Trzeba pamiętać, że w 1962 r. nadal obowiązywała ekskomunika latae sententiae za wstąpienie do masonerii, więc to nie taka błaha sprawa, aczkolwiek nie wiemy jaka była świadomość tego u p. Jana Olszewskiego (czy świadomość obowiązywania takiej kary wpływa na jej zaciągnięcie?). Do dzisiaj jest to grzech ciężki, mimo że już bez ekskomuniki. Natomiast jeżeli odszedł z masonerii to możemy mniemać, że ekskomunika została mu zdjęta jeżeli się wyspowiadał i tego żałował.
Powinno się kategorycznie zabronić wygłaszania jakichkolwiek mów w czasie mszy pogrzebowej, a kazanie powinno być tylko o nieuchronności śmierci i sądu.
— Dla Boga, panie Wołodyjowski! Larum grają! wojna! nieprzyjaciel w granicach! a ty się nie zrywasz? szabli nie chwytasz? na koń nie siadasz? Co się stało z tobą, żołnierzu? Zaliś swej dawnej przepomniał cnoty, że nas samych w żalu jeno i trwodze zostawiasz? [...] — Kościoły, o Panie, zmienią na meczety i koran śpiewać będą tam, gdzieśmy dotychczas Ewangelię śpiewali. Pogrążyłeś nas, Panie, odwróciłeś od nas oblicze Twoje i w moc sprosnemu Turczynowi nas podałeś. Niezbadane Twoje wyroki, lecz kto, o Panie! teraz opór mu stawi? jakie wojska na kresach wojować go będą? Ty, dla którego nic nie jest w świecie zakryte, Ty wiesz najlepiej, że niemasz nad naszą jazdę! Która Ci, Panie, tak skoczy, jako nasza skoczyć potrafi? Takich-że obrońców się pozbywasz, za których plecami całe chrześcijaństwo mogło wysławiać imię Twoje? Ojcze dobrotliwy! nie opuszczaj nas! okaż miłosierdzie Twoje! ześlij nam obrońcę! ześlij sprosnego Mahometa pogromcę, niech tu przyjdzie, niech stanie między nami, niech podniesie upadłe serca nasze, ześlij go, Panie!…
... z zasady ...
wałkuje się to ad nauseam takie pierdołki jak ... taki chorał czy siaki , . . .(Proszę o ostrą krytykę mojej wypowiedzi).
obowiązywała ekskomunika latae sententiae za wstąpienie do masonerii,
Tymczasem Ksiądz Kamiński ewidentnie nie zastosował się do wymogów Waszmości:
Zadziwia mnie też fakt napisów nagrobnych. Tu nie spoczywa byle kto, ale . . . . !. . doktor nauk humanistycznych! Pracownik naukowy Uniwersytetu Łódzkiego! (brakuje wykazu publikacji). A i wielu magistrów jest też odpowiednio zaznaczonych.
Wiedziałem, że ktoś o tym wspomni Ale to tylko licentia poetica.
taki chorał czy siaki , . . .(Proszę o ostrą krytykę mojej wypowiedzi).
Cytat: Regiomontanus w Lutego 17, 2019, 03:15:03 amWiedziałem, że ktoś o tym wspomni Ale to tylko licentia poetica. Nie mogę się z tym zgodzić. Henryk Sienkiewicz był niezwykle oczytany w literaturze z tamtej epoki (bo w Krzyżakach już miał kłopoty z braku źródeł) i wiernie oddawał styl ówczesnych wystąpień publicznych .