Cytat: Hubertos w Grudnia 01, 2020, 11:18:59 amMisje (i to juz od czasow Arcybiskupa Lefebvre) przewartosciowuja swoje powolanie. Teraz wazne jest, zeby muzulmanskie dzieci uczyc i leczyc, a nie nawracac. Wiec zbieranie na misje to nie jest zbieranie na nawracanie kogokolwiek a na nowe szpitale, nowe szkoly i przytulki. Uczynki milosierdzia generalnie. Mam troche znajomych na misjach, rozmawialem z pewnym ojcem z Madagaskaru w ubiegla sobote i wlasnie sie zalil, jak to ciezko upilnowac dzieci animistow w internacie, bo katolickie to sie postraszy pieklem i dziala, a animistyczne to trudno... Jak zapytalem po co przyjmuje do szkoly takie dzieci i dlaczego ich nie nawraca mowi, ze jak Bog do nich przemowi, to sie nawroca same Wiec po co tam siedzi, ksieza w Polsce potrzebni sa, a szkoly dla animistow moga prowadzic swieccy. Takie czasy.Czyli jednak posoborowie nie jest Kościołem tylko Opieką Społeczną. Dobre i to, bo myślałem, że zajmują się już tylko gruntami i nieruchomościami.Benedykt spierał się z szefem Caritas Internationalis na temat przyczyny dla której pomagamy i podkreślania tego gdy się pomaga. No ale spór przegrał.
Misje (i to juz od czasow Arcybiskupa Lefebvre) przewartosciowuja swoje powolanie. Teraz wazne jest, zeby muzulmanskie dzieci uczyc i leczyc, a nie nawracac. Wiec zbieranie na misje to nie jest zbieranie na nawracanie kogokolwiek a na nowe szpitale, nowe szkoly i przytulki. Uczynki milosierdzia generalnie. Mam troche znajomych na misjach, rozmawialem z pewnym ojcem z Madagaskaru w ubiegla sobote i wlasnie sie zalil, jak to ciezko upilnowac dzieci animistow w internacie, bo katolickie to sie postraszy pieklem i dziala, a animistyczne to trudno... Jak zapytalem po co przyjmuje do szkoly takie dzieci i dlaczego ich nie nawraca mowi, ze jak Bog do nich przemowi, to sie nawroca same Wiec po co tam siedzi, ksieza w Polsce potrzebni sa, a szkoly dla animistow moga prowadzic swieccy. Takie czasy.
Taa, ten "biały samolot papieża" to już w zasadzie definicja religii katolickiej - w każdym razie główna jej cecha.
Szczepionka na corona virusa.Szczepić się czy nie szczepić - oto jest pytanie!Mam mieszane uczucia. Nie wiem, = mi ne scias, je ne sais pas, no se, I don't know, nie znaju, ich weiss nicht, nem tudom, nao sei . . . . (To tak w różnych językach żeby podrażnić mojego "prześladowcę" pana Sławka )
Szczepić się czy nie szczepić - oto jest pytanie!
Szczepionka na corona virusa.Szczepić się czy nie szczepić - oto jest pytanie!Mam mieszane uczucia. Nie wiem, = mi ne scias, je ne sais pas, no se, I don't know, nie znaju, ich weiss nicht, nem tudom, nao sei . . . .
No właśnie już nie pamiętam czy to Raspail pisał w Obozie świętych czy Benson w Panie świata - o białym samolocie papieża jako głównym i pierwszym z flotylli organizacji humanitarnych.
Ciekawy naród. Jakieś komentarze?
Cytat: Angelus Silesius w Grudnia 01, 2020, 13:44:59 pmNo właśnie już nie pamiętam czy to Raspail pisał w Obozie świętych czy Benson w Panie świata - o białym samolocie papieża jako głównym i pierwszym z flotylli organizacji humanitarnych.1. Nie czytał Pan "Pana Świata"...2. ...i bardzo dobrze. Autor na początku XX wieku ani dobrze nie przewidział kiérunku rozwoju technologicznégo, ani zmian w rhetoryce papieży czy w ogóle jakichkolwiek (!) większych zmian kościelnych. Wbrew współczesnym enthuzjastom prostégo cofnięcia, przewidywał stabilny spadek wiernych (bez żadnych soborów); jak rozumiém, extrapolował znaną mu rzeczywistość. Wizja końca czasów jest drętwa. Nie rozumiém, dlaczego tę xiążkę polecił papież Franciszek; chyba po to, żeby pokazać, jakié głupoty mogą pisać "lefewryści". Wszystkim odradzam tę xiążkę, są lepszé.