Cytat: Nathanael w Sierpnia 18, 2009, 09:21:04 amNo przecież byłem na Mszy neokatechmenalnej i Komunia była na siedząco, do ręki, spożywali wszyscy na raz, na znak kapłana (gdy już obszedł dookoła wszystkich i rozdał połówki tzw. Hostii kapłańskich). Tylko w neokatechumenacie tak się Komunię świętą rozdaje To jest dopiero manipulacja!Rozdawano. Teraz jest inaczej.
No przecież byłem na Mszy neokatechmenalnej i Komunia była na siedząco, do ręki, spożywali wszyscy na raz, na znak kapłana (gdy już obszedł dookoła wszystkich i rozdał połówki tzw. Hostii kapłańskich). Tylko w neokatechumenacie tak się Komunię świętą rozdaje To jest dopiero manipulacja!
Jak rozumiem spożycie Ciała Pańskiego i Krwi Pańskiej to jedna czynność przyjęcia Komunii Świętej?
Jeżeli pan wie co nam mówią katechiści i jak wygląda Komunia Święta na DN
Odpowie pan na moje pytanie?Jak rozumiem spożycie Ciała Pańskiego i Krwi Pańskiej to jedna czynność przyjęcia Komunii Świętej?
Ależ macie Państwo dyskusję... A to proste i logiczne: Najpierws Kapłan spożywa Ciało i Krew Pana Jezusa, potem ewentualnie koncelebransi, a potem wierni. Tak było i jest. Wszystko co dzieje się inaczej jest nielegalne i przez to złe. Jeżeli w neo dzieje się inaczej to jest to złe i nielegalne. Wszyscy o tym wiedzą i nie trzeba żadnych dokumentów komusji czy kongregacji. Wystarczy zajrzeć do Mszałów.
Nie wiedzialem, ze ma tam miejsce taka praktyka, ale to jawne wypaczenie sensu mszy i rozdzialu komunii kaplana i wiernych. Panowie tkiller i hellsing, jesli byl popelniany taki blad to mozna sie przyznac i obiecac poprawe, nie trzeba odwracac kota ogonem.