KEP i Watykan wydali mniej więcej taki komunikat: nieetyczne szczepionki są złe i należy ich unikać, chyba że nie ma alternatywy, to wtedy można stosować. Dodam jeszcze cytat z Twittera KEPu: "Decyzja o szczepieniu jest kwestią wyboru danej osoby dokonanym przez nią w sumieniu". Dziękuję bardzo za takie rady.A jak Państwo podejmują decyzje o przyjęciu szczepionki (nie tylko tej covidowej, tu wchodzą też w grę inne czynniki)? Trochę przerasta mnie studiowanie tej całej biochemii, linii komórkowych i dokumentów Kościoła w temacie o którym nie mam większego pojęcia... Gdy jestem chory, to raczej nie sprawdzam składu, a już tym bardziej genezy, wszystkich składników leku.
Gdy jestem chory, to raczej nie sprawdzam składu, a już tym bardziej genezy, wszystkich składników leku.
Trochę przerasta mnie studiowanie tej całej biochemii, linii komórkowych i dokumentów Kościoła w temacie o którym nie mam większego pojęcia...
Trochę przerasta mnie studiowanie tej całej biochemii, linii komórkowych i dokumentów Kościoła w temacie o którym nie mam większego pojęcia... Gdy jestem chory, to raczej nie sprawdzam składu, a już tym bardziej genezy, wszystkich składników leku.
Cytat: Licht w Grudnia 29, 2020, 11:29:44 amTrochę przerasta mnie studiowanie tej całej biochemii, linii komórkowych i dokumentów Kościoła w temacie o którym nie mam większego pojęcia... Gdy jestem chory, to raczej nie sprawdzam składu, a już tym bardziej genezy, wszystkich składników leku.Terapia genowa, linie komórkowe, i talmudyczne rozważania o "etyczności" są dla mnie tylko biciem piany, i puszczam to mimo uszu.Istotna jest jedna i tylko jedna sprawa: czy będziemy zmuszani do szczepień.
A czemu się pan tym interesuje?O szczepieniu bydła decyduje właściciel.
Cytat: Angelus Silesius w Grudnia 29, 2020, 16:19:39 pmA czemu się pan tym interesuje?O szczepieniu bydła decyduje właściciel.Jeszcze tak źle nie jest. Bydłem dopiero możemy się stać, z własnej woli.
A jak Państwo podejmują decyzje o przyjęciu szczepionki (nie tylko tej covidowej, tu wchodzą też w grę inne czynniki)? Trochę przerasta mnie studiowanie tej całej biochemii, linii komórkowych i dokumentów Kościoła w temacie o którym nie mam większego pojęcia... Gdy jestem chory, to raczej nie sprawdzam składu, a już tym bardziej genezy, wszystkich składników leku.
Linie komórkowe owszem wykorzystały ciała zmarłych w wyniku aborcji dzieci, ale nikt ich w tym celu nie zabił.
prototyp szczepionki AsteraZeneca też nie? Pytam, bo nie wiem, a takie głosy czytałem.
Cytat: ant w Grudnia 29, 2020, 23:54:03 pmCytat: Krusejder w Grudnia 29, 2020, 22:06:02 pmLinie komórkowe owszem wykorzystały ciała zmarłych w wyniku aborcji dzieci, ale nikt ich w tym celu nie zabił.W kontekście szczepionki przeciwkoronawirusowej, to nie wiem po co argument z liniami komórkowymi jest w ogóle przytaczany. Zaakceptowane w Europie szczepionki w procesie produkcji nie korzystają z ŻADNYCH linii komórkowych (ludzkich, ani zwierzęcych). Z potencjalnych, ale jeszcze nie wprowadzonych innych szczepionek chyba jedynie firma SinoVac wykorzystuje komórki (małpie, nie ludzkie), bo jak na złość SARS CoV-2 nie chciał się namnażać w liniach wyprowadzonych z abortowanych płodów. No to ja też nie wiem dlaczego w takiej sytuacji wypowiadają sie na temat problemu, który nie istnieje rózne komisje epidiaskopalne i Phatykańskie?
Cytat: Krusejder w Grudnia 29, 2020, 22:06:02 pmLinie komórkowe owszem wykorzystały ciała zmarłych w wyniku aborcji dzieci, ale nikt ich w tym celu nie zabił.W kontekście szczepionki przeciwkoronawirusowej, to nie wiem po co argument z liniami komórkowymi jest w ogóle przytaczany. Zaakceptowane w Europie szczepionki w procesie produkcji nie korzystają z ŻADNYCH linii komórkowych (ludzkich, ani zwierzęcych). Z potencjalnych, ale jeszcze nie wprowadzonych innych szczepionek chyba jedynie firma SinoVac wykorzystuje komórki (małpie, nie ludzkie), bo jak na złość SARS CoV-2 nie chciał się namnażać w liniach wyprowadzonych z abortowanych płodów.