Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Lutego 16, 2025, 01:08:12 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232977 wiadomości w 6647 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Pierwszy raz...
« poprzedni następny »
Ankieta
Pytanie: Pierwszy raz na Tridentinie bylem/am....
piec lat temu lub wczesniej. - 40 (37%)
wiecej niz 2 lata ale max 5 lat temu. - 35 (32,4%)
min rok temu max 2 lata temu. - 20 (18,5%)
mniej niz rok temu. - 13 (12%)
Głosów w sumie: 102

Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 Drukuj
Autor Wątek: Pierwszy raz...  (Przeczytany 31327 razy)
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #120 dnia: Marca 28, 2010, 19:39:01 pm »

Kabaty? Gdzieś tam? Ja nie znam dobrze Warszawy, choć mam tam siostrę i szwagra  :D Centrum tylko kojarzę ;)

raczej pod Otwockiem - tak  będzie Pani łatwiej zlokalizować
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Dawid
uczestnik

« Odpowiedz #121 dnia: Marca 28, 2010, 23:22:01 pm »

No ale właśnie te sakrementy nie są godne. A Ty nie dość, że twierdzisz odwrotnie, to kompletnie przeciwstawiasz Kościół "przedsoborowy" "posoborowemu". Dla Ciebie Kościoł to w zasadzie Bractwo no i może jeszcze kościół św. Benona, tak?

Dalej nie odpowiedziałeś, z czego wynika Twoja wiara...

Panie! A tak w ogóle to o co Panu chodzi ?
Adam
aktywista

« Odpowiedz #122 dnia: Marca 28, 2010, 23:29:00 pm »

Panie! A tak w ogóle to o co Panu chodzi ?

O to, żeby Pan pytał.
szkielet
Moderator
aktywista

Tolerancja ???, Nie toleruję TOLERANCJI!!!

« Odpowiedz #123 dnia: Marca 28, 2010, 23:31:57 pm »

@ Adam

Obowiązuje forma Pan/Pani i proszę się jej trzymać.
Fakt, że Franciszek ma genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa...(vanitas)

Ignorancja katolików to żyzna gleba, na której gęsto wzrasta chwast herezji.

Jezuitów należy skasować
Adam
aktywista

« Odpowiedz #124 dnia: Marca 28, 2010, 23:34:33 pm »

Jak na forum pojawi się dziesięciolatek, to również mam się do niego zwracać per pan?
szkielet
Moderator
aktywista

« Odpowiedz #125 dnia: Marca 28, 2010, 23:36:26 pm »

TAK, szanowny Panie.
Fakt, że Franciszek ma genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa...(vanitas)

Jezuitów należy skasować
Adam
aktywista

« Odpowiedz #126 dnia: Marca 28, 2010, 23:41:07 pm »

Świetnie, jeszcze proszę mi powiedzieć, który punkt regulaminu o tym mówi, bo jakoś chyba nie doczytałem.
szkielet
Moderator
aktywista

« Odpowiedz #127 dnia: Marca 28, 2010, 23:46:20 pm »

Szanowny Panie, nie mam zamiaru z Panem dyskutować. Taka forma obowiazuje na forum i proszę sie JEJ trzymać, jeśli zaś panu nie odpowiada to moze Pan sie tu nie wypowiadać. Temat z mojej strony uważam za zamkniety.

Jezuitów należy skasować
Adam
aktywista

« Odpowiedz #128 dnia: Marca 28, 2010, 23:50:45 pm »

Ale dlaczego pan się denerwuje? Zapytałem o regulamin, bo skoro moderator mnie upomina, to znaczy, że zwrócenie się do piętnastolatka per ty to rzeczywiście jakieś poważne naruszenie. Okazuje się jednak, że w regulaminie nie ma o tym słowa. A pan, nie mając argumentów, kończy dyskusję. W takim razie ja również.
szkielet
Moderator
aktywista

« Odpowiedz #129 dnia: Marca 28, 2010, 23:53:02 pm »

Skąd Pan wie, że 15-latka?? Tak Pan sobie wywnioskowałeś?? Szacunek, szacunek Proszę Pana.

Jezuitów należy skasować
Adam
aktywista

« Odpowiedz #130 dnia: Marca 28, 2010, 23:54:08 pm »

Proszę zapytać Pana Dominika.
slavko
Gość
« Odpowiedz #131 dnia: Marca 28, 2010, 23:56:40 pm »

A może ten punkt?
2. Zobowiązuje się wszystkich uczestników Forum do zachowania elementarnych zasad kultury, szacunku dla innych, cierpliwości i łagodności.
Seb. Kozłowski
rezydent

« Odpowiedz #132 dnia: Kwietnia 17, 2014, 12:48:51 pm »

Pierwszy raz na mszy rzymskiej byłem w święto Trójcy Św. roku pańskiego 2001. Celebrans ks. Karol Stehlin. Była to taka msza recytowana. Mimo, że się przygotowałem, miałem mszalik, zakładkę w rozdziale z proprium de tempore, zakładkę na Ordo missae, to w pewnym momencie się pogubiłem. Odpuściłem sobie śledzenie obrzędów za mszalikiem, postanowiłem po prostu cieszyć się tym, czego jestem świadkiem. Wkrótce Boże Ciało, pierwsza msza (bo wtedy w kaplicy przeoratu odprawiano dwie msze) została odwołana, była tylko suma z procesją. Pierwsza msza śpiewana... szok. Myślałem wtedy... jej! Jak wielki musi być Bóg, skoro czci się go w taki sposób. Heh, nie miałem wtedy świadomości, że są znacznie uroczystsze formy mszy rzymskiej, jak choćby msza kapłana z lewitami, a co dopiero msza pontyfikalna...
Od tamtej pory nie mam żadnych problemów z regularnym praktykowaniem. Bowiem wcześniej ok. czterech czy pięciu lat nie praktykowałem wcale. Moje problemy z praktyką były spowodowane rozczarowaniem faktem, że Kościół Katolicki praktykuje ekumenizm. Ja wtedy dopuszczałem ekumenizm z prawosławiem (bo nie znałem istoty problemu prawosławia), ale nie z luteranami, bo było dla mnie jasne (z historii powszechnej), że to luteranie są jedynymi winowajcami oddzielenia się od Kościoła Katolickiego i że powodowani byli niczym innym, jak swoją złą wolą. Poza tym obrzydliwa była dla mnie nowa msza. Drażniło mnie to, że pleban wypina się na Chrystusa Pana, gdy całuje stół, wkurzały mnie improwizowane modlitwy etc, etc. Bardziej wtedy wyczuwałem problemy nowej mszy instynktownie, niż miałem świadomość, jak widać instynkt katolicki miałem dobry hehe
Michal260189_T
aktywista

« Odpowiedz #133 dnia: Kwietnia 17, 2014, 15:23:57 pm »

Pierwszy raz na Mszy Św. KRR byłem 29.06.2013 w Święto apostołów Piotra i Pawła. Mszę sprawował ks. Mateusz Kiwior tarnowski oratorianin. Szczególnie mnie uderzała właśnie ta Cisza Kanonu!!! Oczywiście był piękny śpiew części stałych po łacinie i pieśni polskie. Drugą Mszą Św była sprawowana w Bazylice Jasnogórskiej przez o. Krzysztofa Stępowskiego CSsR. Dalszą część państwo znacie :) 8) :D  ::)
Sancte Michael Archangele, defende nos in proeli.....
porys
Moderator
aktywista

« Odpowiedz #134 dnia: Kwietnia 17, 2014, 15:39:56 pm »

Drugą Mszą Św była sprawowana w Bazylice Jasnogórskiej przez o. Krzysztofa Stępowskiego CSsR.
W październiku ub. roku?
zdewirtualizować awatary
Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Pierwszy raz... « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!