ale jak z ważnością komunii św?
Proszę na to nie liczyć.
bierzmowanie sub conditione.
Czyli do komunii można przystępować czy nie? Już się pogubiłam...Rozumiem, że z chrztem to idiotyczne pytanie, ale jak z ważnością komunii św?A po co jurysdykcja do małżeństwa?
Takie jest prawo kanoniczne, ze do waznosci sakramentow spowiedzi i malzenstwa konieczna jest delegacja od ordynariusza.
Jaką da Pan biskupowi gwarancję, że sakrament został udzielony całkowicie ważnie?
piszę o tym co może zrobić biskup.
Cytat: Antiquus_ordo w Sierpnia 02, 2009, 08:54:17 amProszę na to nie liczyć.Skad takie przeswiadczenie ? To pan kieruje polskim episkopatem ?Nie wiem jak jest w Polsce, ale w krajach, ktore znam jurysprudencja rozni sie zaleznie od diecezji. Np w USA poszczegolne trybunaly kurialne wydawaly odnosnie malzenstwa decyzje wzajemnie ze soba sprzeczne tzn. niektore uznawaly je za waznie zawarte katolickie malzenstwo, a inne godzily sie na faktyczna bigamie malzonkow, ktorzy po slubie w FSSPX zawierali drugi zwiazek w diecezji. We Francji przewaza raczej ta pierwsza interpretacja. Do dzis nie ma zadnych decydujacych roztrzygniec Roty. Jak bedzie w Polsce ? Prosze mi powiedziec ile slubow zostalo zawartych w kaplicach Bractwa ?Zgodnie z teori jurysdykcji zastepczej, wszystkie udzielane w kaplicach Bractwa sakramenty, ktore tego wymagaja sa zapisywane w ksiegach w podwojnym egzemplarzu. Jeden z nich jest wysylany do lokalnej kurii, ktora ma wszystkie potrzebne papiery do wgladu.