaną bryłę dachu. Projekt budowli opartej na planie krzyża nawiązuje bowiem swoją architekturą do mitry papieskiej.
No no, jednak Lolkowi zbudują porządny kościół. Szok i niedowierzanie. Jestem pozytywnie zaskoczony.Bryła bardzo dobra. Wnętrze jest super. Tam nawet będzie akustyka i nietrudne do ogrzania. Jedyny minus to wujowy kształt dzwonnicy. Na pewno zobaczymy jeszcze cenzopapy z frontonem kościoła.
Cytat: Kefasz w Marca 11, 2024, 21:04:01 pmNo no, jednak Lolkowi zbudują porządny kościół. Szok i niedowierzanie. Jestem pozytywnie zaskoczony.Bryła bardzo dobra. Wnętrze jest super. Tam nawet będzie akustyka i nietrudne do ogrzania. Jedyny minus to wujowy kształt dzwonnicy. Na pewno zobaczymy jeszcze cenzopapy z frontonem kościoła.Gruba przesada, nie wyróżnia się niczym szczególnym na tle większości innych, posoborowych obiektów sakralnych w Polsce. Właściwie jedyne co dobrego można o tym budynku powiedzieć to to że pomimo brzydoty będzie jednak przypominać kościół oraz pasuje jak ulał do osiedla tandetnych, współczesnych domów w tle. Zapewne za około 20 lat rozpocznie się wielka akcja burzenia tych wszystkich gargameli więc sens inwestycji jest wątpliwy.