Panie hellsing, nikt by się tu DN nie czepiał, gdyby istniał oficjalny i zatwierdzony neo-Mszał z neo-rubrykami, w którym wszystkie wasze udziwnienia byłyby usankcjonowane. Ale czegoś takiego nie ma, więc Msza we wspólnotach powinna mieć przebieg taki, jak stoi we Mszale rzymskim (no może z wyjątkiem umiejscowienia znaku pokoju, na które macie indult). A wiemy, że w wielu punktach od niego odbiega, jak chociażby dyskutowany obrzęd Komunii św.
No proszę w końcu jakiś pierwszy sensowny i nie plujący jadem nienawiści post. Dziękuję bardzo:))
Indult obejmuje też echo słowa .
Cytat: hellsing w Sierpnia 22, 2009, 13:18:24 pmIndult obejmuje też echo słowa .A to ciekawe... proszę podać dokument, który to legalizuje. Jak na razie swoich racji nie poparł Pan żadnym z dokumentów Kościoła.
Cytat: hellsing w Sierpnia 22, 2009, 13:18:24 pmNo proszę w końcu jakiś pierwszy sensowny i nie plujący jadem nienawiści post. Dziękuję bardzo:))Divide et impera. Pani Tereso, niech Pani uważa !
No widzę, że i archiwistę tu na tym forum mamy, gratuluje poziomu obsesji na punkcie DN pani Murka bo to chyba już tak należy klasyfikować. Wszystko pani tak kopiuje?? A starcza pani jeszcze czasu na: post, jałmużnę i modlitwę???A na obowiązki domowe?? Bo nie chciałbym być przyczynę grzechu zaniedbania u pani.
Ale do rzeczy: Od liturgii DN są prezbiterzy wspólnot, których wyznacza biskup miejsca i za ich pośrednictwem ma on pieczę na jakością sprawowanej liturgii we wspólnotach.Moja zacytowana wypowiedź ze starego forum dotyczyła kapłanów przychodzących odprawiać gościnnie, niewyznaczonych przez biskupa do pełnienia tej funkcji na stałe, lub narzucających się samozwańczo poszczególnym wspólnotom.
Mam nadzieje, ze po tym tekscie zachowa Pan przynajmniej na tyle godnosci, zeby nie chrzanic wiecej o praktycznym nieistnieniu neorytu i by nie przechwalac sie powolaniami kaplanskimi w DN. To, co Pan tu wyzej zaprezentowal, bardziej niz cokolwiek dotad kwalifikuje Pana jako wyznawce sekty.
Nota KKBiDS z 19.XII.1988.
Cytat: Bartek w Sierpnia 22, 2009, 13:53:50 pmNota KKBiDS z 19.XII.1988.Jakiś link, cytat, skan czy coś takiego można prosić?
Zmieniając strukturę Eucharystii na własną rękę niszczy się ryt rzymski, a tworzy jakiś swój prywatny byt, który nigdy nie winien mieć miejsca.
Nie nie pomyliło mi się:) Bo kiedy kapłan wypowiada słowa: "Ciało Chrystusa niech mnie strzeże na życie wieczne", to wierni odpowiadają Amen, a kapłan już w tym momencie spożywa Ciało Pańskie. Więc spożywa je pierwszy, przed wiernymi, opóźnienie jest niewielkie, ale jest.
Tylko za co?? Za te setki powołań do seminariów i zakonów??Czy za te rodziny wielodzietne??Czy może za nawrócenia i pojednania całych rodzin??
Nie, bo nie jest mi on do niczego potrzebny.
Nie jest mi on do niczego potrzebny.
Proponuję zacząć od siebie. Od liturgii są diakoni, prezbiterzy i biskup i to oni ponoszą odpowiedzialność za jej sprawowanie. Ja mam swoje świeckie powołanie i w jego ramach swoje odpowiedzialności.Każdy niech zajmie się tym co do niego należy i do czego jest powołany.
W Instrukcji tej jednak nie chodzi bynajmniej o opracowanie całości norm związanych z Najświętszą Eucharystią, ale raczej o przypomnienie, z myślą o głębszym wzmocnieniu wartości norm liturgicznych 9, pewnych podstawowych zasad, które są już zawarte w wypowiedziach lub postanowieniach wciąż obowiązujących, oraz o wprowadzenie niektórych przepisów, aby dzięki nim te wcześniejsze były wyjaśnione i uzupełnione, jak również o przedstawienie ich biskupom, a także prezbiterom i diakonom oraz wszystkim wiernym świeckim, by każdy odpowiednio do swoich powinności i możliwości, wprowadził je w życie.
184. Każdy katolik, czy to kapłan, czy diakon, czy wierny świecki ma prawo zgłosić skargę na nadużycie liturgiczne przed biskupem diecezjalnym lub równym mu w prawach kompetentnym ordynariuszem, lub przed Stolicą Apostolską na mocy prymatu Biskupa Rzymu 290. Wypada jednak, aby - jeśli to możliwe - takie zażalenie lub skarga była najpierw przedstawiona biskupowi diecezjalnemu. Zawsze jednak winno się to dokonywać w prawdzie i miłości.
Cóż, widać, ze DN to naprawdę państwo w państwie.
Proszę:1) Le celebrazioni di gruppi particolari riuniti per una specifica formazione loro propria sono previste nelle Istruzioni Eucharisticum mysterium, del 25 maggio 1967, nn. 27 e 30 (AAS 59, 1967, 556-557)
2) La Congregazione consente che tra gli adattamenti previsti dalla Istruzione Actio pastoralis, nn. 6-11, i gruppi del menzionato ,cammino' possano ricevere la comunione sotto le due specie, sempre con pane azzimo, e spostare, ,ad experimentum', il rito della pace dopo la preghiera universale.
z pokora poddaję się temu co głoszą biskupi i delegowani przez nich prezbiterzy.
Panie Hellsing, kiedy wierni odpowiadają AMEN, kapłan nie podnosi jeszcze do ust Ciała Pańskiego.Dlatego Jego spożycie następuje równocześnie z kapłanem. Zresztą na konweniencji założycielskiej nikt nas nie pouczał, że najpierw kapłan spożywa Ciało Chrystusa i nikt tego nie praktykował.