Cytat: Hubertos w Maja 30, 2020, 21:41:32 pmKosciol naucza, zeby przestrzegac prawa swieckiego, jesli nie narusza ono prawa Boskiego. (...) grzechem jest nieprzestrzeganie nielamiacych prawa Bozego zakazow i nakazow.A czy gdyby Panu państwo nakazało chodzić do sklepu skacząc wyłącznie na jednej nodze - oczywiście miłościwie tylko wtedy, gdy człowiek jest odpowiednio sprawny, rzecz jasna - byłoby grzechem złamanie takiego prawa, czy nie? Wszak z prawem Bożym raczej ono nie koliduje...Ale może bez reductio ad absurdum:Czy świadome jechanie ponad 90 km/h w terenie niezabudowanym jest ZAWSZE grzechem (mając na uwadze standardowe ograniczenie do 90 km/h), czy też może niekoniecznie?Czy podjechanie samochodem do supermarketu oddalonego o 500m bez prawa jazdy przy sobie (bo zapomniałem wziąć, a mieszkam na 5 piętrze bez windy) jest grzechem, czy nie?Mój śp. dziadek często przy okazji polecał mi zakupić dla niego paczkę fajek w lokalnym wiejskim sklepiku, gdy byłem jeszcze dzieckiem. Oczywiście każdy każdego znał, a sprzedawczyni mi ufała i nie robiła problemów. Był grzech? (Dziadka / ekspedientki / mój).W każdym przypadku złamane zostało świeckie prawo, które samo w sobie raczej nie jest sprzeczne z prawem Bożym - a więc jak z tym grzechem?
Kosciol naucza, zeby przestrzegac prawa swieckiego, jesli nie narusza ono prawa Boskiego. (...) grzechem jest nieprzestrzeganie nielamiacych prawa Bozego zakazow i nakazow.
[ Zanim znow ktos bedzie chcial uzywac argumentu anegdotycznego, ze nie zna nikogo, kto by mial tego wirusa czy na niego zmarl - w ubiegla srode w Wielkiej Brytanii zmarl maz mojej bylej kolezanki z pracy. 28 lat, bez chorob 'wspolistniejacych' o ktorych by wiedzial. Dostal goraczki, zaczal sie dusic, po 4 dniach pod respiratorem zmarl.
Całe AK, NSZ, BCH, PAL i inni co nie stosowali sie do zaleceń szefa SS i Gestapo smarzą sie w piekle. To przykre
Jak to powiedzieł gefrajter Kania w znanym filmie; tak to juz jest, że idiota odzywa się pierwszy. https://www.carpatiabiznes.pl/who-noszenie-maseczek-moze-byc-zrodlem-infekcji/ W związku z epidemią koronawirusa, którego liczba przypadków wzrosła już do ponad 110 tys. w 105 krajach, Światowa Organizacja Zdrowia przestrzega przed noszeniem maseczek chirurgicznych przez osoby zdrowe, które chcą w ten sposób zabezpieczyć się przed zakażeniem. Nieodpowiednio stosowane mogą wręcz stać się przyczyną infekcji, a przez masowe wykupywanie masek może zabraknąć ich dla pracowników szpitali i osób zajmujących się chorymi.
Cytat: Sławek125 w Czerwca 18, 2020, 11:00:26 amJak to powiedzieł gefrajter Kania w znanym filmie; tak to juz jest, że idiota odzywa się pierwszy. https://www.carpatiabiznes.pl/who-noszenie-maseczek-moze-byc-zrodlem-infekcji/ W związku z epidemią koronawirusa, którego liczba przypadków wzrosła już do ponad 110 tys. w 105 krajach, Światowa Organizacja Zdrowia przestrzega przed noszeniem maseczek chirurgicznych przez osoby zdrowe, które chcą w ten sposób zabezpieczyć się przed zakażeniem. Nieodpowiednio stosowane mogą wręcz stać się przyczyną infekcji, a przez masowe wykupywanie masek może zabraknąć ich dla pracowników szpitali i osób zajmujących się chorymi.NIEODPOWIEDNIO STOSOWANE MASECZKI CHIRURGICZNE. Jak pan bedziesz nosil te sama mokra szmate na twarzy przez 15 godzin, to tak rosnie ryzyko zarazenie innymi drobnoustrojami. Ale nie jak ja pan ubierasz na 10 minut do sklepu czy na godzine w kosciele. Podstawowe zasady higieny - nie zakladasz pan na 'twarz' czegos, co pan kulasz po podlodze, albo plujesz w to przez 2 tygodnie. Ja maseczke piore w goracej wodzie praktycznie po kazdym uzyciu i to jest zalecane.
(zalecenia WHO, ktorej Polska jest czlonkiem i poki co nie planuje jej opuscic, sa jednoznczne - maseczki i dystans spoleczny).
Zgodnie z nauczaniem Kosciola Katolickiego i jego hierarchow - tak. Kwestia osobna jest waga grzechu - inna wage bedzie mialo lamanie nakazu noszenia kartonika przy sobie lub lamanie zakazu skakania na jednej nodze, a zupelnie inna wage bedzie mialo narazanie innych ludzi na smierc poprzez jezdzenie jak debil z nadmierna predkoscia czy narazanie innych na zakazenia/utrate zdrowia.
Panie Hubertusie pan tak na serio z tym grzechem?Staram się zaklinać polską rzeczywistość eklezjalną i wierzyć, że cały ten wątek tylko przez pomylkę nie jest połączony z działem humor.(...)Apluję do Moderacji o zamknięcie tego wątku ( przeniesienie do działu humor), w imię obrony cywilizacji łacińskiej.
Oczywiście, że jest grzechem i to ciężkim.
Większość przypadków jest bezobjawowa, więc nie wiemy nie nosząc maseczki nie wiemy czy nie zagrażamy zarażeniem osób z którymi stykamy się na ulicy, w sklepie, tramwaju, kościele itp.
Maseczka zatrzymuje wirusy wydostające się z naszego organizmu.
Moim zdaniem, maseczka nie zabezpiecza mnie w pełni przed wirusami z zewnątrz. Dlatego noszę przyłbicę, która zatrzymuje wszystko po zewnętrznej stronie.
Oczywiście dezynfekuję tę przyłbicę po powrocie do domu. Używam do tego izopropanolu w odpowiednim stężeniu.
Czy podczas epidemi grypy na jesieni 2019 r. również nosil pan środki ochrony osobistej?
Noszenie maski medycznej w sytuacji, gdy nie jest to wskazane, może generować niepotrzebne koszty i problemy z zaopatrzeniem, a także wytworzyć fałszywe poczucie bezpieczeństwa, które prowadzi do zaniedbania innych niezbędnych działań zapobiegawczych, takich jak higiena rąk. Ponadto nieodpowiednie noszenie maski może zmniejszać jej skuteczność w ograniczaniu transmisji wirusa. […]Osoby, które nie są chore, nie muszą nosić maski medycznej, ponieważ nie ma dowodów na jej działanie ochronne w takich przypadkach.https://www.mp.pl/covid19/zalecenia/231381,wskazowki-swiatowej-organizacji-zdrowia-dotyczace-stosowania-masek-w-opiece-domowej-w-placowkach-opieki-zdrowotnej-i-poza-nimi-podczas-epidemii-covid-19
...Reasumując - jest nakaz władz i należy się doń stosować jeśli nie ma innych przeciwwskazań. W Polsce nakaz jest miękki (ogólnie mowa o przeciwwskazaniach ze względów medycnych - pasuje tu m.in. subiektywne uczucie duszenia się). Nie mając żadnych objawów ani kontaktów z zakażonymi - nie narażam innych. Co innego gdyby były jakieś objawy albo taki kontakt.Co do AK itp - czy władze okupacyjne były legalna władza w Polsce?