Ten też nie miał gdzie polecieć z problemem? tylko do GW:Adam Strug: Ksiądz, który próbował mnie zgwałcić, awansował(...)http://wyborcza.pl/duzyformat/7,127290,24818252,adam-strug-ksiadz-ktory-probowal-mnie-zgwalcic-awansowal.html
@etratio Dlaczego pomija Pan ks. prof. Dariusza Oko, który od lat stara się wojować z gender, LGBT, homoherezją w Kościele?https://www.youtube.com/results?search_query=oko+dariusz
No odważnie, ale cząstkowo prawdziwie, bo: "Gdyby nie ten film, wszyscy spaliby spokojnie"Nieprawda!A ks. Isakowicz???A Jacek Międlar???Nawet ten ex ks. Tomasz Węcławski, teraz pan Polak angażował się przeciwko Paetzowi, podobnie jak stary Giertych.Nie wszyscy spali.
Cytat: Anna M w Maja 27, 2019, 20:27:15 pmTen też nie miał gdzie polecieć z problemem? tylko do GW:Adam Strug: Ksiądz, który próbował mnie zgwałcić, awansował(...)http://wyborcza.pl/duzyformat/7,127290,24818252,adam-strug-ksiadz-ktory-probowal-mnie-zgwalcic-awansowal.htmlTeż nie spostrzegłem wcześniej, ale teraz sprawdziłem, już dwa tygodnie temu napisał o tym na fejsbuku. Czyli niewykluczone, że to nie on do "Wyborczej" tylko "Wyborcza" do niego. W każdym razie przeczytałbym ale wywiad jedt odpłatny...
Nasze prawo jest dobre, tylko nie jest egzekwowane, zwłaszcza jeśli do nadużyć dochodzi w przestrzeni Kościoła. Działa efekt aureoli, lęku stróżów prawa przed egzekwowaniem prawa wobec tych, których powołał sam Bóg.
Miałam pacjenta, który po tym, gdy powiedział rodzicom, że ksiądz dotykał jego miejsca intymne, dostał takie lanie, że obiecał sobie już nigdy w życiu nie mówić nic złego o tym człowieku. Inny mężczyzna, zresztą z Chodzieży, który zdecydował się pokazać twarz i opowiedzieć o nadużyciu, przez część swojego środowiska został odrzucony. Ludzie go wyzywali od cweli, obrzucali samochód jajkami, mieli żal, że zepsuł księdzu opinię.Przeraża mnie, kiedy ludzie, ślepo identyfikując się z Kościołem, ranią ofiary. Dochodzi do wtórnej traumatyzacji, człowiek zostaje znów sam, ze zdwojonym bólem.
To od wspólnoty wiernych zależy, jak ten Kościół będzie wyglądał. Tymczasem zagorzali katolicy mówią: „Przestańcie atakować księży, pedofilia jest w każdej grupie zawodowej”. To pokazuje, jaka jest siła autorytetu księdza w naszym kraju i jak bardzo naskórkowo zasymilowano nad Wisłą przesłanie Ewangelii. Ostatnio papież Franciszek powiedział, że „klerykalizm to perwersja Kościoła”. To korzeń bezkarności i demoralizacji niektórych duchownych.
Nie wiem, czy ktoś już linkował, ale jeżeli nie to:Zmierzch. Ofensywa ideologii gender
dlaczego katoliccy dziennikarze tematu nie poruszyli w swoim filmie? Dlaczego Terlikowski z Karnowskimi i Dawidem Gospodarkiem v-ce szefem Una Voce na etacie w Kai, nie nakręcili "uczciwego i obiektywnego" filmu?
Cytat: rysio w Maja 13, 2019, 21:57:54 pmdlaczego katoliccy dziennikarze tematu nie poruszyli w swoim filmie? Dlaczego Terlikowski z Karnowskimi i Dawidem Gospodarkiem v-ce szefem Una Voce na etacie w Kai, nie nakręcili "uczciwego i obiektywnego" filmu?Jeśli ma Pan do mnie jakąś sprawę, gorąco zachęcam wykrzesania odrobiny odwagi i kontaktu (o który nie trudno, ale uproszczę - mail: dgospodarek @ ekai . pl ), a nie zabaw w anonimowego trola. Nie jestem szefem ani członkiem zarządu UVP.Kolejna informacja, którą - podobnie jak powyższą - mógłby Pan znaleźć w internetowej wyszukiwarce: nie każdy dziennikarz zajmuje się produkcją filmów, podobnie jak nie każdy absolwent medycyny świetnie radziłby sobie ze skalpelem. Kwestią pedofilii w Kościele i wałki z nią zajmuję się od dawna, tak w realu jak w publicystyce (przykłady z tej ostatniej, m.in. recenzji omawianego tu filmu opublikowanej jeszcze przed premierą, również pomoże znaleźć internetowa wyszukiwarka).
to powinien nie przystać na ich propozycję, chyba że dobrze płacą i na to przystał.
Informację o tym, że byłeś w dzieciństwie ofiarą księdza, ujawniłeś niedawno na swoim profilu na Facebooku. Było to nazajutrz po premierze filmu Sekielskich. Otrzymałeś już półtora tysiąca reakcji i kilkaset komentarzy. Co załatwiłeś tym wpisem?– Wreszcie dojrzałem, żeby wyrzucić to wszystko z siebie ze szczegółami. Film był pretekstem, na pewno. Ale mówiąc o tym, gram na wielu fortepianach. Wysyłam komunikat. Załatwiam coś ze sobą, z moim osobistym, nieżyjącym już oprawcą, z bliskimi, także z Kościołem instytucjonalnym. Miewam przecież zamówienia kościelne. Zarówno wpis, jak i nasza rozmowa to świadome działanie.Czujesz się teraz lepiej?– Tak, zdecydowanie. Choć już widzę te głosy: pobiegł do „Wyborczej” naszczekać na Kościół. Mam to w nosie. Po wpisie nikt z kolegów z prawej flanki się do mnie nawet nie odezwał.Teraz najbardziej mi zależy na tym, żeby uniknąć kolejnych strat. Niezależnie od moich doświadczeń z księdzem zboczeńcem i z tym, jak to zostało zatuszowane przez Kościół, nie chcę zrywać więzi z ludźmi religijnymi. Znam wielu i bardzo ich szanuję. Wiem, jaką heroiczną walkę toczą sami ze sobą, żeby żyć zgodnie z tą ekstremalnie wymagającą nauką. Nie chcę robić niczego przeciwko nim. Nie podzielam ich światopoglądu, ale światopoglądu skrajnej lewicy też nie podzielam. To ludzie wierzący mnie ukształtowali. Ich proste, pracowite i uczciwe życie.
Wcale mu się nie dziwię, że przestał być katolikiem. Jak zaufać instytucji, która cię skrzywdziła? Nie mam pojęcia czy ktokolwiek podjął się dogłębnego zbadania tego tematu a to z punktu widzenia Kościoła dość ważna kwestia. Ofiary znajdują drogę do Boga czy też zasilają szeregi drugiej strony barykady?
Kwestią pedofilii w Kościele i wałki z nią zajmuję się od dawna, tak w realu jak w publicystyce (przykłady z tej ostatniej, m.in. recenzji omawianego tu filmu opublikowanej jeszcze przed premierą, również pomoże znaleźć internetowa wyszukiwarka).
Przypadek marianina nie jest jednak całkowitą nowością, gdyż przed laty pojawiały się w niektórych mediach doniesienia o jego podobnych „dokonaniach”.
Bo tak popatrzeć to oni (GW) z takich tematów żyją. Przed chwilą na fb jako sponsorowane taki artykuł zobaczyłam:Pedofila nie podnieci dojrzewający czternastolatek. Ale jest łatwym łupem dla księdza, który chce sobie zorganizować seks(...)http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/7,163229,24797348,pedofila-nie-podnieci-dojrzewajacy-czternastolatek-ale-jest.html?disableRedirects=true