Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Kwietnia 20, 2025, 14:24:26 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233118 wiadomości w 6649 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Sakramenty w Bractwie św. Piusa X a parafie w Polsce
« poprzedni następny »
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 7 Drukuj
Autor Wątek: Sakramenty w Bractwie św. Piusa X a parafie w Polsce  (Przeczytany 30388 razy)
Bolt
aktywista

Czasami dużo szczekam!

« Odpowiedz #45 dnia: Sierpnia 08, 2009, 09:56:42 am »

Panie Bolt, no coż nie każdy jest tak dobrze zorientowany jak Pan we wszystkich sprawach w Radości i we wszystkich innych sprawach na świecie. Gratulacje
Gratulacje przyjmuję, a tajemnica sukcesu jest prosta: jak czegoś nie wiem, to się dowiaduję w miarę możności u źródła, a nie wypisuję wyssanych z palca głupot na forach.

Czy moze Pan zatem zdradzic czy sluby te sa wpisywane do ksiag parafialnych parfii terytorialnej w Radości? Ktos kiedys na forum pisal, ze chrzty sa bez  problemu dopisywane.
Może się pan sam zapytać, jeśli to pana ciekawi, ja ciekaw nie jestem. Ale ponieważ mam niejaką praktykę kancelaryjną, więc wyrażam zdziwienie, dlaczego te śluby miałyby być wpisane do ksiąg parafii w Radości. Jeśli już, to odpowiednie adnotacje powinny się pojawić w księgach parafii obu nupturientów i w kurii.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 20, 2010, 17:04:22 pm wysłana przez Eligiusz » Zapisane
Tato
aktywista

« Odpowiedz #46 dnia: Sierpnia 08, 2009, 10:10:38 am »

To inna sprawa. Sam znam takich i wiem, ze ich motywy nie sa szczere tzn. wiedza ze ich pierwsze malzenstwo bylo wazne, ale korzystaja z otwartej furtki. Ale przez zamknieta furtke trudniej przejsc.

Ależ ich motywy są przecież całkowicie "szczere" !!! Chodzi wszak przecież jedynie o swobodną i radosną "pochędózkę", którą niestety radośnie "przyklepuje" jako  lege artis posoborowa hierarchia tylko po to by dokopać tym "obrzydliwym lefebrystom"... Wczoraj usłyszałem od paulina we Wrocławiu że "no nie wiadomo czy do porozumienia z FSSPX dojdzie, bo przecież oni wciąż wyświęcają tych księży bez zgody"... żal mi się go zrobiło, bo to tak w ogóle to przyzwoity akurat paulin jest...i wcale nie nieprzychylny Tradycji, a co tu mówić dopiero o nastawieniu hierarchów...
"CRUX SACRA SIT MIHI LUX , NON DRACO SIT MIHI DUX"
          V R S N S M V - S M Q L I V B
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #47 dnia: Sierpnia 08, 2009, 10:29:00 am »

Panie Bolt, jesli uważa Pan że ja wypisuję głupoty we wszystkich swoich postach to dziękuję za chamswo. Tak nie można można pisać o innych uczestnikach. Wiem, że w Radości niektórzy uważaja że tyko Bractwo ma rację, wszyscy inny są modernistami i heretykami, poganami. Tak wielu w Radości myśli.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 10, 2009, 21:11:40 pm wysłana przez ryszard1966 » Zapisane
Major
aktywista

« Odpowiedz #48 dnia: Sierpnia 08, 2009, 10:44:01 am »

A pan Sroka jeszcze współpracuje z FSSPX?
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #49 dnia: Sierpnia 08, 2009, 11:07:46 am »

pewnie ze jest w wydawnictwie Te Deum codziennie. Są w tym środowisku osoby z którymi nie ma dyskusji.  Dla nich tylko Bractwo jest Kościołem Katolickim. Tylko i wyłącznie. Osoby które tak nie myślą są uważane za modernistów, heretyków, pogan.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 10, 2009, 21:58:43 pm wysłana przez ryszard1966 » Zapisane
Bolt
aktywista

Czasami dużo szczekam!

« Odpowiedz #50 dnia: Sierpnia 08, 2009, 11:29:10 am »

Panie Bolt, jesli uważa Pan że ja wypisuję głupoty we wszystkich swoich postach to dziękuję za chamswo.
Nie pisałem, że we wszystkich, ale w dosyć wielu.

Może wystarczy krótka lista głupot wyssanych z palca:

Np. z domów położonych niedaleko przeoratu w Radości nikt do kaplicy nie przychodzi.
Z bliskiej okolicy chodzi co najmniej 6 osób, a w promieniu 2 km jeszcze z 15.

Na prawie 2 milionowe miasto Warszawa 5-6 osób na KRR to chyba mało.
W Mszach w dzień zwykły (rano i wieczorem) uczestniczy poza wakacjami 40-50 osób spoza domowników.

Teraz to pismo już nawet i w Radości nie schodzi, a w Empikach pełno jest niesprzedanych egzemplarzy.
Sprzedaż ZW w EMPIKach nie zmienia się zbytnio od wielu lat. Nadziały zmieniały się w granicach 550-600 egz., sprzedaż w granicach 360-430 egz. W kaplicach sprzedaż w porównaniu do 2002 r. jest co najmniej dwa razy większa.

O tym wszystkim, a dodatkowo o tym, co się stało z siostrami, co tak bardzo Pana dręczy, i o innych sprawach mógłby się Pan dowiedzieć, po prostu pytając jakiegoś księdza, któregoś z polskich braci czy pana Tadeusza z Te Deum. Ale Pan woli zamiast tego tu publikować swoje teorie na temat Bractwa. Powodzenia.
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #51 dnia: Sierpnia 08, 2009, 11:42:50 am »

szkoda czasu na dyskusję z Panem. Dla Pana wszyscy poza Bractwem św. Piusa X są głupcami i poganami.
Bolt
aktywista

Czasami dużo szczekam!

« Odpowiedz #52 dnia: Sierpnia 08, 2009, 11:51:31 am »

pewnie ze pan Sroka jest w wydawnictwie Te Deum codziennie.
A, jeszcze to jest ciekawe, skąd pan może wiedzieć, kto jest codziennie w wydawnictwie, skoro bywa pan w Radości, jak sam pisze, od czasu do czasu.

szkoda czasu na dyskusję z Panem. Dla Pana wszyscy poza Bractwem św. Piusa X są głupcami i poganami.
My nie dyskutujemy, tylko ja dowodzę panu, gdzie pisze pan bzdury. A tak na marginesie: skoro bywa Pan na Mszy w Bractwie to jest pan spoza Bractwa czy z niego? Pytam, żeby wiedzieć, do jakiej kategorii pana zaliczyć.
Jarod
aktywista

« Odpowiedz #53 dnia: Sierpnia 08, 2009, 11:52:17 am »

Czy moze Pan zatem zdradzic czy sluby te sa wpisywane do ksiag parafialnych parfii terytorialnej w Radości? Ktos kiedys na forum pisal, ze chrzty sa bez  problemu dopisywane.
Może się pan sam zapytać, jeśli to pana ciekawi, ja ciekaw nie jestem. Ale ponieważ mam niejaką praktykę kancelaryjną, więc wyrażam zdziwienie, dlaczego te śluby miałyby być wpisane do ksiąg parafii w Radości. Jeśli już, to odpowiednie adnotacje powinny się pojawić w księgach parafii obu nupturientów i w kurii.
Jest cos takiego jak Księga Małżeństw. Na podstawie tej księgi wystawia się zaświadczenia o ślubie katolickim, które  później śą sprawdzane gdy np. chce się ochrzcić dziecko. Księgę tę mogą prowadzić tylko parafie, lub niektóre ośrdki duszpasterskie, którym kuria na to zezwoli. Nawet kościół św. Benona czy kościół dominikanów na Starym Mieście nie prowadzi takiej księgi, ale sprawy małżeństwa  trzeba załatwiać w kancelarii parafii, na której terenie stoi kościół.

Z tego co wiem to kuria dostaje tylko kopie ksiąg - małżeństwa, ochrzczonych, pogrzebów, aby mięc archiwum na wypadek zaginięcia akt parafialnych.
Bolt
aktywista

Czasami dużo szczekam!

« Odpowiedz #54 dnia: Sierpnia 08, 2009, 13:28:26 pm »

Jest cos takiego jak Księga Małżeństw.
I zakładam, że FSSPX w Polsce ją sobie samo prowadzi, a jak jest, odsyłam do źródła po informacje.
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #55 dnia: Sierpnia 08, 2009, 15:35:43 pm »

Panie Bolt. Niedługo wyjeżdzam na 18 na mszę do Radości. . Pomodlę się za Pana. Bo uczynił Pan ze mnie wroga sobie.

A co do Zawsze Wierni to podtrzymuję zdanie że obecne numery pisma są po prostu słabe i dlatego nie sprzedają się dobrze. Jak Pan mnie nie wierzy to proszę zapytać innych
« Ostatnia zmiana: Grudnia 20, 2010, 17:06:13 pm wysłana przez Eligiusz » Zapisane
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #56 dnia: Sierpnia 08, 2009, 15:50:08 pm »

Siostra Maksymilina odeszła do Instytutu Dobrego Pasterza tak samo x.Henryk. A co do opinii że okoliczni mieszkańcy nie chodzą do kaplicy to najlepiej widać to na procesji Bożego Ciała. Tam widać obojętność mieszkańców okolicy. Co do liczebności wiernych na mszy w dni powszednie to myślę o 20-30 osobach średnio. Może Pan sobie o tym porozmawiać np. z Panem Baranowskim
Jarod
aktywista

« Odpowiedz #57 dnia: Sierpnia 08, 2009, 16:50:25 pm »

Siostra Maksymilina odeszła do Instytutu Dobrego Pasterza tak samo x.Henryk.
kto to???
Bolt
aktywista

Czasami dużo szczekam!

« Odpowiedz #58 dnia: Sierpnia 08, 2009, 17:00:20 pm »

co do Zawsze Wierni to podtrzymuję zdanie że obecne numery pisma są po prostu słabe i dlatego nie sprzedają się dobrze. Jak Pan mnie nie wierzy to proszę zapytać Pana Andrzeja Baranowskiego, a nawet Pana Srokę.
Poziom pisma nie ma bezpośredniego przełożenia na sprzedaż, chyba że chodzi panu o to, iż pan już nie kupuje, wtedy wedle pańskiej metodologii sprzedaż spadła do zera.

Gdyby poziom miał decydować o sprzedaży, to kto kupowałby superexpress, twój weekend czy podobne śmiecie?

A tak z ciekawości: obecne numery, to znaczy które?

Siostra Maksymilina odeszła do Instytutu Dobrego Pasterza tak samo x.Henryk.
I świetnie, IBP też potrzebuje doskonałych kadr, życzę im takich jak najwięcej. Co prawda nie wiem, kto to taki x. Henryk, ale i tak szczęść mu Boże!

A co do opinii że okoliczni mieszkańcy nie chodzą do kaplicy to najlepiej widać to na procesji Bożego Ciała. Tam widać obojętność mieszkańców okolicy.
Ocenia pan wszystko przez pryzmat własnych przemyśleń. A jednak fakty mówią co innego. A swoją drogą ilu okolicznych mieszkańców chodzi na Mszę do św. Benona? Jak to wychodzi z pańskich obserwacji?

Co do liczebności wiernych na mszy w dni powszednie to myślę o 20-30 osobach średnio. Może Pan sobie o tym porozmawiać np. z Panem Baranowskim
Po co miałbym rozmawiać o czymś z p. Baranowskim, jeśli wystarczyło mi spytać brata Krzysztofa albo brata Maksymiliana? Pan Baranowski ma lepsze od nich rozeznanie w tej sprawie?

A przy okazji: ile osób chodzi na codzienne Msze u św. Benona? Ile osób chodzi codziennie na Mszę w pańskiej parafii? W tej, w której kiedyś mieszkałem, było 2000 osób, a na Mszę w tygodniu chodziło może 30.
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #59 dnia: Sierpnia 08, 2009, 21:05:39 pm »

A przy okazji: ile osób chodzi na codzienne Msze u św. Benona?
Jeśli chodzi o ryt 1962 - to nie ma takich Mszy...:(
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 7 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Sakramenty w Bractwie św. Piusa X a parafie w Polsce « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!