Forum Krzyż
Disputatio => Sprawy ogólne => Wątek zaczęty przez: jwk w Lutego 16, 2023, 18:14:28 pm
-
Co państwo sądzą o tej stronie internetowej?
https://polskiobserwator.de// (https://polskiobserwator.de//)
Przypełzło to do do Mojej Żony przez newsy w telefonie komórkowym,
gdzie pokazano ten artykuł:
https://polskiobserwator.de/swiat/owady-w-jedzeniu-te-nazwy-znajdziesz-na-na-etykietach-spozywczych/ (https://polskiobserwator.de/swiat/owady-w-jedzeniu-te-nazwy-znajdziesz-na-na-etykietach-spozywczych/)
Obecnie jest tyle publikacji horrorystycznych, że nie wiadomo które mają oparcie w faktach a które w fantasmagoriach
nawiedzonych eko-faszystów pokroju choćby niejakiej europoślicy Szpurek.
Polski Obserwator jest profesjonalnym serwisem informacyjnym dla Polaków w Niemczech,
wydawanym przez grupę medialną New European Media SRL, mającą swoją siedzibę w Londynie
(Suite C 4-6 Canfield Place, NW6 3BT London, United Kingdom).
-
To prawda. W marcu będzie w menu jeszcze jeden. Pleśniakowiec mu na imię.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ple%C5%9Bniakowiec_l%C5%9Bni%C4%85cy
https://agrodoradca24.pl/pomysl-na-biznes/larwy-plesniakowca-lsniacego-jako-nowa-zywnosc-na-rynku-6254.html
-
Ale ten pleśniakowiec należy do rodziny czarnuchowatych a to już skrajnie niepoprawne politycznie. Ci od BlackLivesMatter jeszcze się nie wypowiedzieli?
-
Ale ten pleśniakowiec należy do rodziny czarnuchowatych a to już skrajnie niepoprawne politycznie. Ci od BlackLivesMatter jeszcze się nie wypowiedzieli?
Jeszcze nie, ale vegespurki twierdzą, że konsumpcja robaków jest koszer i halal. I to jest dopiero kosssmos.
-
Jeszcze nie, ale vegespurki twierdzą, że konsumpcja robaków jest koszer i halal. I to jest dopiero kosssmos.
Tutaj czytałem, że jednak nie halal:
https://nczas.com/2023/02/06/islam-uratuje-nas-przed-jedzeniem-robakow-katar-stwierdzil-ze-owady-nie-sa-halal/
(new wiem czy link zadziała, bo w Polsce założono cenzurę prewncyjną na nczas. Z zagranicy działa).
(https://www.dakowski.pl/wp-content/uploads/2023/02/image-172.png)
-
Jak ktoś chce poczytać to zapraszam:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32022R0188&from=EN
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32023R0005&from=EN
-
Link działa w przeglądarce Opera, tylko trzeba odpowiednio ustawić.
Jeszcze nie, ale vegespurki twierdzą, że konsumpcja robaków jest koszer i halal. I to jest dopiero kosssmos.
Tutaj czytałem, że jednak nie halal:
https://nczas.com/2023/02/06/islam-uratuje-nas-przed-jedzeniem-robakow-katar-stwierdzil-ze-owady-nie-sa-halal/
(new wiem czy link zadziała, bo w Polsce założono cenzurę prewncyjną na nczas. Z zagranicy działa).
(https://www.dakowski.pl/wp-content/uploads/2023/02/image-172.png)
-
Odpowiednio, to znaczy jak?
-
U mnie działa na Operze bez dodatkowych zabiegów.
-
Odpowiednio, to znaczy jak?
https://ziom.top/
ewentualnie vpn w operze, albo tor.
-
Panie z.czym masz pan problem.
Nie chcesz, to nie jedz.
Ja nie cierpię groszku ale nie pomstuje, że ludzie to paszkudztwo jedzą.
Jeden kupi gównianą mąkę pszenną 2000 i będzie udawał że pitce robi a.drugi kupi mąkę że swierszcza i będzie na masowce białkowej
To dobrze że UE zezwoliła na produkcję tego
To powiększa zakres wolności.
-
Panie z.czym masz pan problem.
Nie chcesz, to nie jedz.
Ja nie cierpię groszku ale nie pomstuje, że ludzie to paszkudztwo jedzą.
Jeden kupi gównianą mąkę pszenną 2000 i będzie udawał że pitce robi a.drugi kupi mąkę że swierszcza i będzie na masowce białkowej
To dobrze że UE zezwoliła na produkcję tego
To powiększa zakres wolności.
Spoko, a jak unia dopuści do obrotu gówno od wegan (bo bez toksyn mięsnych) to też pan będziesz zadowolony? I będzie je można dodawać do jedzenia to też pan będziesz to jadł nie mając świadomości?
Smacznego.
-
To ohydztwo ale chyba nie większe niż np. ślimaki, żabie udka, genitalia krów/świń czy wodne stawonogi typu krewetki. Nie chciałbym jednak żeby z mąki owadziej wyrabiano pieczywo lub ciasta sprzedawane następnie jak gdyby nic w piekarniach. A propos wegan, wielu z nich zachwala mąkę przemieszaną ze sproszkowanymi dębowymi żołędziami, podobno w smaku gorzkie toto jak diabli. ::)
-
To dobrze że UE zezwoliła na produkcję tego
To powiększa zakres wolności.
To wspaniale, radujmy się! Unia cały czas tak bardzo powiększa zakres wolności w rolnictwie, że aż dech zapiera. Rząd dobrej zmiany im wtóruje. Niedługo w Polsce (o ile nie zrobią wyjątku) trzeba będzie rejestrować "hodowlę kur" mając nawet tylko jedną kurę. Vive la liberté!
Nieśmiało tylko dodam, że owo "nie chcesz, to nie jedz" może być trudne w praktyce. Już teraz nakłanianie producentów, aby prawidłowo oznaczali składniki jest drogą pod górę. W wielu krajach np. żywność modyfikowana genetycznie nie jest oznaczana na etykietach, bo producenci nie chcą i już. Hasło "nie chcesz to nie jedz" nie sprawdza się wówczas, nie myśli Pan?
Jeśli mączka z szarańczy zacznie być produkowana na masową skalę, a tego zdają się pragnąć oszołomskie elity globalistów, to może się stać tańsza od zwykłej mąki, a wtedy życzę powodzenia w zmuszaniu producentów czy też np. restauracje do szczerego przyznawania się, czy dosypują takiego świństwa do żywności.
-
Szkielet ja nie wiem, ja pilnuje michy i mnie nie obchodzi co kto żre.
Ale przyznam się że jestem smakoszem flaków. A są ludzie którzy mdleją jak o tym słyszą. No, ale ja jestem tradycjonalistą, najwyżej cenię starą polska kuchnie.
-
Mąka zwierząt tańsza od zboża.
XD
Jaja sobie pan robisz?
Trochę zajrzyj pan do podręczników ekonomi i logistyki. Jak kolejny etap w procesie wymagający bardziej skomplikowanego łańcucha dostaw ma być tańszy od prostszego.
Wiesz pan dlaczego wszędzie żrą makarony, chleby, pitce? Bo to najtańsze gówno które mozna wyprodukować. We wszystkich krajach białych ludzi przetworzona pszenica jest najtańszym żarciem. I do tego wyjałowionym jak gleba na Marsie.
W porównaniu do tego jedzenie ze zwierząt w ogóle ma jakikolwiek wartość.
Pszenica ma 10g białka, znikome ilości tłuszczu i aż 70 g cukrów.
W porównaniu do tego mąka ze świerszczy
kcal 213 kJ/ 51 kcal
Tłuszcze 20 g 2,2 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 5,2 g 0,6 g
Węglowodany 0,5 g 0,1 g
w tym cukry 0 g 0 g
Błonnik 9,5 g 1,5 g
Białko 70 g
Więc tak. Biorąc pod uwagę makroskładniki to świerszcze>pszenica.
-
Ale przyznam się że jestem smakoszem flaków. ... najwyżej cenię starą polska kuchnie.
No to w tym punkcie masz Pan dużego dodatniego plusa ;D
-
Pan Kefasz przemówił bardzo pięknie ex cathedra jako znawca rolnictwa i ekonomii.
Pozwolę sobie jednak zauważyć, że co będzie tańsze, a co droższe na rynku żywności nie wynika tylko "z podręczników ekonomii", ale z tego jakie subsydia kto daje za jaką produkcję, na co państwo pozwala i do czego zachęca a czego nie chce. Poza tym w produkcji żywności z owadów na masową skalę będą powstawać różne uboczne produkty, które będą tanie i łatwo będą mogły znaleźć zastosowanie jako dodatki do mąki.
Dodatki do maki pochodzenia zwierzęcego mogą być jak najbardziej opłacalne bo już są. Już w tej chwili np. L-cysteina jest dodawana do mąki (dokładnie do ciasta aby lepiej wyrastało), a wytwarzana jest z pierza drobiu i rogów krów, czyli ze zwierząt. Nawet w niektórych krajach (w Chinach na pewno) wytwarza się cysteinę z ludzkich włosów i też dodaje do wypieków.
Poza tym mąka mące nie równa. U mnie np. mąka orkiszowa kosztuje 3 dolary za funt, a właśnie słyszałem, że jakaś amerykańska firma oferuje świerszcze już za 4 dolary za funt. Wcale nie jest trudno sobie wyobrazić, że kiedyś te ceny się wyrównają, zwłaszcza jeśli państwo zacznie szczodrze subsydiować hodowle insektów.
Ja nie mam nic przeciwko jedzeniu owadów (chciałbym, żeby ktoś zjadł wszystkie komary), boję się tylko idiotów, którzy już w tej chwili mówią, że jedzenie insektów to jedyna droga do ocalenia planety. Tytuły w rodzaju "If we want to save the planet, the future of food is insects" pojawiają się z rosnącą regularnością w mediach głównego ścieku. A wiadomo, że ideolodzy pragnący dobra planety zachęcają do swoich pomysłów nie tylko dobrym słowem, ale i przyjacielskim przymusem.
-
Orkisz to już szlachetna poldzika pszenica. Nie to badziewie GMO które jest używane w masowej produkcji.
-
(https://memy.pl/show/big/uploads/Post/432358/16781981201433.jpg)
-
Wklejam tutaj, nie będę specjalnie nowego tematu otwierał.
W ostatnich dniach rolnicy we Francji i Belgii intensywnie protestują, blokując centra dystrybucyjne oraz sklepy niemieckich sieci handlowych Aldi i Lidl. To ich wyraz sprzeciwu przeciwko sytuacji w ich krajach oraz w całej Europie. Głównym zarzutem przeciwko „okupowanym” sieciom handlowym jest sprzedaż importowanych produktów po zaniżonych cenach, co, według rolników, prowadzi do nierównego podziału zysków na korzyść supermarketów.
W kilku przypadkach sytuacja tak się zaogniła, że doszło do wylania gnojowicy na jeden ze sklepów sieci Aldi. Jednak w zdecydowanie większej liczbie przypadków były to pokojowe demonstracje, blokowanie centrów dystrybucyjnych czy palenie śmieci przed nimi.
Źródło: https://www.tygodnik-rolniczy.pl/wiadomosci-rolnicze/rolnictwo-w-ue/protesty-rolnikow-ciagniki-zablokowaly-magazyny-najwiekszych-sieci-handlowych-polala-sie-gnojowka-wideo-2502586
Jeśli chodzi o Polskę to:
9 lutego rozpocznie się 30-dniowy protest rolników. Będą blokowane granice, drogi i autostrady we wszystkich województwach.
Źródło: https://www.tygodnik-rolniczy.pl/wiadomosci-rolnicze/rolnictwo-w-polsce/wielki-protest-rolnikow-w-polsce-9-lutego-gdzie-ciagniki-zablokuja-drogi-aktualna-mapa-2502685