Panski wpis zdradza nieznajomosc katolickiej sakramentologii, przynajmniej odnosnie malzenstwa. To zaden zarzut, bo materia jest naprawde skomplikowana i wieklu ksiezy wychodzi z seminariow bez odpowiedniej znajomosci tematu. Czy nie latwiej byloby rzucic okiem na jakis nie za trudny podrecznik teologii moralnej zamiast siac zamet na forum ?
Kosciol oczywicie uznaje malzenstwo naturalne u pogan, ale w Kosciele katolickim nie ma czegos takiego jak malzenstwo naturalne, a jedynie sakramentalne, ktore ma dwa aspekty : sakramentu udzielajacego laski oraz kontraktu prawnego.Panski wpis zdradza nieznajomosc katolickiej sakramentologii, przynajmniej odnosnie malzenstwa. To zaden zarzut, bo materia jest naprawde skomplikowana i wieklu ksiezy wychodzi z seminariow bez odpowiedniej znajomosci tematu. Czy nie latwiej byloby rzucic okiem na jakis nie za trudny podrecznik teologii moralnej zamiast siac zamet na forum ?
Obecny KK nie uznaję, wśród tych którzy powołują się na nauki Jezusa, chyba tylko chrztu u mormonów.
Jak schizma to małżeństwa są ważne.Jak nie ma schizmy to są nieważne.Trzeciej drogi nie ma.
Dlaczego odchodzą z FSSPX (s.Maksymiliana, x.Tadeusz Kwiecień i inni), a x.Tadeusza proszę spytać dlaczego odszedł, publicznie tego nie powiem. x.Maurycy wytrzymał w przeoracie 1(słownie: jeden) dzień.
Niech Pan ich spyta. Ja natomiast jestem o wiele bardziej ciekaw, dlaczego odszedł x. Królikowski. Może ktoś wie?
Jeśli ktoś jest ochrzczony w Kościele katolickim to jest chyba zobowiązany do formy kościelnej zawarcia małżeństwa. Więc forma kanoniczna i tak ich obowiązuje...
Ale już jeśli ktoś przeszedł z katolicyzmu na prawosławie to zdaje mi się że i tak zobowiązany jest do formy kanonicznej, i jeśli wnosił by przed sądem kościelnym o stwierdzenie nieważności ze względu na wadę formy miałby spore szanse na powodzenie tego "pozwu".
niekiedy dlatego, że uznają je za zawarte poza KRK. Takie malzenstwa Kosciol uznaje za wazne. Tocka w toćkę to mówili urzędnicy Mahoneya o malżeństwie Melchiora i Robyn Gibsonów
zaś starotradycjonaliści z traditio.com twierdzą że to nieprawda: