Jeśli Pan nie utożsamia Boga z Pierwszą Przyczyną, to nie mówi Pan o Bogu. Ja dyskutuję o Bogu, a nie o ludzkich pomysłach na Boga. Pan nie mówi o tej samej istocie co ja.To Pan nie rozumie w takim razie, co się do Pana pisze. Powiedziałem, że błędem jest stwierdzenie, że Bóg może mieć Pierwszą Przyczynę. 1 Bóg nie może jej mieć, Bóg nią jest. Nie rozumie Pan różnicy między jednym a drugim?2 Twierdzenie, że Jezus Chrystus jest grzesznikiem jest herezją od pierwszych dni istnienia Kościoła.3 Podany przez Pana cytat jest nieadekwatny do sytuacji. Co ma "Kto bowiem nie jest przeciwko nam, ten jest z nami", do dyskusji na temat Prawdy? Przecież to Pan na siłę wtrącił pozamerytoryczną uwagę o złych tradycjonalistach i kochanych katechumenach, w momencie, gdzie to totalnie nie miało żadnego sensu. Bez powodu Pan wznieca konflikty.Powtórzę na koniec, to co powiedziałem na początku, bo z każdej pańskiej wypowiedzi bije totalne nieporozumienie, kim jest Bóg. Pan nie mówi o Bogu, tylko o jakimś ludzkim wymyśle. Bóg jest Pierwszą Przyczyną, jeśli Pan się z tym nie zgadza, to nasza rozmowa jest pozbawiona sensu, bo nie będziemy mówić o tej samej istocie. Mam nadzieję, że Pan tą rozbieżność widzi i uzna, że bicie piany nie na sensu i tej piany bić nie będzie. Pozdrawiam.
Jeśli Pan nie utożsamia Boga z Pierwszą Przyczyną, to nie mówi Pan o Bogu. Ja dyskutuję o Bogu, a nie o ludzkich pomysłach na Boga. Pan nie mówi o tej samej istocie co ja.
Cytat: Iustus w Marca 12, 2021, 18:32:53 pmJeśli Pan nie utożsamia Boga z Pierwszą Przyczyną, to nie mówi Pan o Bogu. Ja dyskutuję o Bogu, a nie o ludzkich pomysłach na Boga. Pan nie mówi o tej samej istocie co ja.Napisali: Nie ma już Żyda, ani Greka. Nieprawda. Właśnie na tym forum znalazłem jednego Greka.
Jestem apologetą, przy czym ja chcę dyskutować o Bogu, a Pan sobie stworzył jakiegoś chochoła i chce go obalać. To jest dobre dla dzieci, a nie dla poważnych ludzi.
Każdy będzie osądzony jakby płci, czy narodowości nie było.
Pańska wypowiedź świadczy, że Pan nie rozumie pojęcia Pierwsza Przyczyna.To Pan nie rozumie w takim razie, co się do Pana pisze. Nie rozumie Pan różnicy między jednym a drugim?bo z każdej pańskiej wypowiedzi bije totalne nieporozumienie,Pan nadal nie rozumie mojej uwagiWygląda na to, że Pan nie rozumie, co znaczy ten cytat i się nim niewłaściwie posługuje.
Bóg osądzając nas nie będzie dawał żadnych bonusów za płeć, nację i tak dalej.
Podtrzymuję to, co powiedziałem, Bóg osądzając nas nie będzie dawał żadnych bonusów za płeć, nację i tak dalej.
Proszę o wyjaśnienie na czym polega ten grzech wołający o pomstę do nieba. Podtrzymuję to, co powiedziałem, Bóg osądzając nas nie będzie dawał żadnych bonusów za płeć, nację i tak dalej.
akolitaa, chyba mam problem z podążaniem za pańskim tokiem rozumowania. Proszę o prostą rzecz, można odpowiedzieć w jednym zdaniu. Który to grzech wołający o pomstę do nieba popełniłem? I gdzie Pan ten grzech zauważył?
To na czym polega moja herezja? Bo o tym Pan wspominał. Proszę mi pomóc z niej wyjść.
Bóg jest tą Pierwszą Przyczyną i dlatego jest