Fons Blaudi
|
 |
« Odpowiedz #15 dnia: Sierpnia 02, 2009, 15:40:03 pm » |
|
Analogia, wie pan co to jest ? Slowo trudne, ale w tym kraju w Europie Srodkowej dosc latwo o slowniki.
|
|
|
|
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
|
|
|
wiridiana
|
 |
« Odpowiedz #16 dnia: Sierpnia 02, 2009, 17:07:28 pm » |
|
ale w krajach, ktore znam jurysprudencja rozni sie zaleznie od diecezji. Np w USA Gdzie tu analogia?
|
|
|
|
http://wiridiana.blogspot.com/ W wodospadach Twych kędziorów będę nurzać dłonie, Szept namiętny zaplatając w pasma wokół skroni. Zacałuję blaski oczu zanim znów dzień wstanie.
|
|
|
Fons Blaudi
|
 |
« Odpowiedz #17 dnia: Sierpnia 02, 2009, 17:10:59 pm » |
|
No, w zasadzie katolicy w USA wierza w to samo, co katolicy w Polsce. Maja tez te same sakramenty, to samo prawo kanoniczne etc. Doktryna Kosciolow narodowych jest niekatolicka.
|
|
|
|
|
|
|
wiridiana
|
 |
« Odpowiedz #18 dnia: Sierpnia 02, 2009, 17:27:24 pm » |
|
No, w zasadzie katolicy w USA wierza w to samo, co katolicy w Polsce. Maja tez te same sakramenty, to samo prawo kanoniczne etc. Doktryna Kosciolow narodowych jest niekatolicka.
a sam Pan pisze jurysprudencja rozni sie zaleznie od diecezji Nie mówiłam nic o Kościołach narodowych, ani o różnicach w wierze więc niech Pan nie dopowiada takich rzeczy. Najpierw pisze sam Pan że jest różnica i to między diecezjami w jurysprudencji a potem zarzuca że AO nie rozumie analogi... Więc ja nie rozumiem Pana toku myślenia.
|
|
|
|
http://wiridiana.blogspot.com/ W wodospadach Twych kędziorów będę nurzać dłonie, Szept namiętny zaplatając w pasma wokół skroni. Zacałuję blaski oczu zanim znów dzień wstanie.
|
|
|
Fons Blaudi
|
 |
« Odpowiedz #19 dnia: Sierpnia 02, 2009, 17:32:08 pm » |
|
Czemu mnie to nie dziwi ? Prosze rzucic okiem na to : http://www.sjp.pl/co/analogia
|
|
|
|
|
|
|
jp7
|
 |
« Odpowiedz #20 dnia: Sierpnia 02, 2009, 19:18:07 pm » |
|
Pani Wiridiano, Panie Antiquus Ordo - odpowiedź p. Fons Blaudi w odróżnieniu od Państwa złośliwości była jednak na temat. Jeśli jest taka praktyka w Kościele gdziekolwiek (z wykluczeniem krajów misyjnych, gdzie realia bywają znacząco odmienne od naszych) - to najprawdopodobniej tak samo byłoby w Polsce. Napisze po ffrondowemu: jeśli chcą Państwo komuś przy...walić, to napiszcie wprost "Fons Blaudi to zb..ój", a nie silcie się na taką "hiperretelność".
|
|
|
|
Kyrie Eleison! Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
|
|
|
wiridiana
|
 |
« Odpowiedz #21 dnia: Sierpnia 02, 2009, 19:40:32 pm » |
|
Nie zamierzam nikomu dowalać bo generalnie wszytskich lubię i staram się zrozumieć. Nie rozumiem po prostu mówienia o analogii jak samemu się mówi że są różnice i jeszcze zwracac komuś uwagę z tego powodu.
Z prawem i analogią niestety jest różnie dlatego chciałam się dowiedzieć o co konkretnie chodzi. a zarzucono mi próby czynienia kościołów narodowych i nie wiadomo co jeszcze... Ja naprawdę wszystkich Państwa na forum szanuję tym bardziej że jestem młodsza niż wiele osób, więc mówienie komuś zbój byłoby nie na miejscu.
|
|
|
|
|
|
|
jp7
|
 |
« Odpowiedz #22 dnia: Sierpnia 02, 2009, 20:24:39 pm » |
|
Zatem - raczy Pani wybaczyć, że wypowiedź swoją skierowałem nieopatrznie także do Pani. To wszystko przez stopkę...
|
|
|
|
Kyrie Eleison! Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
|
|
|
Caesar
|
 |
« Odpowiedz #23 dnia: Sierpnia 02, 2009, 20:32:20 pm » |
|
Wiri - tu jak ktoś się nie zgadza, to już musi być złośliwym rozbijaczem  I to jeszcze ze stopką 
|
|
|
|
Mospanie, rzekł bernardyn, babska rzecz narzekać, a żydowska rzecz ręce założywszy czekać.
|
|
|
Fons Blaudi
|
 |
« Odpowiedz #24 dnia: Sierpnia 02, 2009, 22:31:05 pm » |
|
Nie rozumiem po prostu mówienia o analogii jak samemu się mówi że są różnice
Znalazla juz pani chwilke na zapoznanie sie z definicja analogii ? Jesli tak, to juz wie pani, ze jej tresc realizuje sie w podrzednikach roznie, ale zarazem pod pewnym wzgledem tak samo. Tym sie wlasnie rozni analogia od identycznosci. Czyli fakt, ze odwoluje sie do przykladu jurisprudencji katolickiej w innych panstwach np. w USA, zeby odpowiedziec na hipotetyczne pytanie dotyczace Polski nie powinno budzic pani niepokoju.
|
|
|
|
|
|
|
jp7
|
 |
« Odpowiedz #25 dnia: Sierpnia 03, 2009, 09:02:34 am » |
|
Wiri - tu jak ktoś się nie zgadza, to już musi być złośliwym rozbijaczem I to jeszcze ze stopką  Gratuluje merytoryczności postu...
|
|
|
|
|
|
|
|
jp7
|
 |
« Odpowiedz #27 dnia: Sierpnia 03, 2009, 11:27:49 am » |
|
I słusznie Pan zwraca uwagą. Zatem - proponuję nie odbiegać od tematu watka w kierunkach personalnych - do tego jest już jeden wątek, jak ktoś potrzebuje - może założyć inny.
|
|
|
|
|
|
|
Alagor
|
 |
« Odpowiedz #28 dnia: Sierpnia 03, 2009, 15:09:49 pm » |
|
Ja naprawdę wszystkich Państwa na forum szanuję Nazywając znaczną część użytkowników forum największym zagrożeniem dla Kościoła. Specyficzne pojęcie szacunku.
|
|
|
|
|
|
|
wiridiana
|
 |
« Odpowiedz #29 dnia: Sierpnia 03, 2009, 16:19:31 pm » |
|
Już mówiłam że zarówna ja jak i Cesar i Antiqus co innego rozumiemy pod tym pojęciem zapewne niż Państwo, albo przynajmniej część z Państwa.
|
|
|
|
|
|
|
|