Cytat: gnome w Czerwca 14, 2019, 09:31:11 amCytat: Pentuer w Czerwca 13, 2019, 23:35:34 pmPanie @gnome, rozumiem Pana, ale... Drogi Panie, Pan mnie z kimś pomylił! Z kimś kto mataczy, kruczy, oszukuje, zdradza,... lub może dobrym słowem czyniących tak obdarować.Tłumaczenie dlaczego warto zabić kilkuset małych i chorych dzieci Pan zostawi komuś innemu bo u mnie włosy dęba stają na takie dywagacje. Arkana tej zdrady mnie nie obchodzą, tłumaczyć się będą przed Bogiem.@ Gnomepełna zgoda.Dywagacje czy nie lepiej pozwolić na "legalne" rozrywanie bezbronnych dzieci aby coś ugrać w polityce są obrzydliwe.Jest wielu katolików a co gorsza są księża , którzy bredzą o "kompromisie aborcyjnym", którego lepiej nie ruszać. Tu nie ma wiary.Ja wtedy mam takie pytanie: czy gdyby państwowe paragrafy pozwalały np. sfrustrowanym diecezjanom na zlecanie wyspecjalizowanym państwowym służbom, opłacanym z podatków, na rozerwanie na strzępy biskupa z jakichśtam "uzasadnionych " powodów. I takich sytuacji byłoby np. w Polsce ponad 100 rocznie. To czy również wtedy hierarchowie z rzadka, półgębkiem wypowiadaliby się na ten temat albo milczeli? Czy torpedowaliby lub zamilczali projekty ustaw znoszących takie bezprawie, np. ogłaszając zastrzeżenie do projektu, że diecezjan, którzy jednak dopuściliby się zbrodni nie wolno karać, bo i tak już przeżyli traumę podejmując taką decyzję. Czym najmniejsi zasłużyli sobie na takie traktowanie? Są mniej wartościowi?
Cytat: Pentuer w Czerwca 13, 2019, 23:35:34 pmPanie @gnome, rozumiem Pana, ale... Drogi Panie, Pan mnie z kimś pomylił! Z kimś kto mataczy, kruczy, oszukuje, zdradza,... lub może dobrym słowem czyniących tak obdarować.Tłumaczenie dlaczego warto zabić kilkuset małych i chorych dzieci Pan zostawi komuś innemu bo u mnie włosy dęba stają na takie dywagacje. Arkana tej zdrady mnie nie obchodzą, tłumaczyć się będą przed Bogiem.
Panie @gnome, rozumiem Pana, ale...
Wzmianka o x. Ireneuszu w "Oświadczeniu w sprawie aktów nienawiści wobec katolików w Polsce":https://archpoznan.pl/pl/web/homilia/view/id/oswiadczenie-w-sprawie-aktow-nienawisci-wobec-katolikow-w-polsce
Cytat: Parafianin MM w Czerwca 15, 2019, 23:15:26 pmCytat: gnome w Czerwca 14, 2019, 09:31:11 amCytat: Pentuer w Czerwca 13, 2019, 23:35:34 pmPanie @gnome, rozumiem Pana, ale... Drogi Panie, Pan mnie z kimś pomylił! Z kimś kto mataczy, kruczy, oszukuje, zdradza,... lub może dobrym słowem czyniących tak obdarować.Tłumaczenie dlaczego warto zabić kilkuset małych i chorych dzieci Pan zostawi komuś innemu bo u mnie włosy dęba stają na takie dywagacje. Arkana tej zdrady mnie nie obchodzą, tłumaczyć się będą przed Bogiem.@ Gnomepełna zgoda.Dywagacje czy nie lepiej pozwolić na "legalne" rozrywanie bezbronnych dzieci aby coś ugrać w polityce są obrzydliwe.Jest wielu katolików a co gorsza są księża , którzy bredzą o "kompromisie aborcyjnym", którego lepiej nie ruszać. Tu nie ma wiary.----------------------W ostateczności jestem zdania, że tak jak płatnego mordercę, który by tę zbrodnie dokonywał można karać (czy rozważać karę) to nigdy bym się nie zgodził na karanie podżegacza, parafianina, który tegoż mordercę wynajął!Nigdy.a po co w ogóle karać? Dążymy do całkowitej eliminacji karania na tym łez padole. Egzegeci wskażą uzasadniające to treści w Piśmie Św. Oczywiście z niekarania wyłączamy zbrodnie celno-skarbowe, nietolerancji oraz brak szczepień i edukację domową bez państwowych pisemnych zezwoleń, zgód i nadzoru.
Cytat: gnome w Czerwca 14, 2019, 09:31:11 amCytat: Pentuer w Czerwca 13, 2019, 23:35:34 pmPanie @gnome, rozumiem Pana, ale... Drogi Panie, Pan mnie z kimś pomylił! Z kimś kto mataczy, kruczy, oszukuje, zdradza,... lub może dobrym słowem czyniących tak obdarować.Tłumaczenie dlaczego warto zabić kilkuset małych i chorych dzieci Pan zostawi komuś innemu bo u mnie włosy dęba stają na takie dywagacje. Arkana tej zdrady mnie nie obchodzą, tłumaczyć się będą przed Bogiem.@ Gnomepełna zgoda.Dywagacje czy nie lepiej pozwolić na "legalne" rozrywanie bezbronnych dzieci aby coś ugrać w polityce są obrzydliwe.Jest wielu katolików a co gorsza są księża , którzy bredzą o "kompromisie aborcyjnym", którego lepiej nie ruszać. Tu nie ma wiary.----------------------W ostateczności jestem zdania, że tak jak płatnego mordercę, który by tę zbrodnie dokonywał można karać (czy rozważać karę) to nigdy bym się nie zgodził na karanie podżegacza, parafianina, który tegoż mordercę wynajął!Nigdy.
a po co w ogóle karać? Dążymy do całkowitej eliminacji karania na tym łez padole. Egzegeci wskażą uzasadniające to treści w Piśmie Św. Oczywiście z niekarania wyłączamy zbrodnie celno-skarbowe, nietolerancji oraz brak szczepień i edukację domową bez państwowych pisemnych zezwoleń, zgód i nadzoru.
Cytat: Parafianin MM w Czerwca 24, 2019, 09:16:45 amEdukacja domowa, mimo starań p. Zalewskiej z "dobrej zmiany" wciąż jest jeszcze legalna (choć "prawicową dobrą zmianą" utrudniona).Brak tego prawa jest jedną z bardzo nielicznych przesłanek do natychmiastowej emigracji.
Cytat: gnome w Czerwca 24, 2019, 11:09:13 amCytat: Parafianin MM w Czerwca 24, 2019, 09:16:45 amEdukacja domowa, mimo starań p. Zalewskiej z "dobrej zmiany" wciąż jest jeszcze legalna (choć "prawicową dobrą zmianą" utrudniona).Brak tego prawa jest jedną z bardzo nielicznych przesłanek do natychmiastowej emigracji.tak, ale...aktualne warunki edukacji domowej to tylko wydłużona smycz państwowej kontroli rodziny, z upokarzającymi badaniami psychologicznymi, wymogiem egzaminów itd.
Niewątpliwie edukacja domowa nawet w tych warunkach jest o niebo lepsza niż przymusowe tłamszenie i demoralizacja dzieci w kołchozach szkolnych i produkcja niewolników mentalnych ( jak np. osobnik z którym z zmagam się w innym wątku). Niestety kościół skwapliwie wpisał się w system i ogromna większość księży nie rozumie, że przymus edukacyjny jest wprost przeciwny prawu Bożemu i autonomii rodziny. Trwa to (przymus) raptem kilkadziesiąt lat i podobnie do VAT II wszystkim się wydaje, że tak było zawsze a wcześniej tylko czerń i ciemnota.
Kościół w liturgii i kulcie Bożym praktycznie już poległ.
Pan Bóg jeden wie, czy starczy sił.
@GnomePo ustawie Zalewskiej "dobrej zmiany" jeden syn przechodził nową procedurę (a właściwie, choć minęło już KILKA MIESIĘCY powinienem powiedzieć, że przechodzi procedurę) czyli badania w państwowej przychodni i ... nikt kto tego nie przeszedł albo kto przeszedł wcześniej po prostu 2h badanie nie byłby uwierzył mi w ten opis. Po wizytach w kilku państwowych poradniach (nie, nie dlatego, że szukaliśmy konkurencji a dlatego, że w poszukiwaniu jakichś wyimaginowanych dokumentów nas odsyłano), po wielu badaniach, po wyjazdach kilkaset kilometrów po papiery, których z jakichś nieznanych nikomu powodów nie można było przesłać pocztą,.... itd itp jesteśmy już prawie u celu. Oczywiście od każdej takiej idiotki w każdej partaczej państwowej przychodni musieliśmy wysłuchać obraźliwe teksty i znieść w milczeniu jawne chamstwo względem nas i naszych dzieci. Z wielką estymą i szacunkiem myślę o Zalewskiej oraz całym ministerstwu pod rządami "dobrej zmiany".
jeden chce nadal składać ofiary z dzieci nienarodzonych Bogini Demokracji, drugi przymusowo truć noworodki "szczepionkami", a w ogóle to państwowi specjaliści powinni totalnie kontrolować "zdrową tkankę społeczeństwa" i eliminować ludzi jej zagrażających (w ich mniemaniu oczywiście), ksiądz popierający kompromis aborcyjny. To tylko rzut oka na FK.
jeden chce nadal składać ofiary z dzieci nienarodzonych Bogini Demokracji, drugi przymusowo truć noworodki "szczepionkami", a w ogóle to państwowi specjaliści powinni totalnie kontrolować "zdrową tkankę społeczeństwa" i eliminować ludzi jej zagrażających (w ich mniemaniu oczywiście), ksiądz popierający kompromis aborcyjny. To tylko rzut oka na FK.--------------@conservative revolutionaryKsiądz popierający kompromis aborcyjny? Który ksiądz?
@conservative revolutionaryZwolennicy zabijania nienarodzonych? Kto?
@conservative revolutionaryNa pewno czytamy te same wpisy?
Pan Bóg jeden wie, czy starczy sił.--------------@GnomeCo ma nie starczyć, negocjować z cywilizacją śmierci?Pierścień rybaka str. 286 - "Wierność nie jest, być może, celem samym w sobie i odmawiając paktowania, traci się po drodze wielu ludzi, ale po co się targować, gdy ma się prawdę."