Posłużył się tylko cytatem, który wg mnie przeczy logice: "Tak bardzo musimy sie zgadzać z Kościołem Rzymskim, że gdyby nawet Kościół ogłosił za czarne to, co naszym oczom wydaje sie białe, my musimy uznać to za czarne"...
Z tego co mi sie wydaje Święta Kongregacja nie ściągnęła z indexu książek o heliocentryzmie (choć może się mylę).
Może jednak warto zrobić te dwa kieliszki więcej i przejść z kolegą na jakieś lżejsze tematy.
A z indeksu ściągnięta w XIXw
Kopernik miał spłonąć na stosie. Choćby dlatego ujawnił swe przekonania przed śmiercią. Ale to chyba każdy wie.
Co więc jednak z katolikami, którzy podążyli za teoriami Kopernika wtedy? Kiedyś by trafili za to do piekła, a teraz nie? Dziwna sprawa. (...) To strasznie późno. Od 1553r. do XIX wieku trochę minęło. Czyli pokazuje to, że Kościół może się mylić.
A może mamy wśród forumowiczów podobny pogląd? Ktoś wyznaje tu może jakąś teorię sprzeczną do heliocentryzmu?
CytujKopernik miał spłonąć na stosie. Choćby dlatego ujawnił swe przekonania przed śmiercią. Ale to chyba każdy wie.No chyba nie każdy.
W takim razie Marks (sic!) miał rację, że religia to opium dla mas.
To proszę mi wytłumaczyć jak baranowi po co Kościół się w to mieszał i dlaczego tyle czasu musiało minąć żeby zdjeli Kopernika z indexu. No bo ja baran innego wytłumaczenia jak "lewacki ateista" nie rozumiem.Chyba, że to takie działanie ku zbawieniu dusz ;-) hehe dobre żarty.
Dziękuję Panie Andrzeju za sprostowanie. Lepsze to niż gadanie, że mnie głowa boli. Wątpliwości trzeba wyjaśniać.Panie sm - mi to się wydawało ze Kościół nie może podawać ludziom trucizny w kwestii zbawienia duszy, np. wprowadzać nieważnych rytów sakramentów czy błędnych dogmatów. Trochę byłoby to sprzeczne z celem KK.
Tzn. jaką dobrą intencją? Ja w tej kwestii widzę po prostu uznawanie błędnego poglądu przez KK, a nie dobre intencje. Świat i jego postęp doszły w wielu kwestiach do takiego stopnia, że KK stojący w miejscu podczas gdy wielu pragnęło rozwoju nauki, technologii itd. musiał powiedzieć mea culpa i uznać w tej kwestii mądrość Kopernika i ściągnąć jego dzieło z indexu. Szkoda, że tak późno.