nie wymagałbym wpisywania swoich wszelkich tytulatur, czy to ksiądz, czy profesor, czy pastor był w jakiejś klasie i teraz się tam dopisał.
w ogóle przeklejanie danych tego księdza uważam za niestosowne.
for zdominowanych przez silne, nawiedzone jednostki - proszę poczytać forum Barka
Czy dostrzega Ojciec subtelną różnicę między byciem księdzem a profesorem czy też pastorem?
Nikt tutaj nad nikim się nie pastwi. Skoro publicysta serwisu Wiara uznał, że musi wypowiedzieć się publicznie, to niby dlaczego ja nie mam prawa wyrazić swojej opinii?
Cytujżartuje Pan/Ojciec?oczywiście, że żartuję z drugiej strony, jak sobie przypomnę, że na indeksie Świętego Oficjum był Mickiewicz, to kto wie, co by mogło być...
żartuje Pan/Ojciec?
a mimo to pozostaję przy swojej wersji, będąc w podstawówce, liceum, studiach nie byłem jeszcze księdzem, tylko N.N.
pewnie więc trudno byłoby Panu zrozumieć, że według naszej zakonnej tradycji prawidłowy podpis to N.N. O.P. nie trzeba nic wcześniej nawet dopisywać.
a wniosek, że ktoś się wstydzi święceń, bo się tak czy inaczej podpisał pozostawiam bez komentarza. kropka.
myślałem, że tradycjonalizm ma się za kulturalną elitę.
proszę sobie tylko uświadomić jedno (o czym piszę tu wciąż i wciąż, i nie przestanę): krytykując jakiegoś księdza publicznie bardziej lub mniej świadomie korzysta Pan ze zdobyczy Vat II i wstrętnego liberalizmu.
Czy mógłby Pan tak zrobić, powiedzmy, 50 lat temu..?
@ mikino i widzi Pan. dzięki sieci zbliżył się Pan do Tradycji. dzięki sieci, która, gdyby pojawiła się w XIX w. nie wiadomo, czy korzystanie z niej nie groziłoby interdyktem
Krytyki kapłanów to się od dawna pojawiały. Fraszki na przykład i inne takie.
CytujCzłowiek, który posiada solidną wiedzę religijną łatwo ostoi się wobec - z jednej strony - bombardowania mediów, z drugiej - argumentacji tradycjonalistów. Człowiek o niewielkiej wiedzy religijnej ma nikłe szanse na wyjście cało z tej sytuacji.pomijając już podział, jaki ks. Piecyk wprowadza, to niech mi ktoś odpowie, czy zna w swoim środowisku, rodzinie jakiegoś świeckiego nie-tradycjonalistę, który by posiadał ową "solidną wiedzę religijną"...
Człowiek, który posiada solidną wiedzę religijną łatwo ostoi się wobec - z jednej strony - bombardowania mediów, z drugiej - argumentacji tradycjonalistów. Człowiek o niewielkiej wiedzy religijnej ma nikłe szanse na wyjście cało z tej sytuacji.
Cytuj2009-02-13 17:08:08ksiądzjednak dostęp do internetu (do różnego rodzaju for zdominowanych przez silne, nawiedzone jednostki - proszę poczytać forum Krzyż (...) to przestrzeń, w której nakręca się SEKCIARSKI wymiar tego skrzydła Kościoła.O chyba ten ksiądz Nitka się odezwał.
2009-02-13 17:08:08ksiądzjednak dostęp do internetu (do różnego rodzaju for zdominowanych przez silne, nawiedzone jednostki - proszę poczytać forum Krzyż (...) to przestrzeń, w której nakręca się SEKCIARSKI wymiar tego skrzydła Kościoła.