Ma Pan link do strony tej diecezji. Żadnych śladów po prawie do takiego tytułu nie widać. Proszę sprawdzić!
Nie czuję takiej potrzeby. Ten wątek nie jest o tym.
Ołtarzew to bardzo pozytywne miejsce. Między postem akolity Wolanda a następnymi postami widzę poważne zboczenie z tematu będące bardziej dyskusją historyczną z małą ilością źródeł (właściwie jednostronna relacja osoby podającej się za ofiarę, a brak nam relacji z strony seminarium). Ołtarzew pokazał, że:-można współpracować z seminarium kleryckim-wystarczy dobrze sprzedać produkt, żeby proboszcz go kupił i pozwalał go eksponować.-Mszę solenną można odprawiać po wsiach i nikt nie mówi jak klery z tradycyjnych instytutów, że za mały kościół na solenną.-młodzież chętnie jeździ przez Wisłę, aby pomóc ołtarzewskim katolikom. Tamtejsze miejsce jest kolejną kropką na mapie wokół Warszawy. To ciekawa sprawa, bo okazuje się, że mniejsze, podwarszawskie ośrodki działają lepiej od molochów jak np. Garncarska. Powiem więcej, pewien książę wioząc mnie do domu powiedział mi, że on nie lubił św. Benona, bo to był kościół rektorski i św. Klemens jest lepszym miejscem, bo to parafia i można oddziaływać. Jego hasłem jest parafiia,parafia parafia. Coraz bardziej przekonuje mnie to hasełko.Może to jest przyszłość Warszawy? To hasło pozostawiam państwu w tym postnym czasie kontemplacji.
.Ołtarzew pokazał, że:-wystarczy dobrze sprzedać produkt, żeby proboszcz go kupił i pozwalał go eksponować.
"Jakie jest zdanie tego środowiska na temat (...)" Nie mylmy odprawiania Mszy z sektą.
Cytat: konzeb30 w Marca 27, 2019, 02:11:17 amOłtarzew to bardzo pozytywne miejsce. Między postem akolity Wolanda a następnymi postami widzę poważne zboczenie z tematu będące bardziej dyskusją historyczną z małą ilością źródeł (właściwie jednostronna relacja osoby podającej się za ofiarę, a brak nam relacji z strony seminarium). Ołtarzew pokazał, że:-można współpracować z seminarium kleryckim-wystarczy dobrze sprzedać produkt, żeby proboszcz go kupił i pozwalał go eksponować.-Mszę solenną można odprawiać po wsiach i nikt nie mówi jak klery z tradycyjnych instytutów, że za mały kościół na solenną.-młodzież chętnie jeździ przez Wisłę, aby pomóc ołtarzewskim katolikom. Tamtejsze miejsce jest kolejną kropką na mapie wokół Warszawy. To ciekawa sprawa, bo okazuje się, że mniejsze, podwarszawskie ośrodki działają lepiej od molochów jak np. Garncarska. Powiem więcej, pewien książę wioząc mnie do domu powiedział mi, że on nie lubił św. Benona, bo to był kościół rektorski i św. Klemens jest lepszym miejscem, bo to parafia i można oddziaływać. Jego hasłem jest parafiia,parafia parafia. Coraz bardziej przekonuje mnie to hasełko.Może to jest przyszłość Warszawy? To hasło pozostawiam państwu w tym postnym czasie kontemplacji.Dziękuje za garśc ciekawych informacji, szczególnie tej o produkcie i ekspozycji oraz o przyszłosci Warszawy. Widze, ze jest Pan dośc dobrze zorientowany w temacie, więc pozwolę sobie zadac kilka pytań.1. Jakie jest zdanie tego środowiska na temat reformy liturgicznej Pawła VI?2. Jakie zdanie tego srodowiska na temat wolnosci religijnej w kontekscie Dignitatis Humanae3.Jakie jest zdanie tego środowiska na temat ekumenizmu w kontekscie Lumen Gentium oraz Unitatis redintegratio?4.Czy Objawienie zostało zakończone?5. Czy Syllabus errorum Piusa IX jest wciąż aktualnym dokumentem dla Tradycji ołtarzewskiej?6. Czy encyklika Pascendi diminici gregis jest zgodna ze stanowiskiem Tradycji ołtarzewskiej?7. Jakie jest zdanie tego srodowiska na temat kolegializmu?Na poczatek byłbym wdzięczny za odpowiedz te pytania. Mysle, ze nie tylko dla mnie będzie to duza pomoc w rozeznaniu przed ewentualnym włączeniem się w tę inicjatywe.
... Na poczatek byłbym wdzięczny za odpowiedz te pytania. Mysle, ze nie tylko dla mnie będzie to duza pomoc w rozeznaniu przed ewentualnym włączeniem się w tę inicjatywe.
Widzę Sławek walnął zestaw pytań jak na dobre UBeckie przesłuchanie. I kto tu dzieli ludzi?
Nikt wiernych tam nie pyta co uważają w takich sprawach.
CytujWidzę Sławek walnął zestaw pytań jak na dobre UBeckie przesłuchanie. I kto tu dzieli ludzi?Dlaczego UBeckie? Po prostu pytania. CytujNikt wiernych tam nie pyta co uważają w takich sprawach.Zanim zaczęliśmy odprawiać mszę w Piasecznie to organizatorzy przeszli godzinne "badanie". Kluczowym pytaniem było: Dokąd do tej pory chodzili państwo na Mszę? * * miejsce słuszne, posoborowe czy negacjonistyczne, gdzie ludzie nie myją zębów.
Zanim zaczęliśmy odprawiać mszę w Piasecznie.
Cytat: rysio w Marca 30, 2019, 22:28:33 pmCytujWidzę Sławek walnął zestaw pytań jak na dobre UBeckie przesłuchanie. I kto tu dzieli ludzi?Dlaczego UBeckie? Po prostu pytania. CytujNikt wiernych tam nie pyta co uważają w takich sprawach.Zanim zaczęliśmy odprawiać mszę w Piasecznie to organizatorzy przeszli godzinne "badanie". Kluczowym pytaniem było: Dokąd do tej pory chodzili państwo na Mszę? * * miejsce słuszne, posoborowe czy negacjonistyczne, gdzie ludzie nie myją zębów.Wie pan, panie rysiu, czysty typ nordycki jest zawsze czysty nawet bez mycia zębów. Czy ci co pana przepytywali byli z UB czy Gestapo?