Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Marca 21, 2023, 07:57:26 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
229190 wiadomości w 6582 wątkach, wysłana przez 1669 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Poczekalnia  |  Wątek: Herezya Chrześcijaństwa heretyków (protestantyzmu y prawosławia)
« poprzedni następny »
Strony: 1 2 3 [4] Drukuj
Autor Wątek: Herezya Chrześcijaństwa heretyków (protestantyzmu y prawosławia)  (Przeczytany 4538 razy)
Filip S
aktywista

« Odpowiedz #45 dnia: Września 11, 2020, 23:57:30 pm »

PS: Starowiercy swoje świątynie nazywają molennami.
Kefasz
aktywista

Amen tako Bóg daj, byśmy wszyscy poszli w Raj.

ministrantura śpiewniki tradycja->
« Odpowiedz #46 dnia: Września 12, 2020, 12:40:27 pm »

O super mapa! Z takich dziejowych to jeszcze przyda się po egipsku, persku i drawidyjsku.
Stare jest lepsze Ł5,39
liczne stare książki->http://chomikuj.pl/Pjetja
Z forum amerykańskich tradycjonalistów:
Oto zwyczajowe napomnienie: unikaj żarliwości; krytykuj zasady, nie ludzi.
Bądź rozróżniający, lecz nie czepialski. Bądź pouczający lecz nie zgryźliwy. Bądź zasadniczy, zamiast natarczywy.
Filip S
aktywista

« Odpowiedz #47 dnia: Września 15, 2020, 18:33:04 pm »

Garść krytycznych refleksji na prawosławiem, autor tekstu potwierdza moje odczucia że wbrew zewnętrznym pozorom prawosławni posiadają zaskakujące elementy wspólne z protestantami:
https://onepeterfive.com/left-orthodoxy-regret/

Prawosławni, którym brakuje prymatu rzymskiego, nie są w stanie mieć uniwersalnej doktryny w praktycznie żadnej sprawie nowszej niż przed rokiem 787  [4] . Nie ma między nimi zgody co do doktryny chrzcielnej, pochodzenia Ducha Świętego, antykoncepcji czy statusu każdej rzymskiej doktryny (wrócimy do tego poniżej). Kiedy byłem prawosławny, jeden wierny prawosławny ksiądz powiedział mi jedną rzecz, a inny wierny prawosławny ksiądz powiedział mi co innego. Zostałem pozostawiony własnemu osądowi i pysze, mogąc wyciągnąć własne wnioski we wszystkich tych sprawach
« Ostatnia zmiana: Września 15, 2020, 18:44:41 pm wysłana przez Filip S » Zapisane
Richelieu
aktywista

« Odpowiedz #48 dnia: Września 15, 2020, 21:49:31 pm »

Kiedy byłem prawosławny, jeden wierny prawosławny ksiądz powiedział mi jedną rzecz, a inny wierny prawosławny ksiądz powiedział mi co innego.

Do rzymskokatolickich to też niestety pasuje - nawet i przedsoborowych, bo przecież poza papieżem ex cathedra patentu na nieomylność nie posiadali.
A już co do współczesnych posoborowych księży to chyba trudno byłoby o bardziej trafne i aktualne spostrzeżenie.  :(
Strony: 1 2 3 [4] Drukuj 
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Poczekalnia  |  Wątek: Herezya Chrześcijaństwa heretyków (protestantyzmu y prawosławia) « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!