Cytat: Licht w Grudnia 06, 2020, 10:56:25 amPrzypomina mi się jeszcze cytat z ksieni Bruyere z Opactwa sw Cecylii: "Często zauważałam, że kapłani, za wyjątkiem ludzi wielkiej cnoty, są skupieni na sobie, przywiązani do własnych idei i lubią przewodzić w sprawach, w których są zaangażowani. Mają skłonność do dogmatyzowania w posłuszeństwie, do formowania swojego sumienia przez teologię, do stawiania oporu przy pomocy prawa kanonicznego itd.". Czy nie jest to trafna charakterystyka księdza Dariusza?Ciekawy cytat, czytałam go w ciekawej rozmowie tu:http://christianitas.org/news/cnoty-mnisze/
Przypomina mi się jeszcze cytat z ksieni Bruyere z Opactwa sw Cecylii: "Często zauważałam, że kapłani, za wyjątkiem ludzi wielkiej cnoty, są skupieni na sobie, przywiązani do własnych idei i lubią przewodzić w sprawach, w których są zaangażowani. Mają skłonność do dogmatyzowania w posłuszeństwie, do formowania swojego sumienia przez teologię, do stawiania oporu przy pomocy prawa kanonicznego itd.". Czy nie jest to trafna charakterystyka księdza Dariusza?
A co on dobrego robi?
Musi się pan jeszcze dużo nauczyć, dużo pytać i dużo bywać, panie akolita przez dwa A.
Ten ktoś to Seneka: „Ilekroć wśród ludzi przebywałem, mniej człowiekiem wracałem” (Seneca, Epistula VII)
No przecie napisał Pan, że Seneki...
Cytat: akolitaa w Stycznia 18, 2021, 21:52:53 pmTen ktoś to Seneka: „Ilekroć wśród ludzi przebywałem, mniej człowiekiem wracałem” (Seneca, Epistula VII)Jeżeli Seneka coś takiego powiedział (w co szczerze wątpię), to z pewnością nie w liście VII. W Liście VII można znaleźć zdanie immo vero crudelior et inhumanior, quia inter homines fui, ale to się odnosi do igrzysk. "[Wracam z igrzysk] wręcz okrutniejszy i bardziej nieludzki, bo byłem między ludźmi". Jest jasne że owo "quia inter homines fui" to celowe przerysowanie, i należy to rozumieć jako "chociaż byłem między ludźmi".
Tu też widać, że "szata" jest nowa. Czyli nowe zboczenie.