Prawosławni, którym brakuje prymatu rzymskiego, nie są w stanie mieć uniwersalnej doktryny w praktycznie żadnej sprawie nowszej niż przed rokiem 787 [4] . Nie ma między nimi zgody co do doktryny chrzcielnej, pochodzenia Ducha Świętego, antykoncepcji czy statusu każdej rzymskiej doktryny (wrócimy do tego poniżej). Kiedy byłem prawosławny, jeden wierny prawosławny ksiądz powiedział mi jedną rzecz, a inny wierny prawosławny ksiądz powiedział mi co innego. Zostałem pozostawiony własnemu osądowi i pysze, mogąc wyciągnąć własne wnioski we wszystkich tych sprawach
Kiedy byłem prawosławny, jeden wierny prawosławny ksiądz powiedział mi jedną rzecz, a inny wierny prawosławny ksiądz powiedział mi co innego.
Według religii chrześcijańskiej dziewicze poczęcie Jezusa było spełnieniem długoterminowego planu Boga, który wybrał Maryję na matkę Chrystusa. Ta kwestia do dziś jest przedmiotem sporów. Postanowił odnieść się do niej unitariański duchowny.Uniwersalizm unitariański wywodzi się od chrześcijańskiego liberalizmu. Określany jest jako "wolne i odpowiedzialne poszukiwanie prawdy". Duchowość jest budowana przez odnoszenie się do różnych religii. Do takiej wspólnoty mogą należeć również ateiści, oraz osoby poszukujące. Jednym z przedstawicieli Kościoła Unitariańskiego jest Arek, który publikuje treści na TikToku pod nazwą @arecki_yrks.Dziewicze poczęcie Jezusa. Duchowny odpowiedział na ważne pytanieJeden z internautów poruszył kwestię wiary chrześcijańskiej i zapytał Arka, czy unitarianie wierzą, że "Maryja zaszła w ciążę w czystości". Duchowny postanowił odpowiedzieć i nagrał krótki filmik. - Tak, bo seks nie jest niczym brudnym, a grzech nie jest chorobą przenoszoną drogą płciową. Za takie myślenie trzeba podziękować Augustynowi z IV wieku. Chłop miał trochę problemów ze swoją seksualnością i w jakiś sposób zrobił z tego później nasz problem. Mam nadzieję, że taka odpowiedź wystarczy - wyjaśnił.Jak Maryja zaszła w ciążę? Internautom spodobała się wizja ArkaKościół Unitariański opiera się na racjonalizmie, tolerancji oraz humanizmie. Tak samo jak luteranizm, kalwinizm oraz anglikanizm stanowi jeden z nurtów reformacji. W swojej odpowiedzi duchowny nawiązał do postaci św. Augustyna, który prowadził rozwiązły tryb życia. Miał starszą partnerkę i nieślubne dziecko. Później nawrócił się, przyjął święcenia kapłańskie i został biskupem. Wypowiedź Arka spodobała się wielu użytkownikom TikToka. Stwierdzili, że właśnie taka wiedza potrzebna jest w szkołach. Zgodnie przyznali, że gdyby to taki duchowny przed laty uczył ich religii, z przyjemnością uczęszczaliby na lekcje.Gdzie ty byłeś, kiedy ja miałam religię w szkole?Najlepsza odpowiedź świata!Gdybym poznała cię kilkanaście lat temu, myślę, że moje podejście do chrześcijaństwa byłoby totalnie inne.Chyba rozważę nawrócenie się. Pierwszy ksiądz, którego chce się słuchać, a przede wszystkim da się słuchać.No i to się rozumie. W końcu ktoś mówi z sensem.
Poczęcie Jezusa Chrystusa w Przeczystym Łonie Maryi nastąpiło tuż po Zwiastowaniu. Jak już wiecie, Ja przy pomocy Ducha Świętego wziąłem trzy krople Przeczystej Krwi z Serca Maryi, przetworzyłem cudownie w Święte Nasienie. Każdy wie, że zarodek ludzkiego embrionu, każdego człowieka ma 24 chromosomy. Embrion Jezusa Chrystusa miał ich tylko 12, to połowa Maryi. Tu nie ma błędu, to cud, jedyny taki przypadek w historii całej ludzkości.Gdy wszystko przebiega normalną droga, taką jak Ja was stworzyłem, niemożliwym jest powstanie życia tylko z połową genu matki. Jezus Chrystus Mój i Maryi prawdziwy Syn to ewenement jedyny przypadek. Nie jest Mój Boski Syn stworzony, ale zrodzony całkowicie z Mojej do Niego Miłości. Ciało Jezusa Chrystusa powstało w Przeczystym Łonie Maryi, nie pozwoliłem, aby Jego Święte Ciało powstało z genu dwojga, dlatego przetworzyłem to co już istniało, czyli krew Maryi, w Święte Nasienie. Dowodem tego cudu jest zbadana krew z Całunu Turyńskiego.
Żywym płomieniem to trza wypalać takie herezje. Do gołej ziemi.
PS: Starowiercy swoje świątynie nazywają molennami.