Cytat: Kefasz w Września 23, 2019, 14:56:05 pmJak rzadko kiedy prezes wypowiedział się precyzyjnie i prawdziwie. Za poprzedniego PiS'u byłem czasowo uziemiony i nauczyłem się słuchać wypowiedzi Prezesa w oryginale, bez redakcyjnych skrótów. On z reguły wypowiada się precyzyjnie i prawdziwie. Potem dyskutowane i roztrząsane są zdania, często ich fragmenty wyrwane z kontekstu. Problem w tym, że obecnie nie ma postaci w polityce choćby zbliżonej do Prezesa.
Jak rzadko kiedy prezes wypowiedział się precyzyjnie i prawdziwie.
KEP jest bardziej postępowy niż PiS.
Skoro nacjobole nie potrafią nawet podpisać wpisu na mediachnarodowych, to ja daję łącza do poważniejszych mediów:http://www.otwarta.org/prymas-o-wypowiedzi-kaczynskiego-nie-ma-nic-wspolnego-z-nauczaniem-kosciola/
PrezesMarek Gumkowski – doktor, historyk literatury. Przez wiele lat pracownik Instytutu Badań Literackich PAN. Obecnie redaktor książek naukowych i popularnonaukowych z dziedziny humanistyki oraz podręczników szkolnych. Miłośnik i uczestnik morskich wypraw żeglarskich na „Pogorii”, „Gedanii” i mniejszych łódkach.WiceprezeskiMagdalena Czyż – politolożka, dziennikarka, publicystka, redaktorka naczelna kwartalnika Spotkania w dialogu. Zaangażowana w dialog chrześcijańsko–żydowski, członkini Polskiej Rady Chrześcijan i Żydów. Była współprzewodnicząca Grupy działania przeciwko antysemityzmowi i ksenofobii przy Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka. Obecnie zakochana w Chopinie.Irena Wóycicka – z wykształcenia ekonomistka, badaczka i ekspertka w obszarze polityce społecznej. Zajmowała się między innymi równością płci oraz polityką rodzinną. Pełniła również funkcje w administracji państwowej, ostatnio jako sekretarz stanu ds. społecznych w kancelarii prezydenta Bronisława Komorowskiego. Współzałożycielka oraz pierwsza prezeska stowarzyszenia „Otwarta Rzeczpospolita”.SkarbnikJan Herczyński – matematyk, specjalista z zakresu zarządzania i finansowania oświaty; absolwent Uniwersytetu Cambridge (MA) oraz Uniwersytetu Warszawskiego; konsultant w obszarze decentralizacji, zarządzania i finansowania oświaty na szczeblu krajowym w Polsce i zagranicą; koordynator projektu “Doskonalenie strategii zarządzania oświatą na poziomie regionalnym i lokalnym”, redaktor sześciotomowej Biblioteczki Oświaty Samorządowej. Czyta książki.SekretarzDamian Wutke – absolwent stosunków międzynarodowych oraz Studium Judaistycznego na Uniwersytecie Wrocławskim, studiów nad Afryką oraz Bliskim i Środkowym Wschodem na Uniwersytecie Warszawskim oraz Studiów Podyplomowych Pomocy Humanistarnej. Miłośnik polskiego kina i dobrych kryminałów.CzłonkowieJózef Lorski – informatyk, już na emeryturze, absolwent Wydziału Fizyki UW. Nigdy nie ograniczał jednak zainteresowań do nauk ścisłych, pracował m.in. w muzeum, w szkole. Bliskie są mu film, muzyka i góry.Krzysztof Podemski – dr habilitowany, profesor w Instytucie Socjologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza. Zajmuje się problematyką dyskursu publicznego, kontaktów międzykulturowych i społeczeństwa obywatelskiego. Członek ZG PTS i Rady CBOS. Współzałożyciel Otwartej Akademii. Felietonista poznańskiej edycji Gazety Wyborczej. Lubi słuchać jazzu, jeździć na nartach i rowerze.Adam Świtlik – pracownik socjalny, terapeuta uzależnień; działacz społeczny, współpracownik Konstantego Miodowicza i Józefa Piniora, współorganizator Komitetów Obywatelskich przy Lechu Wałęsie. Zapalony wędkarz, bez reszty zakochany w swoich zwierzętach: psie Grypsie, kocie Mańku i papugach Tosi i Franku.Piotr Jakub Piotrowski – prawnik z zamiłowaniem do podróży, języków obcych i literatury. Mediator w sprawach cywilnych i gospodarczych. Inicjator utworzenia Centrum Prawnego Otwartej Rzeczpospolitej w Krakowie. W wolnych chwilach pochłania książki przy dobrej kawie.
Cytat: jwk w Września 23, 2019, 15:56:16 pmCytat: Kefasz w Września 23, 2019, 14:56:05 pmJak rzadko kiedy prezes wypowiedział się precyzyjnie i prawdziwie. Za poprzedniego PiS'u byłem czasowo uziemiony i nauczyłem się słuchać wypowiedzi Prezesa w oryginale, bez redakcyjnych skrótów. On z reguły wypowiada się precyzyjnie i prawdziwie. Potem dyskutowane i roztrząsane są zdania, często ich fragmenty wyrwane z kontekstu. Problem w tym, że obecnie nie ma postaci w polityce choćby zbliżonej do Prezesa.Nie sądzę. Wielu jest takich, którzy są za, a nawet przeciw.Jeszcze tylko brakuje: „Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje prezes...
Cytat: rysio w Września 23, 2019, 18:35:42 pmKEP jest bardziej postępowy niż PiS.Tak... Czyli powoli sytuacja zaczyna przypominać inne kraje zachodnie.Ale dlaczego właściwie tak jest? Skąd się to bierze? OK, rozumiem, że można złożyć to na karb dziesięcioleci posoborowia, edukacji w seminariach, nacisków z Watykanu, etc. Ale mnie się wydaje, że niektórzy biskupi wyraźnie wychodzą przed szereg, jakby jeden z drugim chciał powiedzieć "ja też jestem grzeczny, jak też słucham pani nauczycielki". To jest aż żenujące, więcej: obrzydliwe.Taki np. prymas Polak nie musiał iść na jakąś idiotyczną "konferencję międzywyznaniową", i do tego w muzeum Polin (BTW: co za okropne słowo). To przecież nie licuje z godnością urzędu, który pełni. No więc dlaczego tam w ogóle poszedł?
KEP - nie musi poddawać się głosowaniu. Zatem płynie z prądem synkretyczno-ONZ-owskim. Taki kierunek jest "korzystny".
Cytat: ececylia w Września 23, 2019, 16:15:38 pmCytat: jwk w Września 23, 2019, 15:56:16 pmCytat: Kefasz w Września 23, 2019, 14:56:05 pmJak rzadko kiedy prezes wypowiedział się precyzyjnie i prawdziwie. Za poprzedniego PiS'u byłem czasowo uziemiony i nauczyłem się słuchać wypowiedzi Prezesa w oryginale, bez redakcyjnych skrótów. On z reguły wypowiada się precyzyjnie i prawdziwie. Potem dyskutowane i roztrząsane są zdania, często ich fragmenty wyrwane z kontekstu. Problem w tym, że obecnie nie ma postaci w polityce choćby zbliżonej do Prezesa.Nie sądzę. Wielu jest takich, którzy są za, a nawet przeciw.Jeszcze tylko brakuje: „Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje prezes...Obsesje są uleczalne jedynie w przypadku, gdy pacjent widzi je u siebie a nie u otoczenia.
Cytat: rysio w Września 24, 2019, 16:58:02 pmKEP - nie musi poddawać się głosowaniu. Zatem płynie z prądem synkretyczno-ONZ-owskim. Taki kierunek jest "korzystny".Pańska diagnoza jest pewnie słuszna, ale nieubłaganie prowadzi do prostego wniosku: biskupi są zasadniczo niewierzący.
Ironizuje Pan? Zajrzałem do stopki tych "poważniejszych" mediów a tam takie kwiatki.
Oni w przeciwieństwie do MN mają te stopkę i podpisują zamieszczone texty.