Widząc ewidentny kryzys na forum , przerażającą ciszę, taką "Silence de la mer" jak nazwałby to Baudelaire, pozwalam sobie zainicjować wątek WOREK - worek na wszystkie inne tematy, takie; - i dlaczego kura pije a nie siusia,
To może będziemy pisać czym się aktualnie zajmujemy poza zarabianiem na chleb i czytaniem FK.Ja na przykład ostatnio zrobiłem porządek ze swoimi narzędziami. Zrobiłem taki stojak drewniany, w którym jest mnóstwo dziur, a każda rzecz ma swoją dziurę: obcęgi mają swoją, śrubokręty swoje, młotek swoją itd. Idea jest taka, że jak coś wyjmę, to po użyciu ma natychmiast wrócić do swojej dziury. W ten sposób będę miał idealny porządek. No więc zrobiłem ten stojak i widziałem, że był dobry. Wczoraj poszedłem jeszcze sobie na niego popatrzeć aby podziwiać idealne uporządkowanie narzędzi, i co widzę? Jedna dziura jest pusta! Natychmiast rozpocząłem dochodzenie i okazało się, że to syn wyjął moją piękną nową suwmiarkę i zostawił ją leżącą w jakimś przypadkowym i niegodnym miejscu.Sic transit gloria mundi.
Piękny przykład utopii. Idea szczytna ale w praktyce żeby to działało to musi być reżim.Coś jak w starym mszale, były rubryki i pod groźbą świętokradztwa trzeba się było ich trzymać.Dziś "pełnaja swaboda" i spontan i "rupta co hceta".
CytujPiękny przykład utopii. Idea szczytna ale w praktyce żeby to działało to musi być reżim.Coś jak w starym mszale, były rubryki i pod groźbą świętokradztwa trzeba się było ich trzymać.Dziś "pełnaja swaboda" i spontan i "rupta co hceta".To nie jest utopia tylko bardzo dobry przykład cywilizacyjnego postępu. To działa. Szafka na narzędzia, szafka na klucze - tworzy nowe przyzwyczajenia i dyscyplinuje użytkownika. Użytkownik nie traci czasu na szukanie. Czas stracony codziennie przemnożony przez 365 x 1000 lat daje ... zapóźnienie cywilizacyjne.Brawo panie Regiomontanusie - ja zbudowałem też szafę na narzędzia w tym roku. Efekt? Niczego nie szukam - idę do szafy i mam.Pan Angelus Silesius myli się. Ramy organizacyjne zmieniają zachowanie. Często niepozorny średni pracownik z Polski, wchodząc w strukturę organizacji Zachodniej zaczyna efektywniej pracować.
Pomyślmy, jak by było dobrze gdyby polski rząd potrafił zbudować taką "szafę" administracyjną. Wszystko na swoim miejscu - oszczędność czasu.
Taaaak? Paaaanie, . . To po co kult NMP, po co różaniec, po co wiara katolicka in extenso skoro wystarczy dobrym człowiekiem być?
Cytat: Fideliss w Grudnia 01, 2020, 10:34:19 amTaaaak? Paaaanie, . . To po co kult NMP, po co różaniec, po co wiara katolicka in extenso skoro wystarczy dobrym człowiekiem być?Panie Fideliss - ja tu widzę, że Pan żeś w Asyżu spał zamiast uważać! Przecież wszystkie religie są wporzo i nie ma już dziś konwertowania itp. fanaberii. Dobroludzizm wystarczy.Mnie tylko zastanawia po co dalej w naszym kościele "zbieramy na misje" - po co one są, te misje? Po co są one? Czy mnie tu ktoś nie próbuje przypadkiem naciągnąć na kasę bazując na jakichś starych przesądach i zabobonach?
Cytat: Angelus Silesius w Grudnia 01, 2020, 10:47:33 amCytat: Fideliss w Grudnia 01, 2020, 10:34:19 amTaaaak? Paaaanie, . . To po co kult NMP, po co różaniec, po co wiara katolicka in extenso skoro wystarczy dobrym człowiekiem być?Panie Fideliss - ja tu widzę, że Pan żeś w Asyżu spał zamiast uważać! Przecież wszystkie religie są wporzo i nie ma już dziś konwertowania itp. fanaberii. Dobroludzizm wystarczy.Mnie tylko zastanawia po co dalej w naszym kościele "zbieramy na misje" - po co one są, te misje? Po co są one? Czy mnie tu ktoś nie próbuje przypadkiem naciągnąć na kasę bazując na jakichś starych przesądach i zabobonach?Misje (i to juz od czasow Arcybiskupa Lefebvre) przewartosciowuja swoje powolanie. Teraz wazne jest, zeby muzulmanskie dzieci uczyc i leczyc, a nie nawracac. Wiec zbieranie na misje to nie jest zbieranie na nawracanie kogokolwiek a na nowe szpitale, nowe szkoly i przytulki. Uczynki milosierdzia generalnie. Mam troche znajomych na misjach, rozmawialem z pewnym ojcem z Madagaskaru w ubiegla sobote i wlasnie sie zalil, jak to ciezko upilnowac dzieci animistow w internacie, bo katolickie to sie postraszy pieklem i dziala, a animistyczne to trudno... Jak zapytalem po co przyjmuje do szkoly takie dzieci i dlaczego ich nie nawraca mowi, ze jak Bog do nich przemowi, to sie nawroca same Wiec po co tam siedzi, ksieza w Polsce potrzebni sa, a szkoly dla animistow moga prowadzic swieccy. Takie czasy.