CytujPo pierwsze, jak widzimy, bohatera tego wątku lansują pisma dla niepelnosprawnych umyslowo katolikow np. "Egzorcysta".O ile mi wiadomo "Egzorcysta" to organ prasowy posiadajacy placet biskupów i jest w pelnej łączności z Posoborowiem.Mam wątpliwości. On jest tak samo katolicki jak tygodnik powszechny.
Po pierwsze, jak widzimy, bohatera tego wątku lansują pisma dla niepelnosprawnych umyslowo katolikow np. "Egzorcysta".O ile mi wiadomo "Egzorcysta" to organ prasowy posiadajacy placet biskupów i jest w pelnej łączności z Posoborowiem.
. Mam wątpliwości. On jest tak samo katolicki jak tygodnik powszechny.
. Myślę, że robienie z incydentalnych dzialań reguły ogólnej jest jednak naduzyciem
Gdyby Tygodnik Powszechny nie był katolicki, to biskup miejsca właściwy dla redakcji zakazałby używania przymiotnika katolicki. Kto podważa katolicyzm pism katolickich, podważa kompetencje swoich biskupów, w rozeznaniu co jest katolickie a co nie jest katolickie.Przypomnę, ze podwaza pan opinie abp Jędraszewskiego.
pod logotypem KAI powinien zamieścić slogan reklamowy - tagline: "od jednego kłamstwa do piekła się nie idzie" Rozumiem, ze pan tym "incydentalnym działaniem" chciał nas rozweselić.
. Tak, podważam. Abp Jędraszewski nie jest moim biskupem diecezjalnym, więc jego opinie mnie nie wiążą ani nie interesują
Wynika to z tego, ze KAI nie jest agencją informacyjną ale narzędziem prowadzenia polityki informacyjnej (a to duza roznica)
. Dodajmy, że w Polsce (i nie tylko) prawo świeckie nie pozwala na to, aby kościół wyegzekwował nieużywanie słowa "katolicki" w inicjatywach katolickimi nie będących. CytujWynika to z tego, ze KAI nie jest agencją informacyjną ale narzędziem prowadzenia polityki informacyjnej (a to duza roznica)Większość agencji informacyjnych tak działa...
Stowarzyszenie Kultury Chrzescijanskiej im P.Skargi
Tym samym na mocy kan. 701 Kodeksu Prawa Kanonicznego nie posiada upoważnienia do głoszenia Słowa Bożego i sprawowania sakramentów, dopóki nie znajdzie biskupa, który go przyjmie do swojej diecezji lub przynajmniej zezwoli na wykonywanie święceń.
Oświadczenie przełożonych o. A. Pelanowskiego - via https://twitter.com/DanielWachowiak/status/1005447007325097984
Jednocześnie informujemy, że już wcześniej podjęte zostały kroki przewidziane przez Kodeks Prawa Kanonicznego - pisał w grudniu 2019 w komunikacie sekretarz generalny Zakonu Paulinów, o. Paweł Przygodzki.