Uważam, że lepiej będzie jeśli w Kościele zostaną osoby oddane mu w stu procentach niż tzw. letni katolicy, których nie gorszą śluby cywilne, in vitro, NOM itd.
... To nie Kosciol ma gonic za wiernymi, ale ma ich przyciagac. Tak, dobrze odprawiona tridentina moze przyciagnac wiecej ludzi niz byle jaki NOM czy glupawy hip hop. Problemy Kosciola zaczely sie wtedy, gdy Kosciol zaczal sie dostosowywac do spoleczenstwa. Ale co ja tam sie znam...
forma przecież musi być zrozumiała i do przyjęcia dla adresata?
Cytat: Mesenti w Maja 29, 2019, 20:18:01 pmUważam, że lepiej będzie jeśli w Kościele zostaną osoby oddane mu w stu procentach niż tzw. letni katolicy, których nie gorszą śluby cywilne, in vitro, NOM itd.Jakie to katolickie, naplewat' na dziesiątą drachmę a setna owca niech leci choćby w przepaść, 99 --- też wystarczy przy nich zachodu.
Cytat: jwk w Maja 30, 2019, 23:52:17 pmCytat: Mesenti w Maja 29, 2019, 20:18:01 pmUważam, że lepiej będzie jeśli w Kościele zostaną osoby oddane mu w stu procentach niż tzw. letni katolicy, których nie gorszą śluby cywilne, in vitro, NOM itd.Jakie to katolickie, naplewat' na dziesiątą drachmę a setna owca niech leci choćby w przepaść, 99 --- też wystarczy przy nich zachodu.Czekam z niecierpliwością na tęczowe duszpasterstwa. Wszak środowiska LGBT to tysiące dusz. Skoro prezbiter może rapować może też chodzić po gejowskich klubach i ewangelizować.
Cytat: Hubertos w Maja 30, 2019, 11:12:19 am... To nie Kosciol ma gonic za wiernymi, ale ma ich przyciagac. Tak, dobrze odprawiona tridentina moze przyciagnac wiecej ludzi niz byle jaki NOM czy glupawy hip hop. Problemy Kosciola zaczely sie wtedy, gdy Kosciol zaczal sie dostosowywac do spoleczenstwa. Ale co ja tam sie znam...Naprawdę Pan uważa, że odprawiona w kaplicy więziennej Tridentina (nawet z chorałem gregoriańskim) przyciągnie pensjonariuszy zakładu karnego czy tam poprawczego, którzy zaraz zaczną się kajać, bić w piersi i błagać o Boże miłosierdzie?To jakiś żart czy naprawdę Pan nie rozumie rozróżnienia między treścią przekazu a jego formą, która to forma przecież musi być zrozumiała i do przyjęcia dla adresata?
Jezus stanął sobie na górce a wokół gromadziły się tysiące.
Cytat: Mesenti w Maja 31, 2019, 01:32:31 amCytat: jwk w Maja 30, 2019, 23:52:17 pmCytat: Mesenti w Maja 29, 2019, 20:18:01 pmUważam, że lepiej będzie jeśli w Kościele zostaną osoby oddane mu w stu procentach niż tzw. letni katolicy, których nie gorszą śluby cywilne, in vitro, NOM itd.Jakie to katolickie, naplewat' na dziesiątą drachmę a setna owca niech leci choćby w przepaść, 99 --- też wystarczy przy nich zachodu.Czekam z niecierpliwością na tęczowe duszpasterstwa. Wszak środowiska LGBT to tysiące dusz. Skoro prezbiter może rapować może też chodzić po gejowskich klubach i ewangelizować. Jak zawsze u Pana bez sensu nie po katolicku i nie na temat. Nawdychał się Pan tych postmonarchistycznych oparów i teraz "wydaje lekcję" obok wcześniejszego kontekstu.
Cytat: Aqeb w Maja 27, 2019, 20:58:10 pmTeż nie spostrzegłem wcześniej, ale teraz sprawdziłem, już dwa tygodnie temu napisał o tym na fejsbuku. Czyli niewykluczone, że to nie on do "Wyborczej" tylko "Wyborcza" do niego. W każdym razie przeczytałbym ale wywiad jedt odpłatny...Poproszę linka.
Też nie spostrzegłem wcześniej, ale teraz sprawdziłem, już dwa tygodnie temu napisał o tym na fejsbuku. Czyli niewykluczone, że to nie on do "Wyborczej" tylko "Wyborcza" do niego. W każdym razie przeczytałbym ale wywiad jedt odpłatny...
CytujLiczyłem, że pojawi się jakaś analiza wiążąca homoseksualną i pedofilską sieć w strukturach kościelnych z samym posoborowiem i jego istotą. Ale próżno tego szukać. Po obu stronach jest ten sam głos - to atak na Kościół, choć oczywiście współczujemy tam ofiarom i takie tam.Zarówno nadreprezentacja osób homosexualnych wśród duchowieństwa Kościoła Rzymskokatolickiego jak i przenoszenie zduszonej erotyki na zachowania pedofilskie to są zjawiska równie dawne jak Tradycja. W każdej epoce to odnotowywano.Nowe zjawisko to położenie na to lachy przez niepopełniających tego w imię miłosiernego dobroludzizmu.
Liczyłem, że pojawi się jakaś analiza wiążąca homoseksualną i pedofilską sieć w strukturach kościelnych z samym posoborowiem i jego istotą. Ale próżno tego szukać. Po obu stronach jest ten sam głos - to atak na Kościół, choć oczywiście współczujemy tam ofiarom i takie tam.
@MesentiMożna powiedzieć, że piernik może być wypiekany z mąki z wiatraka, ale tu nawet takiego związku dopatrzyć się nie można.P.S. Polityka - kolejne pańskie zatrute źródełko.
Dziękuję, ale nie bardzo rozumiem odniesienia do PiSu, PO i starych profesorów i fizjoterapeutów. Chyba, że ujmiemy to, że we wszystkich tych grupach w jakimś stopniu będzie obecna mentalność wypierania problemu.Co do "murzyństwa" i "polactwa" - nie zgodzę się. Podobne podejście do problemu jest/było w różnych krajach na świecie. Ks. Kobyliński próbował analizować, że ma ono inne podstawy (przykładowo u nas w kontekście Kościoła uważał, że to mieszanka bizantynizmu z myśleniem post-sowieckim), ale wszędzie albo niemalże wszędzie jest z tym problem.