Cytat: Hugues de Payns w Czerwca 03, 2020, 16:45:06 pmZakaz publicznego nauczania Wiary Katolickiey przez niewiasty http://krzyz.nazwa.pl/forum/index.php/topic,10208.0.html . ;D ;D ;D czyli co? kobietom nie wolno się tu wypowiadać?
Zakaz publicznego nauczania Wiary Katolickiey przez niewiasty http://krzyz.nazwa.pl/forum/index.php/topic,10208.0.html .
Chyba o zaprezentowanie poglądu, według którego pojęcia "chrześcijaństwa" i "katolicyzmu" są tożsame, w związku z czym protestanci, prawosławni (i inni; np. jacyś nestorianie) nie są "również chrześcijanami", "błądzącymi chrześcijanami", "chrześcijanami, ale heretykami", tylko w ogóle nie są chrześcijanami. Semantyczny spór.
"Następcą Chrystusa na Ziemi".
Ostatnio spotkałem się z komentarzami polskich katolikow pod artykułem dot. papieża rzymskiego Franciszka, ze jest On "Następcą Chrystusa na Ziemi". Czy to sformułowanie jest zgodnie z dogmatami Kosciola katolickiego?Czy w przypadku odpowiedzi negatywnej, można uznać ze takie twierdzenie wyczerpuje znamiona herezji?Pytam serio i proszę nie przypisywać mi złych zamiarów.To nie jest pierwszy raz, gdy stykam się z takim sformułowaniem. Dziękuję za poważne odpowiedzi, zgodne z aktualna doktryna katolicka.
. Do dziś z wymienionych jedynym znanym a nawet bardziej niż kiedykolwiek popularnym został papież rzymski. Tak, są na świecie papiści, którzy w papieżu rzymskim widzą chrześcijańskiego kalifa lub imama.
W świecie chrześcijańskim każdy chcący najmocniejszego uzasadnienia swojej władzy powoływał się na następstwo chrystusowe. Cesarze, papieże, królowie, opaci, książęta.
Zamieszanie "następca/zastępca" mogło się trochę wziąć z łaciny.Papieże używali tytułu Vicarius Christi. Wg słownika łaciny kościelnej ks. Jougana, vicarius jako rzeczownik może mieć znaczenie "zastępca, następca, pomocnik, wikary". Czyli może teoretycznie znaczyć "następca". Sprawdzałem też w słownikach angielskich, i tam również, jako jedno ze znaczeń, podaje się "successor" (następca). W łacinie klasycznej vicarius był z całą pewnością używany m.in. w znaczeniu "następca" - Cyceron pisał succedam ego vicarius tuo muneri (luźno tłumacząc: "ja wejdę w twoje miejsce jako następca w twoim urzędzie").
Każdy biskup w swojej diecezji jest zastępcą Chrystusa.
CytujKażdy biskup w swojej diecezji jest zastępcą Chrystusa.Każdy? Nawet Ob.Ryś z miasta Łodzi uważający, że rabin Skórka ma swoją autonomiczną drogę do zbawienia?Nawet ci, którzy w Niemczech błogosławią sodomitom na nowej drodze życia?
Cytat: rysio w Września 04, 2020, 15:31:38 pmCytujKażdy biskup w swojej diecezji jest zastępcą Chrystusa.Każdy? Nawet Ob.Ryś z miasta Łodzi uważający, że rabin Skórka ma swoją autonomiczną drogę do zbawienia?Nawet ci, którzy w Niemczech błogosławią sodomitom na nowej drodze życia?Tak każdy, wynika to z samej natury święceń biskupich a nie osobistych zasług lub uchybień. To że nie zawsze (lub w ogóle) biskupi wywiązują się z tego obowiązku to jakby inna para kaloszy.