Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Marca 28, 2023, 10:01:28 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
229241 wiadomości w 6583 wątkach, wysłana przez 1669 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Sprawy ogólne  |  Wątek: W styczniu Unia Europejska dopuściła do obrotu spożywczego mąkę ze świerszczy
« poprzedni następny »
Strony: 1 [2] Drukuj
Autor Wątek: W styczniu Unia Europejska dopuściła do obrotu spożywczego mąkę ze świerszczy  (Przeczytany 663 razy)
Kefasz
aktywista
*****
Wiadomości: 3536


Amen tako Bóg daj, byśmy wszyscy poszli w Raj.

ministrantura śpiewniki tradycja->
« Odpowiedz #15 dnia: Lutego 17, 2023, 22:15:54 pm »

Mąka zwierząt tańsza od zboża.
XD
Jaja sobie pan robisz?
Trochę zajrzyj pan do podręczników ekonomi i logistyki. Jak kolejny etap w procesie wymagający bardziej skomplikowanego łańcucha dostaw ma być tańszy od prostszego.
Wiesz pan dlaczego wszędzie żrą makarony, chleby, pitce? Bo to najtańsze gówno które mozna wyprodukować. We wszystkich krajach białych ludzi przetworzona pszenica jest najtańszym żarciem. I do tego wyjałowionym jak gleba na Marsie.
W porównaniu do tego jedzenie ze zwierząt w ogóle ma jakikolwiek wartość.
Pszenica ma 10g białka, znikome ilości tłuszczu i aż 70 g cukrów.
W porównaniu do tego mąka ze świerszczy
 kcal   213 kJ/ 51 kcal
Tłuszcze   20 g   2,2 g
   w tym nasycone kwasy tłuszczowe   5,2 g   0,6 g
Węglowodany   0,5 g   0,1 g
   w tym cukry   0 g   0 g
Błonnik   9,5 g   1,5 g
Białko   70 g

Więc tak. Biorąc pod uwagę makroskładniki to świerszcze>pszenica.
Zapisane
Stare jest lepsze Ł5,39
liczne stare książki->http://chomikuj.pl/Pjetja
Z forum amerykańskich tradycjonalistów:
Oto zwyczajowe napomnienie: unikaj żarliwości; krytykuj zasady, nie ludzi.
Bądź rozróżniający, lecz nie czepialski. Bądź pouczający lecz nie zgryźliwy. Bądź zasadniczy, zamiast natarczywy.
jwk
aktywista
*****
Wiadomości: 7104


« Odpowiedz #16 dnia: Lutego 18, 2023, 00:16:44 am »

Ale przyznam się że jestem smakoszem flaków. ... najwyżej cenię starą polska kuchnie.

No to w tym punkcie masz Pan dużego dodatniego plusa  ;D
Zapisane
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła,
Watykan uderza w tych, którzy są na Mszy świętej w każdą niedzielę.
Regiomontanus
aktywista
*****
Wiadomości: 3506


« Odpowiedz #17 dnia: Lutego 18, 2023, 03:34:51 am »

Pan Kefasz  przemówił bardzo pięknie ex cathedra jako znawca rolnictwa i ekonomii.

Pozwolę sobie jednak  zauważyć, że co będzie tańsze, a co droższe na rynku żywności nie wynika tylko "z podręczników ekonomii", ale z tego jakie subsydia kto daje za jaką produkcję, na co państwo pozwala i do czego zachęca a czego nie chce. Poza tym w produkcji żywności z owadów na masową skalę będą powstawać różne uboczne produkty, które będą tanie i  łatwo będą mogły znaleźć zastosowanie jako dodatki do mąki.

Dodatki do maki pochodzenia zwierzęcego mogą być jak najbardziej opłacalne bo już są. Już w tej chwili np. L-cysteina jest dodawana do mąki (dokładnie do ciasta aby lepiej wyrastało), a wytwarzana jest z pierza drobiu i rogów krów, czyli ze zwierząt.  Nawet w niektórych krajach (w Chinach na pewno) wytwarza się cysteinę z ludzkich włosów i też dodaje do wypieków. 

Poza tym mąka mące nie równa. U mnie np. mąka orkiszowa kosztuje 3 dolary za funt, a właśnie słyszałem, że jakaś amerykańska firma oferuje świerszcze już za 4 dolary za funt. Wcale nie jest trudno sobie wyobrazić, że kiedyś te ceny się wyrównają, zwłaszcza jeśli państwo zacznie szczodrze subsydiować hodowle insektów.

Ja nie mam nic przeciwko jedzeniu owadów (chciałbym, żeby ktoś zjadł wszystkie komary), boję się tylko idiotów, którzy już w tej chwili mówią, że jedzenie insektów to jedyna droga do ocalenia planety. Tytuły w rodzaju "If we want to save the planet, the future of food is insects" pojawiają się z rosnącą regularnością w mediach głównego ścieku. A wiadomo, że ideolodzy pragnący dobra planety zachęcają do swoich pomysłów nie tylko dobrym słowem, ale i przyjacielskim przymusem.

Zapisane
Certe, adveniente die judicii, non quaeretur a nobis quid legerimus, sed quid fecerimus.
Kefasz
aktywista
*****
Wiadomości: 3536


Amen tako Bóg daj, byśmy wszyscy poszli w Raj.

ministrantura śpiewniki tradycja->
« Odpowiedz #18 dnia: Lutego 18, 2023, 11:43:39 am »

Orkisz to już szlachetna poldzika pszenica. Nie to badziewie GMO które jest używane w masowej produkcji.
Zapisane
Stare jest lepsze Ł5,39
liczne stare książki->http://chomikuj.pl/Pjetja
Z forum amerykańskich tradycjonalistów:
Oto zwyczajowe napomnienie: unikaj żarliwości; krytykuj zasady, nie ludzi.
Bądź rozróżniający, lecz nie czepialski. Bądź pouczający lecz nie zgryźliwy. Bądź zasadniczy, zamiast natarczywy.
Kefasz
aktywista
*****
Wiadomości: 3536


Amen tako Bóg daj, byśmy wszyscy poszli w Raj.

ministrantura śpiewniki tradycja->
« Odpowiedz #19 dnia: Marca 08, 2023, 12:16:43 pm »

Cytuj
https://memy.pl/show/big/uploads/Post/432358/16781981201433.jpg
Zapisane
Stare jest lepsze Ł5,39
liczne stare książki->http://chomikuj.pl/Pjetja
Z forum amerykańskich tradycjonalistów:
Oto zwyczajowe napomnienie: unikaj żarliwości; krytykuj zasady, nie ludzi.
Bądź rozróżniający, lecz nie czepialski. Bądź pouczający lecz nie zgryźliwy. Bądź zasadniczy, zamiast natarczywy.
Strony: 1 [2] Drukuj 
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Sprawy ogólne  |  Wątek: W styczniu Unia Europejska dopuściła do obrotu spożywczego mąkę ze świerszczy « poprzedni następny »
 

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!