Laudetur Iesus Christus!W internecie znalazłem informację o mszy coram Sanctissimo w Brwinowie. Sama idea wydaje mi się być ciekawa, i z tego co mi wiadomo stare przepisy na to zezwalały, jednak czy ktoś obeznany może się wypowiedzieć:a) jak się ma to do przepisów Kodeksu Prawa KanonicznegoKan. 5 - § 1. Istniejące dotychczas zwyczaje przeciwne przepisom niniejszych kanonów - tak powszechne, jak i partykularne - zostają całkowicie zniesione i w przyszłości nie dopuszcza się do ich wznowienia, jeśli zostały odrzucone przez kanony obecnego Kodeksu. Również pozostałe należy uważać za zniesione, chyba że Kodeks wyraźnie co innego zastrzega, albo są one stuletnie lub niepamiętne - mogą być tolerowane, jeśli zdaniem ordynariusza nie da się ich usunąć ze względu na okoliczności miejsca i osób.
28. Ponadto, na mocy swojego charakteru prawa specjalnego, we właściwym dlasiebie zakresie, Motu Proprio Summorum Pontificum deroguje od rozporządzeńprawnych, dotyczących obrzędów świętych, wydanych począwszy od 1962 r. ipóźniej, a niezgodnych ze wskazaniami ksiąg liturgicznych obowiązujących w1962 r.
Potrzebne rubryki do nieszporów z ekspozycją.
33. Et quia solitum est per totam hanc octavam ponere super altare tabernaculum cum Sanctissimo Sacramento discooperto, dum Vesperæ et Officia divina recitantur, ad quæ magna populi frequentia solet accedere, conveniens esset, ut ob reverentiam tanti Sacramenti, tam Episcopus quam Canonici, et omnes præsentes, et in choro assistentes, durante Officio, starent semper capite detecto, et numquam sederent. Quod si ob longitudinem Officii præstare non poterunt, non omittant saltem in signum reverentiæ, detecto capite, existente Sanctissimo Sacramento super altari, divinis Officiis assistere.