Poniżej przykładowe plakaty, pierwsze lepsze z brzegu.
Cytat: Licht w Kwietnia 20, 2021, 20:38:38 pmNie ma kolorow bardziej lub mniej męskich, różowy jest kolorem liturgicznym i każdy ksiądz powinien go nosić z dumą 2x do roku.Może i nie ma, ale nie o to chodzi. Kolory są przecież używane jako jeden ze środków walki na froncie ideologicznym. Podam przykład.W Polsce tak nie było (przynajmniej nie przypominam sobie), ale w Ameryce był od dawien dawna zwyczaj, że małe dzieci ubierano wg schematu: chłopiec-niebieski, dziewczynka - różowy. Jeszcze parę lat temu nie można było kupić praktycznie nic niebieskiego dla małej dziewczynki.Pod naciskiem organizacji walcząch o postęp to się zmienia. Kolor różowy jest promowany jako kolor dla chłopców. Ludzie wprawdzie uparcie trzymają się jeszcze starych schematów, ale jestem pewny, że i ten bastion padnie.Ponadto w szkołach organizuje się tzw. "pink day", kiedy wszyscy są zachęcani, aby przyszli w czymś różowym. Oficjalnie nazywa się to "anti-bullying day", ale nieoficjalnie wiadomo, że ma to być wyraz solidarności z prześladowanym homoseksualistami, transeksualistami itd.Obawiam się, że kolor różowy może wkrótce podzielić los barw tęczy.
Nie ma kolorow bardziej lub mniej męskich, różowy jest kolorem liturgicznym i każdy ksiądz powinien go nosić z dumą 2x do roku.
Dla mnie te kolory (niebieski/różowy) to bardzo wygodna rzecz. No bo jak się zobaczy niemowlę, to na pierwszy rzut oka trudno zgadnąć, czy to chłopiec, czy dziewczynka. Leży takie małe w kołysce, włosy jak szczotka, patrzy na człowieka podejrzliwie, więc można palnąć głupstwo, np. "o, jaki śliczny chłopak się wam urodził" - a tu się okazuje, że to dziewczynka A jak ma różowe wdzianko, to wiadomo, można śmiało: "jaka wasza córeczka podobna do mamusi!"
Zawsze mówiono mi, że dziewczynki do chrztu mialy coś niebieskiego (maryjnego) a chłopcy coś czerwonego ( królewskiego ).
Zawsze mówiono mi, że dziewczynki do chrztu mialy coś niebieskiego (maryjnego) a chłopcy coś czerwonego ( królewskiego ). No i przed chrztem dziecka doszło do sporu. Nie pamiętam na czym stanęło. Ale moi "przeciwnicy" nie potrafili przedstawić argumentów. Tak bo tak.Moim zdaniem 150 lat temu dziewczynki były na niebiesko.
to juz nie papiez, ale ZW ma na pewno wyzsza range niz posoborowe magisterium
Zawsze miałem pana za pobożnego katolika ( i Polaka) ...chyba nie chce pan powiedzieć, że łamie instrukcję z 13 stycznia 1930 roku papieża Piusa Xl
Dlatego też całe życie chodzę w czarnym worze pokutnym.
akolitaa:Cytujto juz nie papiez, ale ZW ma na pewno wyzsza range niz posoborowe magisteriumE no, to na 100% Ranga wygląda tak:1) Zawsze wierni2) Nauczanie przedsoborowych papieży