Mnie się podoba. A Państwu?Tylko Nie Mów Nikomu
Nie tylko KEP nie zrozumiał (lub udaje) jakiego problemu dotknęły ofiary pedofili w filmie Sekielskiego.Ten biedny raper też nie zrozumiał.Wg rapera to "kolejny atak". Nie rozumiem alternatywy: albo stajesz w obronie (Koscioła czy tych którzy kryją przestępców?) albo "szydzisz" i płyniesz ze złym prądem.To przykre, że taki sympatyczny młody ksiądz, też nic nie zrozumiał. Na dodatek filmuje się na tle emblematów "patriotyczno-narodowych" i młodego odbiorcę stawia w stytuacji etycznego szantażu. Ale właśnie ten szantaż emocjonalny ...był zamierzony. Może to nawet było tak: "słuchajcie trzeba kontratakować, wy młodzi wiecie jak tam do młodych dotrzeć, zróbcie coś" - no i zrobili.
Słyszałem w kolejce do lekarza dialog dwóch kobiet ok. 40-ki.Jedna żałowała, że w ogóle ochrzciła swoje dzieci, druga stwierdziła, że "jeszcze tylko to bierzmowanie i koniec z kościołem...".Takie są polskie realia.
Nie tylko KEP nie zrozumiał (lub udaje) jakiego problemu dotknęły ofiary pedofili w filmie Sekielskiego.Ten biedny raper też nie zrozumiał.
To jest ciągle problem mentalności - jesteśmy społecznie skłonni bagatelizować problem, wypierać go itd. Co bardziej rzetelne komentarze o tym mówią - właśnie o zmianie mentalności, która nie jest problemem tylko Kościoła. Stąd mówienie o większości/mniejszości wśród księży i murarzy, o tym, że dziecko samo jest winne, że ofiara jest "k****" i chce zarobić na odszkodowaniu, o tym, że fundamentalne znaczenie ma to czy w GW czy nie w GW... To wszystko jest swego rodzaju bagatelizowanie problemu.
A wracając do utworu - widzę, że większość z Państwa odniosła się doń negatywnie. Zgodziłbym się, gdyby rzeczywiście odebrać go jako element kampanii zamiatania problemu pedofilii w Kościele pod dywan. Ja tak jednak go nie odebrałem. Wykonawca x. Adam Anuszkiewicz jest kapelanem zakładu poprawczego. Jak ma docierać do podopiecznych? Odprawiać Tridentinę w stroju nieskazitelnie przepisowym,
Film zapewne był jakoś pompowany medialnie. Ale jak? Nie wiem, bo nie oglądam telewizji i nie czytam gazet, bo to przestarzałe media.
Dziewięć pederastów czyli najmniej 27 złamanych żywotów chcesz zamknąć w godzinę frajerze?
No skoro sobie już jakiś grubas, który przecież ma w dupie te osoby i gwałcone dzieci, nagrywa film komercyjny i to za pół bańki, to mógłby zrobić go efektywniej.
Proszę na chwilę podnieść głowę od ksiąg swojego ostatniego prawdziwego papieża sprzed tysiąca lat.
Liczyłem, że pojawi się jakaś analiza wiążąca homoseksualną i pedofilską sieć w strukturach kościelnych z samym posoborowiem i jego istotą. Ale próżno tego szukać. Po obu stronach jest ten sam głos - to atak na Kościół, choć oczywiście współczujemy tam ofiarom i takie tam.
Ten też nie miał gdzie polecieć z problemem? tylko do GW:Adam Strug: Ksiądz, który próbował mnie zgwałcić, awansował(...)http://wyborcza.pl/duzyformat/7,127290,24818252,adam-strug-ksiadz-ktory-probowal-mnie-zgwalcic-awansowal.html
Też nie spostrzegłem wcześniej, ale teraz sprawdziłem, już dwa tygodnie temu napisał o tym na fejsbuku. Czyli niewykluczone, że to nie on do "Wyborczej" tylko "Wyborcza" do niego. W każdym razie przeczytałbym ale wywiad jedt odpłatny...