Wymieniłem przykłady współpracy bezpośredniej, która jest zawsze zakazana. Pana przykłady to albo współpraca pośrednia, albo sytuacje, gdzie można zastosować zasadę podwójnego skutku.
Rozumiem, że tylko Pan modli się wystarczająco głęboko, by móc wypowiadać się na forum.
Cytat: Rysiek z Klanu w Lutego 11, 2021, 18:05:17 pmRozumiem, że tylko Pan modli się wystarczająco głęboko, by móc wypowiadać się na forum.I już ocena.
Zastanawiam się, dlaczego tradycyjni katolicy uprawiają lichwę (pracownicy banków), sprzedają prezerwatywy (sprzedawcy w supermarketach), pracują w aptekach, w których sprzedaje się środki wczesnoporonne, itd.?
Dlaczego maja konta w bankach [...]
Cytat: akolitaa w Lutego 11, 2021, 20:54:54 pmDlaczego maja konta w bankach [...]Jeżeli posiadam konto w banku, to trzymam tam pieniądze i bank mi płaci odsetki. Skąd bank bierze na odsetki? Zarabia pożyczając moje pieniądze, czasami na bardzo lichwiarski procent. Czyli nie tylko wspieram lichwę dając bankowi zarobić, ale sam zarabiam zarabiam na lichwie.Tylko mówię jak jest. Jeśli lichwa jest grzechem, to wszyscy mamy duży problem.
pracownik sklepu gazet z erotyką
Cytujpracownik sklepu gazet z erotykąAle co tam erotyka. Niech sobie pan wyobrazi porządnego sedewakantystę, dajmy na to, pilnie przestrzegającego Indeksu, którego ostatnie wydanie miało ponad 4 tys. pozycji plus oczywiście całą masę zakazów ogólnych, pod które podpadało mnóstwo treści. I teraz taki sedewakantysta (czy jakikolwiek inny tradycjonalista, który byłby przejęty tematem) dostaje pracę w księgarni uczelnianej; po czym każdego studenta (i profesora!) pyta, czy ten ma zezwolenie od biskupa (tradycyjnego, oczywiście) na czytanie Hegla, Marksa, Nietzschego, Woltera, Kartezjusza, d'Holbacha, Bakunina itd.