Ja nie jestem od tego by pouczać kapłanów w kwestiach liturgii.
Od liturgii są diakoni, prezbiterzy i biskup i to oni ponoszą odpowiedzialność za jej sprawowanie. Ja mam swoje świeckie powołanie i w jego ramach swoje odpowiedzialności.Każdy niech zajmie się tym co do niego należy i do czego jest powołany.
Ja tu raczej widziałbym złamanie kręgosłupa pychy leżącego w postawie:" Ja tu Mszę przeszedłem Wam odprawiać i wiem co jest dla Was jako Wspólnoty najlepsze!!"
pjo napisał/a:Watykan stwierdził, że "neoryt" Komunii świętej jest NIELEGALNY.http://www.kkbids.episkop...2f%20str.28.pdfTo jest manipulacja panie pjo i dobrze pan o tym wie, że Watykan oświadczenia tej treści nie wydał.
Pan Hellsing w tym topiku:CytujJa nie jestem od tego by pouczać kapłanów w kwestiach liturgii.CytujOd liturgii są diakoni, prezbiterzy i biskup i to oni ponoszą odpowiedzialność za jej sprawowanie. Ja mam swoje świeckie powołanie i w jego ramach swoje odpowiedzialności.Każdy niech zajmie się tym co do niego należy i do czego jest powołany.Pan Hellsing na dawnym forum krzyz, w odpowiedzi na zarzut wobec swoich przechwalek jak to w DN ustawili jednego kaplana, ktory chcial odprawic niezgodnie z kiko-normami:CytujJa tu raczej widziałbym złamanie kręgosłupa pychy leżącego w postawie:" Ja tu Mszę przeszedłem Wam odprawiać i wiem co jest dla Was jako Wspólnoty najlepsze!!"
A ktoś się tu nie powoływał przynajmniej na to "że Ojciec Święty zatwierdził przecież statut i co nam do tego ?" czy jakoś tak?Panowie z kikokarmenatu w ogóle rozumiecie co znacze odpowiedź NEGATIVA od KKBiDS?
Zresztą nie ma czegoś takiego jak "neoryt" - więc to też jest kłamstwo i manipulacja.
Cytat: hellsing w Sierpnia 22, 2009, 12:33:35 pmZresztą nie ma czegoś takiego jak "neoryt" - więc to też jest kłamstwo i manipulacja. "Nie ma" - w jakim sensie? Że nie jest skodyfikowany?
Moja zacytowana wypowiedź ze starego forum dotyczyła kapłanów przychodzących odprawiać gościnnie, niewyznaczonych przez biskupa do pełnienia tej funkcji na stałe, lub narzucających się samozwańczo poszczególnym wspólnotom.
Co to znaczy: "kapłani narzucają się samozwańczo" Przecież każdy kapłan ma prawo sprawować sakramenty święte i o zgodę nie musi pytać parafian.
Cytat: Tonya w Sierpnia 22, 2009, 12:53:41 pmCo to znaczy: "kapłani narzucają się samozwańczo" Przecież każdy kapłan ma prawo sprawować sakramenty święte i o zgodę nie musi pytać parafian.To znaczy taki który za wszelką cenę chce odprawiać wspólnotom bo on "wi lepiej" jak powinna działać wspólnota DN, chociać biskup wcale go do tej posługi nie wyznaczył:))
To proszę mi pokazać oświadczenie tej treści "expressis verbis" Stolicy Apostolskiej: "Niniejszym stwierdzamy że sposób odprawiania liturgii wspólnot DN jest nielegalny." "Zresztą nie ma czegoś takiego jak "neoryt" - więc to też jest kłamstwo i manipulacja. W dokumencie na który się powołuje pan pjo nie ma ani słowa o wspólnotach DN.
No widzę, że i archiwistę tu na tym forum mamy, gratuluje poziomu obsesji na punkcie DN pani Murka bo to chyba już tak należy klasyfikować. Wszystko pani tak kopiuje?? A starcza pani jeszcze czasu na: post, jałmużnę i modlitwę???A na obowiązki domowe?? Bo nie chciałbym być przyczynę grzechu zaniedbania u pani.
Drogi panie, tutaj obowiązuje forma pan/pani więc proszę się nie spoufalać to raz, a dwa nikt z osób ze wspólnot DN nie mówił, że te kwestie reguluje statut. A kwestię oceny czy i ewentualnie co jest źle robione we wspólnotach DN proszę zostawić kompetentnej władzy kościelnej.
Cytat: Bartek w Sierpnia 22, 2009, 12:51:06 pmCytat: hellsing w Sierpnia 22, 2009, 12:33:35 pmZresztą nie ma czegoś takiego jak "neoryt" - więc to też jest kłamstwo i manipulacja. "Nie ma" - w jakim sensie? Że nie jest skodyfikowany?A zna pan jakiś dokument na ten temat??