Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Kwietnia 21, 2025, 18:45:18 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233132 wiadomości w 6650 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Reforma mszału za Piusa XII
« poprzedni następny »
Strony: 1 [2] Drukuj
Autor Wątek: Reforma mszału za Piusa XII  (Przeczytany 6933 razy)
Gaudens Gaudebo
uczestnik

Domus Mea Domus Orationis

« Odpowiedz #15 dnia: Czerwca 24, 2009, 18:14:58 pm »

Wiem, że gdybanie jest niewskazane, ale zastanawiam się co by się stało, gdyby to Pius XII dokończył reformę liturgii. Z jednej strony liturgia byłaby pewnie mniej podobna do obecnego NOMu ale z drugiej strony pewnie na reformie Piusa XII by się nie skończyło i każdy papież coś by pewnie zmieniał mielibyśmy tę reformę rozłożoną w czasie i co za tym idzie trudno by było się cofnąć. Rewolucja liturgiczna Pawła VI była tak duża, że wywołała opór, gdyż o wiele łatwiej wystąpić przeciwko gwałtownej rewolucji niż powolnym zmianom.
Nie jestem wielbicielem gdybactwa , ale możliwe, że wyglądałoby to jak dzisiejszy NOM (kwestia tego co mógł abp Bugnini, jak postępował w "Concilium", obserwatorzy protestanccy itd.)

Raczej wyglądało by to bardzo podobnie do Ordo 1965 tylko, że może z mniejszą liczbą zmian, ponadto z całą pewnością Pius XII kategorycznie by się nie zgodził na zmianę kierunku celebracji z Versus Deum na Versus Populum i dobudowywanie w kościołach w tym celu współczesnych "ołtarzy" czyli stołów.Przecież on sam to kiedyś potępił archeologizm i miał rzec "Błądzi ten ,który chce zastąpić ołtarze złączone z Tabernakulum stołami bez nich...".
Deigenitrix illibata, Dei dicata Maria,

Apud tuum filium es electa, Maria,

Lucreris, veniam et miserere

+ + +
slavko
Gość
« Odpowiedz #16 dnia: Czerwca 24, 2009, 22:03:37 pm »

ale np. co przeszkadzały msze z wystawionym Najświętszym Sakramentem w czasie całej liturgii?

jakby co, może Pan iść do marjawitów. U nich ta tradycja jest zachowywana :)
Mam nadzieje ze Pan powaznie tego nie mowi.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 25, 2009, 09:07:54 am wysłana przez slavko » Zapisane
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #17 dnia: Czerwca 25, 2009, 08:46:24 am »

a dlaczego mialbym to pisać poważnie ?
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Strony: 1 [2] Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Reforma mszału za Piusa XII « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!